|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
gıdalarda, katkı, kullanılır, maddeleri, renk |
![]() |
Gıdalarda Renk Katkı Maddeleri Neden Kullanılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıdalarda Renk Katkı Maddeleri Neden Kullanılır?Renk, yeme zevkimizi artıran önemli bir özelliktir ![]() Değişik yetişme sezonları süresince ve gıda depolama ve işlemleme sonucu oluşan gıdalarda renk değişimleri olmaktadır ![]() ![]() Gıdalara renk katkıları katmanın temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir: - Işık, hava, aşırı düşük veya yüksek ısılar, nem ve depolama şartlarına bağlı oluşan renk kaybını dengelemek ![]() - Renkteki tabii değişimleri düzeltmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir gıdada tabii olarak oluşan fakat düşük düzeyde oluşmuş olan rengi koyulaştırmak ![]() - Normalde renksiz olan bir yiyeceğe renkli bir kimlik kazandırmak ![]() ![]() - Bazı "eğlence gıdaları" na renkli bir görünüm sağlamak ![]() ![]() - Depolanma süresince güneş ışığından etkilenebilecek lezzet ve vitaminleri korumak ![]() - Tüketicilerin isteklerini karşılamak amacıyla sağlıklı ve besleyici gıdalara farklı çekicilik sağlamak Gıdaların veya katkı maddelerinin bir kısmı bazı hastalıkları tetikleyebilir mi? Evet ![]() Dikkat Sürdürüm Bozukluğu / Hiperaktivite Sendromu Alerji Astma Otizm, Yaygın gelişimsel bozukluk, Enüresis (Altına idrar kaçırma) Davranış bozuklukları Depresyon, Duygu durum değişiklikleri Kulak ağrıları, Kronik orta kulak iltihabı Göz problemleri G6PD Enzim eksikliği, Mide-barsak problemleri, Mide ağrısı Baş ağrısı, Migren Nazal polip Cilt problemleri, Egzema, Ürtiker Uyku problemleri Tikler, Tourette sendromu |
![]() |
![]() |
|