![]() |
Evlenme Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evlenme TürleriAtatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Görücü usulüyle evlenme: Gelenekselliğin ağır bastığı yörelerde görülen evlenme biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Kız kaçırma (Düğünsüz evlenme): Ailelerin evliliğe kesin karşı çıkması durumunda kız kaçırma olayı gündeme gelir ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Başlık parasıyla evlenme: Başlık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Oturak alma evlilik: Erkeğin kızı zorla kaçırması yanında ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Baş örtüsü kaçırma yoluyla evlilik: Hakkari ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Beşik kertme evliliği: Birbirini çok seven eş- dost ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Tay geldi evlilik: Dul bir kadının ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Kuma getirme evliliği: Cumhuriyetten önce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9- Berdel (bedel) evliliği: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() 10- Kepir (yaban değişimi) evliliği: Zor kullanılarak gerçekleştirilen evlilik biçimidir ![]() ![]() ![]() 11- Ölen kardeşin karısıyla evlenme (Levirat evlenme): Doğu ve Güneydoğu'da rastlanılan ve törelerden kaynaklanan bu evlilik biçimi ![]() ![]() ![]() ![]() 12- Baldızla evlilik (Sorarat evlilik): Özel kültürel bir adettir ![]() ![]() ![]() ![]() 13- İçgüveyi evliliği: Erkek çocuğu olmayan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14- Yetim evliliği: Anne ve babası ölmüş ![]() ![]() ![]() ![]() 15- Yakın akraba evliliği: Türkiye'de evli çiftlerin yaklaşık dörtte birinin akraba ve eşlerin yüzde 80'inin kardeş çocukları oldukları belirtilmektedir ![]() 16- Oldu bitti evlilik: Bir oldu bitti sonucu ![]() ![]() ![]() 17- Para karşılığı evlenme: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kırsalındaki yoksul ve eğitimsiz çevrelerde gerçekleşir ![]() ![]() 18- Kan parası karşılığı evlenme: Doğu ve Güneydoğunun kırsalında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19- Tanışıp anlaşarak evlenme: Büyük kentlerde ve eğitim düzeyinin yükseldiği çevrelerde en yaygın olan evlenme biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20- Çok eşli evlilik: Cumhuriyetten sonra yasaklanmış ama eğitim düzeyi düşük kırsal kesimlerde devam etmektedir ![]() ![]() 21- Anlaşmalı evlilik: Dul kalan kadın veya erkeklerin yaşlılık döneminde gerçekleştirdikleri evlenme biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 22- Rastlantı evliliği: Rastlantı sonucu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 23- Tercihli evlilik: Bu tür evlilik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24- Yabancıyla evlilik: Yurt dışında çalışanların gerçekleştirdikleri evlenme biçimidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 25- Farklı mezhep evliliği: Evliliklerin gerçekleştirilmesi sırasında karşılaşılan engellerin başında din ve mezhep farklılıkları gelmektedir ![]() 26- Metres edinme evliliği: Büyük kentlerde yaşayan eğitimsiz zenginler arasında; refah ve zenginlik göstergesi olarak 'metres edinme' modası görülmektedir ![]() ![]() 27- Muta evliliği: Geçici bir süre için yapılan evliliktir ![]() ![]() ![]() 28- Öç alma karşılığı evlenme: Aralarında kan davası bulunan feodal dönem kalıntısı kimi aileler ![]() ![]() 29- Dış güveyi evliliği: Son günlerde ![]() ![]() ![]() 30- İlan yoluyla eş seçme: Son zamanlarda ![]() ![]() ![]() ![]() 31- MSN evliliği: Birbirini hiç görmeyen kişiler ![]() ![]() 32- Refakatçi evliliği: Hastanelerde yakınlarının yanında refaketçi olarak kalan kişilerin burada birbirleri ile tanışması üzerine yapılan evlilik |
![]() |
![]() |
|