Otuz Altın |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Otuz AltınHammad ![]() ![]() Bir zamanlar Bağdat'ın en zenginlerindendi Dünyalık adına nesi var nesi yoksa dağıttı ![]() ![]() ve Bağdat'ın en fakiri oldu![]() Bir gün kapısını çalarlar Evde değildir, bir müddet beklerler Tam sonra geliriz diye ayrılmak üzereydiler ki gelir Elinde yiyecekler Sofraya otururlar Yemek esnasında içeriye o ana kadar görmedikleri yabancı biri gelir bir şey söylemeden Hammad'a otuz altın uzatır Hammad'ın rengi gider, sarsılır ve:- Almam! - Alacaksın Yabancı adam o kadar ısrar ederki, Hammad almayacağı konusunda herkesin duyacağı şekilde yemin eder O anda bir kadın seslenir: : - Bakın siz şunun yaptığına ! Bugün bu yediklerinizi alabilmek için, başımdan başörtümü aldı, pazara gitti sattı, yiyecek aldı Şimdi de verilen parayı o kadar ısrara karşın kabul etmiyor, bir de üstelik almam diye yemin ediyor Sessizlik ![]() ![]() ![]() Kadına hiç kimse cevap vermez![]() ![]() Sessizliğin ve sıkıntının hakim olduğu bir ortamda lokmalar boğazlardan aşağı yuvarlanır yuvarlanabildiği kadar sonunda içlerinden bir dayanamaz ve sorar: - Hem böyle bir ihtiyaç içindesin, hem de sana verilen otuz altını kabul etmiyorsun Söyleyebilirmisin neden? - Hanımımın başörtüsünü pazara götürüp satmak için dolaşırken bir ses duydum "Bu işi bizim için yapıyorsun! Karşılığı sana tez ulaşır!" Eve dönüp o adamın bana otuz altını getirdiğini görünce, anladım ki, karşılığı geliyor Onun için kabul etmedim![]() Aman! Aman! Dikkat! Dikkatli ol, bir iş yaptın da karşılık bekleme Karşılık beklemek bir yana, karşılık ister gibi de durma![]() |
|
|
|