Kaldır Başını Ciğerim |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaldır Başını CiğerimBuyurdular ![]() Masanın ardına dizilmişlerdi![]() ![]() Aklın gözyaşlarını yutkunduğu bir susuzluktu![]() Herşeyi tekrar tekrar duymak istediler![]() ![]() Ayağa kalktı Hiçbir pusuda, bedenine bu kadar ağır gelmemişti bacakları Havada bir yılan tedirginliği vardı Konuşmuyorlardı masanın ardındakiler, ıslık çalıyorlardı![]() Bir sevdalısınına baktı, bir masanın ardındakilere![]() ![]() - Anlat! - Konuşmuyorlardı Kuru bir marşın, yıpranmış, derisi soyulmuş nakaratını söylüyorlardı Sevdalısına baktı:Başı önde, düşleri ölü kuşlar evinde ![]() ![]() ![]() - Anlat! Ve anlatmaya başladı Ferhat ![]() Selim![]() Ruşen![]() Ya da adı her neyse![]() ![]() ![]() “Yağmurdu ![]() Su, toprak ve kokusu hayatın Bilirsiniz işte, o yağmur sıcağındaki toprak kokusu![]() Hani herkesin sevdiği![]() ![]() En şiir bilmezlerin bile sevdiği![]() Akşam olmuştu![]() Dört kişiydik Bu iki arkadaş ben ve![]() ![]() ![]() ”Sevdalısına baktı: Kirlenmiş, bit düşmüş saçlarına ![]() Dudağında yaralar patlamış ilk öpüşte kabuğu kalkmıştı yaranın![]() Ağzın ağzıma kanamıştı Şimdi yüzünde bir Ankara sonbaharı Utanç içindesin![]() ![]() - Devam et ![]() “Nöbeti devraldım Diğer arkadaşlar sığınağa girdiler Nöbet yerimde beklerken yanıma geldi![]() ![]() O![]() ![]() ”Hüzün astılar yüzüne senin Öyle bükmeyeceklerdi boynunu Ne kadar kirlisin Kaç hafta oldu yıkanmayalı En son kampta işte Ben de aynı durumdayım ya Tuhaf, o çıldırtıcı kaşıntıyı duymuyorum şimdi Iki yıl boyunca, hiçbir öğrenci evi dağınıklığında elini tutmaya bile cesaret edemeyen ben![]() Bugün![]() ![]() Burada![]() ![]() ![]() “Bir süre sonra ![]() ![]() Arkadaş yanıma geldi![]() ![]() Konuşmak istediğini söyledi![]() ![]() ”Yok Sigara içtiğimizi hiçbir zaman bilmeyecekler, korkma![]() ![]() Korkudan söz ettik Üniversitedeki günlerden![]() Ben salak bir hasretle andım, okul kantinindeki bayat tostları![]() Sen ciklet istediğini söyledin, şımarık bir çocuk edasıyla![]() hiçbirini anlatmayacağım onlara korkma![]() ![]() Bana, ıslık çalmayı hala öğrenemediğini, bu yüzden komutan arkadaştan azar işittiğini anlattın![]() Işte belki de o an yüzünden, bugün![]() ![]() burada![]() ![]() Neyse, korkma ciğerim benim![]() ![]() Bunların hiçbirinden sözetmeyeceğim onlara![]() Bir tek sevdamızı bırakacağız onlara, gerekçe olarak![]() ![]() ![]() - Sonra? “ ![]() ![]() Sonra konuştuk biraz![]() ![]() ”- Ne konuştunuz? “Hiç Havadan sudan şeyler![]() ![]() Ve hareketten tabii![]() Biraz da ölen arkadaşlardan![]() Böyle şeyler işte![]() ![]() ”Sahi, ölen arkadaşlardan da söz etmiştik Kendini ölüme hepimizden daha çok hazırlamıştı Remzi![]() Rubar![]() Kerim![]() ![]() Ya da hangi çiçeğin adıysa işte![]() Her gün birimizin yanına sokulup vesiyetini değiştiriyordu, yüzünde beş yaşındaki oğlu Hilwan’ın gülümsemesiyle: ölürsem, dağlarımızdan birinin tam zirvesine gömün beni![]() ![]() Hangi dağ olursa farketmez![]() Bizim için hepsi aynı yükseklikte![]() Bir başka gün, daha büyük bir heyecanla gelirdi Silahını okşayarak![]() Acaba silahımla birlikte gömülmeme izin verirler mi? ![]() ![]() Hatırlarsın oylamaya koymuştuk bu isteğini![]() Red! Yaşasaydı O da red oyu kullanırdı, bunu biliyorduk Bu isteğini yerine getiremediğimize üzülmedik Ama ölüsünü taşıyamadığımıza kahrolduk biliyorsun![]() ![]() Şimdi bütün dağ doruklarında O’nun gömülü olduğunu düşünüyorum Dişlerinin arasında, Hilwan’ın gülümseyen yüzü![]() ![]() ![]() - Evet? “Nöbet süresi dolunca, gidip arkadaşları uyandırdık Onlar çıktı sığınaktan, biz girdik![]() sığınağa![]() ![]() ”Dudağındaki yaradan daha fazla kanıyor yüzündeki utanç ![]() Kim bilebilirdi ki ciğerim, yaşamındaki ilk sevişmenin böyle olacağını? Belki de bu durumda oluşumuza değil, annen aklına geldiği için utanıyorsun Kaldır başını ciğerim Biz utanılacak bir şey![]() yaptık belki ama bu çağda yaşamaktan daha utanç verici değil Düşünsene ciğerim, biz, insanlarımız için dağ dağ dolaştırdık kafamızdaki bitleri![]() ![]() Ve aşka yenik düştük![]() bitlerimiz kadar onurludur aşkımız ciğerim, kaldır başını![]() ![]() ![]() - Sığınakta ikiniz yalnız kaldınız öyle mi? “Öyle Yalnız![]() ![]() ”Gün ağarınca, demiştin, sen başka yere ![]() ![]() ben başka yere![]() Belki de bu sözü söylemeseydin, sabahın gelişinin ayrılık olacağını hatırlatmasaydın ve çakmasaydın gözlerini gözlerime![]() kimbilir belki de burada, bu mahkemede olmazdık![]() ![]() Kendimden utanmıştım![]() çünkü o an seni bir daha görememe ihtimali her şeyden daha önemliydi![]() ![]() Önce saçlarına dokundum Kirden pasaktan keçeleşmiş saçların, aptal şarkılardaki ipek saçlardan daha parlak, daha yumuşaktı![]() ![]() Ve kanımdan daha sıcaktı, gözlerinden akıttığın yaşlar![]() ![]() ![]() - Evet, sonra? “Sarıldık ![]() ![]() birbirimize![]() ![]() ”Bin yıllık bir hasretle sarıldım sana ![]() öylesine sıcak, öylesine korkutucu![]() Sıms kı sarılmışken, ağzını unutmaya çalışıyordum En çok ağzına ulaşmaktan korkuyordum ve ağzında kaybolmayı istiyordum en çok![]() Ne bitmez bir sarılmaydı![]() ![]() öyle durduk, zaman, duruşumuzdan sıkılana, kollarımız, yüreğimiz yorulana dek![]() Hiç konuşmadan, nefes almadan![]() Yalnızca yutkunduk![]() öyle gürültülü bir yutkunmaydı ki, avaz avaz bağırtık sanki![]() önce ben, sonra sen![]() Sonra kolların düştü yanına![]() Ellerimi koydum dizlerine![]() Ve alnın alnıma dayalı, öylece kaldık Kaç yıl, kaç saniye?![]() Kaldırdım başımı![]() Dünyanın en acımasız, en faşist, en tehlikeli düşmanı ağzın![]() Korkma, onlara öpüşmeyi bilmediğini söylemeyeceğim![]() Ve cinsel ![]() ![]() “Evet ![]() Yani tam olarak şey![]() Evet! Cinsel ilişki kurduk!![]() Pişman değilim, utanmıyorum, övünmüyorum da![]() ![]() Hepimiz gibi ben de, daha yolun başında göze almıştım ölümü Ama bir düşman namlusuyla ölmek isterdim![]() ![]() Söylenecek başka sözüm yok ”Bak yine yağmur ![]() Bu ağacın altında çay içmiştik geçen hafta Sen yoktun![]() Burada öleceğimizi düşünmemiştim elbette Dizlerimizin üstüne çökmemizi istiyor arkadaşlar![]() ![]() Kaldır başını ciğerim![]() Gözlerini bağlamak istiyor arkadaşlar![]() Benimkileri da bağlayın![]() Sizi bu halde görmek istemem Kaldır başını ciğerim Seni ve cellatlarını seviyorum Kaldır başını Biz utanacak bir şey yapmadık Halkımız için savaştık, birbirimiz için ölüyoruz, hepsi bu![]() ![]() ![]() Kaldır başını sevgilim, arkadaşlar ateş etmek istiyor ![]() 1993 YILMAZ ERDOĞAN |
|
|
|