Ben Üzerine |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ben Üzerine![]() Ben Üzerine! ![]() ![]() Ben! ![]() Sadece ve yalnız “ben”!Her şey ona göre ve her şey onun kölesi ![]() ![]() Davranış ve hareketler hep onun direktifleriyle![]() ![]() Ötesinde hiçbir şey yok![]() ![]() Öyle mi?!![]() ![]() Bence hastalık bu ![]() ![]() Belki de asrın en korkunç ve tehlikeli hastalığı![]() ![]() Üstelik gizli ve sinsi![]() ![]() Hem de bulaşıcı![]() ![]() ![]() Bir eğitimci şöyle der ![]() ![]() “Hakikaten, insanda en tehlikeli damar, benliktir Onu okşamakla, çok fena şeyleri yaptırabilirler Şu asırda ehl-i dalâlet eneye binÂ*miş, dalâlet vadilerinde koşuyor Ehl-i hak, bilmecburiye beni terk etmekle hakka hizmet edebilir ‘Ben’ demeyiniz, ‘biz’ deyiniz Birbirinize karşı rekabet değil, bilakis birbirinizin meziyetiyle iftihar etmek, mütelezziz olmak bir vazife-i vicdaniyedir ”Evet, “ben”i olması gereken istikamete yönelten bu ışık düstura gönülden alkış tutarak diyoruz ki, insanın onca noksanı diz boyu olÂ*muşken ve ruhunda da bir o kadar yama varÂ*ken, “ben” diye tutturması pek garip ve güÂ*lünç doğrusu ![]() ![]() Ama bizler kendi kendimizin yalancı şahidi olmuşsak, bu pek âlâ mümkünÂ*dür de![]() ![]() ![]() “Ben”imiz kafestir bizim için Kendi prangamızı, kendi zincirimizi kendimiz takarız Sonra, gel de kurtulabilirsen kurtul bu esaretÂ*ten!Ben yaptım ![]() ![]() Ben çattım![]() ![]() Ben bulÂ*dum![]() ![]() Ben yazdım![]() ![]() Ben çizdim![]() ![]() Ben olmasaydım![]() !Ben, ben, ben ![]() ![]() ![]() Aşılmaz bir duvardır artık; onulmaz bir yara, silinmesi güç bir kara ![]() ![]() Evet, kara ben![]() ![]() ![]() Niye, “ben kusurluyum, ben hatalıyım, gerçek suçlu benim, bu yolun günahkâr benÂ*desi ben!” eksenli “ben” olmayız, bilmem ki?! Gerçekte bu “ben”in, yani kendimizin biÂ*le sahibi değilken, onun adına âlemi sahiplenmek ne garip!? Sadece söylemeyi becerebiliyoruz işte! Yoksa, başkaca gücümüz yok Ne elimiz, ne gözümüz, ne de aklımız bizimdir! Bilmekte, faÂ*kat zaman zaman gafletle unutmaktayız ki, bunlar bize, belli fonksiyonları yerine getirebilÂ*mek için verilmiş birer emanetten başka bir şey değildirler![]() ![]() ![]() Kendimizi bildik bileli “ben” diyoruz “Ben” diyebilmek, yani insan olmak gibi essiz bir zenginliğe sahip olduğumuz halde, gerçekÂ*te acaba kendimizi hakkıyla tanıyabilmekte miyiz?! O halde, peki ne diye ve ne hakla hâlâ ben!?Bizim olmadığı açık seçik ortada ![]() ![]() EmaÂ*neten verilmiş bir ölçü, bir mikyas bu ben![]() ![]() Meçhulleri keşfetmek, denklemleri çözmek için ve sırlan açmak için bir şifre![]() ![]() ![]() Hep düşünmek, fikretmek gerek! ![]() Ve düşünüyorum ![]() ![]() Buncacık gücüm, bilÂ*gim ve sanatımla ancak bu kadarını yapabiliyoÂ*rum![]() ![]() Oysa ki, arkada öyle muazzam eserler var ki, benim yaptıklarım onların yanında çoÂ*cuk oyuncağı bile değil![]() ![]() Peki ya ötesi?! Ya diğer göz kamaştırıcı sanat harikaları?! Evet, basit bir taştan menekşeye, kelebeÂ*ğe ve insana uzanan çizgide sonsuz sayıda ve güzellikte sanat eserleri ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi, bu muhteşem sergide “ben” de bir sanat Onun diğerlerinden tek farkı ise, bazı şeyleri düşünecek, akledecek ve yapacak kadar şuur ve kabiliyete sahip olmaÂ*sı![]() ![]() Yani onun yapabildikleri de, kendi SahiÂ*bi’ nin eseri![]() Şu halde, yapılacak en önemli iş sahipÂ*lenmek değil, kendimizin ve de her şeyin gerÂ*çek Sahibi’ni tanımak ![]() ![]() ![]() “Ben-kondu”yu yıkıp “biz” çatısını çatÂ*mak ![]() “Ben” buz tanelerini “biz” havuzunda eritmek![]() ![]() ![]() Elhâsıl; sahte benlik davasını bırakarak, “ben” kafesinden kurtulup hürriyete kavuşmak ![]() ![]() Ve bu emanetin, en büyük gerçeği tanıÂ*yıp bulma yolunda insana verilmiş mukaddes bir armağan olduğunu unutmayarak![]() ![]() ![]() Ziya Aydın |
|
|
|