Kafi Değildir Aşk |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kafi Değildir AşkKAFİ DEĞİLDİR AŞK! Ankara'dan ayrılırken yanımdaki koltuk hala boştu ![]() Doğrusu bu durumun hoşuma gitmediğini söylemeyeceğim ![]() Siz de hak verirsiniz ki tanımadığınız biriyle yanyana oturarak saatlerce yolculuk yapmak pek de hoş bir durum değildir Ancak keyfim uzun sürmedi OtobüsümüzGölbaşı'na gelince durdu Bizim boş koltuğun sahibi deortaya çıkıverdi Oldukça yaşlı biriydi Otobüsebinerken gençten bir adam ona yardım ediyordu ![]() Koridorda ilerleyerek bana yaklaştı Genç adamınişaretiyle, yaşlı adama yol verdim, o da pencere kenarındaki koltuğuna kendini bırakıverdi Genç adam,"Hoşça kal dede," dedikten sonra kulağıma eğilerek, "Biraz rahatsız ona yardımcı olur musunuz?" diye rica edince çaresiz, kabul ettim ![]() Otobüsümüz yeniden yola koyulunca, yaşlı adam hiçbir şey söylemeden bir süre dışarıda akıp giden bozkırı izledi Sonra sanki aniden anımsamış gibi banadönerek, "Merhaba delikanlı," dedi titrek bir sesle "Yolculuk nereye?" "Antep'e," dedim İlk kez ona dikkatle bakıyordum Veonda ilgimi çeken şey yüzündeki keder oldu Ağarmışsaçları, alnındaki derin çizgiler, feri kaçmış kül rengi gözleri, sanki yaşlanmanın doğal bir sonucu değil de, derin kederini daha iyi vurgulamak için yerleşmişlerdi yüzüne O da bir an beni süzdüktensonra, "Niye gidiyorsun Antep'e?" diye yeniden sordu ![]() Savcı gibi böyle sorular sorması canımı sıktı ama ayıp olmasın diye yanıtladım "Yeğenimin nikahı var da "Kül rengi gözlerinden bir ışık geçti "Düğün ha!" diyemırıldandı "Görücü usulüyle mi evleniyor yoksa sevdami?" Daha fazla soru sormamasını umarak, "Görücü usulüyle," diyerek kestirip attım ![]() Başını sallayarak, kendi kendine gülümsedi Ben, artıkkurtuldum, diye düşünürken, yeniden söze başladı ![]() "Görücü usulüyle evlenmek iyidir Arada sevda filanolsaydı kötüydü " Yaşlı adamın, sorularından sonraşimdi de Don Juan misali kendinden emin bir tavırla aşk üzerine atıp tutması beni sinirlendirdi "Bukonuları çok iyi biliyorsunuz galiba?" diye alaycı bir tavırla sordum Alay ettiğimi anlamadı, gözlerinetatlı bir özlem çöktü "Eh, biraz bilirim," dedi![]() "Başından çok macera geçmiş anlaşılan," dedim alaycılığımı sürdürerek Yüzü ciddileşti Sonunda alayettiğimi anladı, şimdi bana kızacak, diye düşündüm ama sandığım gibi olmadı "Bu işin macerası olmaz," dediyaralı bir ses tonuyla "Hakiki sevda tektir Sonunakadar da tek kalır ""Yapma be dede, insanın gönlü o kadar dar mı?" dedim ![]() "İnsanın gönlü geniştir geniş olmasına ama sevda kuşu nazlıdır, öyle her önüne çıkan dala konmaz Her önüneçıkan dala konana bizde başka ad verirler ""Bu konuda anlaşamayacağız," diyerek konuyu kapatmak istedim ama yapamadım Yaşlı adamın yüzündeki keder midesem, sesindeki tini mi bir şey bana engel oldu Buihtiyarin sıkı bir hikayesi olduğunu sezinlemeye başladım "Kusura bakma dede, ama sormadanedemeyeceğim, sen hiç sevdalandın mı?" Hiçbir şey söylemeden öylece yüzüme baktı sonra derinden bir iç geçirerek, "Oldum ya," dedi "Sevdaya düşmemiş adam,adam mıdır?" "Bak şimdi olmadı dede," diye güldüm "Azönce sevda kötüdür diyordun, şimdi de sevdaya düşmemiş adam, adam mıdır, diyorsun " O da gülmeye başladı![]() "İkisi de doğru," dedi "Sana hikayemi anlatırsam,daha iyi anlarsın "O zaman bütün bu girizgahı hikayesini anlatmak için yaptığını anladım Ama artık yol arkadaşımdanşikayetçi değildim, pür dikkat anlatacaklarını dinliyordum ![]() "Ben, iki çocuklu bir ailenin büyük oğluydum Babam,Antep'teki bedestende kuyumculuk yapardı O zamanlarbizim mahallede Yahudi bir aile yaşıyordu Dinlerimizayrıydı ama iyi komşuyduk Onların Florid adında birde kızları vardı Çocukluğum bu kızla birlikte geçti![]() Bazen onların bahçelerinde, bazen bizim evin damında oynardık Ama Florid biraz serpilince, annesi benimleoynamasına izin vermemeye başladı Artık onu yalnızcapencere kafeslerinin arkasında görebiliyordum İçimituhaf bir duygu kaplamıştı Bu duygunun birarkadaşa duyulan hasret olduğunu sanıyordum Derkenbizim askerlik de geldi çattı Askerde Florid'inyokluğunu daha çok hissetmeye başladım Ve bunun öylekolay kolay bitmeyecek bir sevda olduğunu anladım ![]() Anlamasına anladım ama o bir Yahudi kızıydı, ben ise Müslüman Bırakın evlenmeyi, birlikte görülmemizbile normal karşılanmazdı Ben askerde böyle tasaiçinde kıvranırken kötü haber geldi Floridkendisinden yaşlı, kumaş tüccarı Yasef'le nikahlanmıştı Florid'in ailesi pek varlıklı değildi, kızın yüklü birdrahomasi yoktu Yasef yaşlıydı ama zengindi![]() Florid'in kıymetini bilirdi Haberi duyar duymaz zatenzor geçen askerliğim tam bir cehenneme dönüştü Nesöyleneni anlıyordum, ne emredileni yapıyordum ![]() Komutanlarım uyardılar beni, azarladılar, sövdüler, dövdüler; hayır, hiçbir şey kar etmiyordu Kısa süredeadımız deli askere çıktı Neyse lafı uzatmayalım İyikötü askerlik böyle geçti Bu arada ben de, Florid'iunutmaya karar verdim ![]() Askerden dönünce de babam artık iyice yaşlandığı için kuyumcu dükkanının başına geçtim Evden işe işten evegidip geliyorum Rastlantı bu ya, bir gün sokakta Florid'le karşılaştık Sıcacıkgülümsedi bana Yüreğimi bir çarpıntı aldı Ama Florid'e hiçbir şey söylemedim,gülümseyemedim bile Florid geçti gitti yanımdan Kederle girdim eve![]() Ertesi gün zor kalktım yataktan, canım işe gitmek istemiyordu Yine de dükkana gittim, çalışmayabaşladım ama nasıl çalıştığımı, ne yaptığımı ben de bilmiyorum Öğleye doğru bir de baktım ki Floridkarşımda Manevisi bol, ela gözleri tatlı tatlı benisüzmekte Gözler anlaşırsa dil susar derler Biz defazla konuşmadık Florid bana burmalı bir bilezikısmarladı Bileziğin bahane olduğunu biliyordum![]() "Bir hafta sonra hazır," dedim O gözlerini yüzümdenalmadan, "Bir hafta sonra bileziği bizim eve getir," dedi ![]() Onlarda ne olacağını biliyordum "Evime getir," lafınıezber ede ede, gece gündüz çalışarak beş günde bitirdim bileziği İşi gören kuyumcu arkadaşların ağzıaçık kaldı "Böylesi Saba Melikesi Belkıs'ınhazinesinde bile yoktur," diyerek, gıpta ettiler bana ![]() Bileziği sedef bir kutuya koyarak, vardım kumaş tüccarı Yasef'in evine Kapıyı Florid açtı Yüzündeayni tatlı, davetkar gülümseyiş Evde başkakimsecikleri de yok Sonrası![]() ![]() Sonrası tahminedersin ![]() Ama Antep küçük yer Üstelik her yerde olduğu gibiburada da dedikoduya meraklı Kısa sürede Yasef'inkulağına gitmiş bizim aşk Yasef olgun adam Oturupdüşünmüş, karısı genç, güzel, kendisi yaşlı, üstelik karısını sevmekte ki deliler gibi En iyisi bu kenttenkaçıp gitmek Akşam Florid'e demiş, "Ben bu kenttenbıktım Şam'da akrabalarım var, onların yanınataşınalım "Ertesi gün Florid benim dükkana geldi Olanı bitenianlattıktan sonra güzel gözlerini yüzüme dikerek, "Benimle evlen Yasef'i bırakıp, burada kalayım,"dedi ![]() Ne diyeceğimi bilemedim, Florid'le evlenmeye kalksam, millet beni kınayacak; kadın hem gavur, hem dul ![]() Bıraksam gidecek ![]() ![]() ![]() Ben böyle kıvranırken, Yasef erken davrandı, karısını aldığı gibi tuttu Şam'ın yolunu ![]() Herkes, "kurtuldun," diyor Bir de bana sor Güngünden daha zor geliyor Aklımı kaçıracağım her köşebaşında, her kapının önünde onu görüyorum, kulaklarımda onun sesi çınlıyor Florid'siz yaşamaya ancak bir yıldayanabildim Anamın yalvarıp yakarmalarınaaldırmadan, dükkanı küçük kardeşime teslim edip, yanıma da yüklüce bir para alarak ben de tuttum Şam'ın yolunu ![]() Şam'da Yasef'in dükkanını bulmak zor olmadı Bu zenginyahudiyi tanımayan yok Yasef'i gizlice izleyerekevini öğrendim Ertesi gün sabah erkenden evin önündebeklemeye başladım Yasef dükkanına gidince, eveyaklaşmaya başlamıştım ki, esmer bir delikanlının benden önce kapıyı çaldığını gördüm Birkaç saat sonraçıktı evden O gidince ben yaklaştım eve Çaldımkapıyı Florid beni görünce şaşırdı ama hiç sevinmişebenzemiyordu "Niye geldin?" diye sordu azarlar gibi![]() "Sensiz olmuyor," dedim, üzüntüyle "Çok geç" dedi umursamaz bir tavırla, "ben seni unuttum "Sanki başımdan aşağı kaynar sular dökülmüştü ![]() "Konuşalım," dedim ![]() "Konuşacak bir şey yok," dedi ![]() Baktım ısrar etmek faydasız, kaldığım hana geri döndüm Sabaha kadar düşündüm Ona hak verdim Ben çokgeç kalmıştım ![]() Ortalık ışıyınca çıktım handan Şam'da ne kadarçiçekçi varsa hepsini dolaştım, cebimde ne kadar para varsa hepsine çiçek aldım Aldığım çiçekleri,üç at arabasına yükledim Vardım Florid'in kapısına![]() Sabah serinliğinde mis gibi kokan çiçekleri sevdiğim kadının evinin önüne yıktım, sonra ayrıldım oradan "Yaşlı adamın öyküsü çok etkilemişti beni, Bravo dede," diye heyecanla söylendim "Bu yaptığınçok güzel bir şey "Yol arkadaşıma artık başka gözlerle bakıyordum Benimiçin bir tur Anadolu bilgesi olup çıkmıştı Bu aradaotobüsümüz ilk molasını vermek üzere bir dinlenme tesisinde durdu Birlikte indik O tuvaletteyken, bizimotobüsümüzün muavini yaklaştı yanıma ![]() "Gene ne anlatıyor Ayvaz Dede?" diye sordu ![]() "Adı Ayvaz mi?" diye sorusuna soruyla karşılık verdim ![]() "Onu tanıyor musun?" "Abi, onu Antep'teki butun otobüs şoförleri, muavinleri tanır ""Nasıl yani?" "Ayvaz Dede biraz sıkıntılıdır Memlekette en fazlabir ay kalabilir, sonra kendini yolculuklara vurur ""Tuhaf," diye mırıldandım "Neden böyle yapıyor?""Abi, bu Ayvaz Dede, gençken bir Yahudi karisini sevmiş Kadın evliymiş Kocası durumu çakınca,Ayvazdan kurtulmak için evini Şam'a taşımış ![]() Bizimki bırakır mı peşlerini Haydi o da Şam'a Amakadın yüz vermemiş bizimkine Ayvaz Dedenin gururukırılmış tabii Çektiği gibi kasaturasını birgüzel şişlemiş hem kadını, hem kocasını "Şaşırmıştım, Ayvaz Dedenin anlattığı hikayenin sonuna hiç benzemiyordu bu ![]() "Sonra?" diye sordum meraklı muavine ![]() "Sonrası, kendi de iflah olmamış Anlaşılan kadınıgerçekten seviyormuş Kafayı yemiş Antep'te duramazolmuş Kendinden mi, öldürdüğü kadının hayaletinden mibilinmez kaçmaya başlamış "Muavine başka bir şey soramadım Ne diyeceğimibilemiyordum Az sonra Ayvaz Dede geldi yanıma Ona dahiçbir şey sormadım Açık bir çay ısmarladım![]() "Sağ olasın evlat," dedi ![]() Çayını içerken onu izledim Bu yaşlı adam hiç dekatile benzemiyordu ancak çok dikkatli bakarsanız, sevdiği kadını öldürdükten sonra, ellerinin kanını gözyaşlarıyla yıkamaya çalışan bir adamın çaresizliğini görebilirdiniz onun kederli yüzünde ![]() E dergisinin verdiği Öykü '99 kitabından
|
|
|
|