Hayatın Kıymetini Bilin |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hayatın Kıymetini BilinBir zamanlar bir psikoloji kitabında okuduğum bir bölüm vardı ![]() ![]() Hayatın ve getirilerinin kıymetini anlamak için tavsiye edilen bir metod vardı içinde ![]() Deniyordu ki;"arada bir,çok bunaldığınızda, hayatın sizin için çekilmez hale geldiğini düşündüğünüzde kendinize 10 dakika ayırın ve kendi cenaze töreninizi düşünün" ![]() ![]() Cümleyi ilk okuduğumda çarpılmıştım ![]() ![]() Ben girişin akabinde pozitif bir gelişme ve tavsiye bekliyordum![]() ![]() Ama "kendi ölümümüzü ve cenazemizi"düşünmemiz tavsiye ediliyordu![]() ![]() Tüylerim diken diken oldu ve yazarın saçmaladığını düşündüm o an ![]() ![]() Ama önyargı düşmanı biri olarak okumaya devam ettim ![]() ![]() Diyordu ki; "bunları düşündüğünüzde dünyadaki yerinizi,dünyayı terkettiğinizde oluşacak boşluğu,sevdikleriniz ve sizi sevenler için öneminizi anlayacaksınız ![]() ![]() özellikle insanların sizin için neler söyleyeceklerini,onlar için ne ifade ettiğinizi hissetmeye çalışın ![]() ![]() O andan geriye dönme şansınız olmadığını,hayat denen kredinizin bittiğini ve onlara yanıt verme şansınız olmadığını düşünün ![]() ![]() Tekrar sarılma,bir kez daha öpme ihtimalinizin bittiğini hissedin ![]() ![]() Dünyadaki küslüklerin,ayrılıkların,kavgaların yanında bu acının ve geri dönülmezliğin korkunç çaresizliğini yaşayın ![]() ![]() Bırakın canınız yansın,bırakın alevler içinde kavrulsun tüm ruhunuz ![]() Orada,o musalla taşında düşünün kendinizi![]() ![]() Seyredin şu an çevrenizde olanların yüz ifadelerini![]() ![]() Akıllarından ve yüreklerinden geçen cümleleri hayal edin![]() ![]() Kitaba devam etmeden bıraktım kenara ve gözlerimi kapatıp aynen düşünmeye başladım![]() ![]() Eşimi,oğlumu,annemi,babamı,kardeşlerimi ve diğer tüm çevremi oturttum tek tek kendi cenaze törenimdeki yerlerine ![]() ![]() birer birer yerleştirdim tabutumun çevresine hepsini![]() ![]() hayatımda çok nadir bu kadar canım yanmıştı![]() ![]() görüyordum işte "babaaaa![]() ![]() " diye ağlayan biricik oğlumu![]() ![]() Eşim kucağında "ağlayan emanetimle" ayakta durmaya çalışıyordu perperişan ![]() ![]() Koca çınar babacığım,belli belirsiz dualar okuyordu,o gözümden hala gitmeyen vakur duruşuyla![]() ![]() Annem,ciğerinden bir parça canlı canlı koparılmış gibi hem içine hem dışına akıtıyordu gözyaşlarını![]() ![]() Kardeşlerim,akrabalarım"çok erken gitti,doyamadı oğluna ![]() "diyordu acıyan ses tonlarıyla ![]() ![]() Ve dostlarım![]() ![]() Onlar da şaşkındı Bazısı"daha dün birlikteydik,nasıl olur![]() "diyordu![]() ![]() Bunları seyredip onlara "hayır ölmedim,burdayım![]() " demek istedim hayal olduğunu unutup![]() ![]() Sonra anladım yazarın ne demek istediğini daha devamını okumadan kitabın![]() ![]() Farkındalık önemli bir kavramdır psikolojide ![]() ![]() Belki de hiç aklımıza gelmeyen ve gelmeyecek bir farkındalığı göstermek istemişti yazar ![]() ![]() Kitabı okumaya ne gücüm kalmıştı,ne de isteğim ![]() ![]() Almam gereken dersi ve mesajı almıştım![]() ![]() Şimdi ne kitabın adını ne de yazarı hatırlamıyorum![]() ![]() Şu an bunları yazarken bile çok kötü oldum ![]() ![]() Bu olayda tek farkındalık da yok üstelik![]() ![]() Biraz kendime geldikten sonra devam ettim hayatımın en zor hayaline ![]() ![]() Sırada çevremdekilerin ölümümün akabinde neler söyleyecekleri vardı![]() ![]() Usulen ve nezaketen söylenenlerin dışında![]() ![]() Onlarda bıraktığım izleri,yaşananları ve yaşanamayanları elden geçirerek ben konuşturacaktım hayalimde ![]() ![]() İçlerini okuyacaktım,senaryo bana ait olarak ![]() ![]() Yaşarken neler yazmıştım,ölümümle neler okuyacaktım![]() ![]() Gerçek duygularıydı ulaşmaya çalıştığım,ölüm acısının etkisiyle girilen duygusal mod değildi,deşifre etmem gereken metin ![]() ![]() Canım oğlumun söyleyecek çok şeyi yoktu ![]() ![]() Özleyecekti,yokluğumu hissedecekti ![]() ağlayacaktı aklına geldikçe![]() ![]() Belki ölümün ne anlama geldiğini hissedecek yaşa gelinceye kadar sıradan bir üzüntünün ötesine geçmeyecekti duyguları ![]() ![]() Ama hayal bu ya,18-20 yaşına getirdim 2 saniyede oğlumu ![]() ![]() "hayal - meyal hatırlıyorum be baba seni![]() ![]() Keşke şimdi yaşıyor olsaydın da erkek erkeğe sohbet etseydik seninle![]() ![]() Bak mezuniyet törenimde de babasızdım ![]() ![]() Askere giderken kimin elini öpeceğim senin yerine![]() ![]() " diyecek canı yanarak bir köşede ![]() ![]() Sevgili eşim ![]() ![]() Benim muhteşem hatunum![]() ![]() Nasıl dayanır bensizliğe ?![]() ![]() O ki,benim için herşeyini feda edip koşmuştu bana ![]() ![]() Hayatının tek adamı şimdi toprak olacaktı![]() ![]() Bir daha " Seni seviyorum " diyemeyecekti ![]() ![]() Bir daha hevesle açamayacaktı çalan kapıyı![]() ![]() Ve her gelen gece bensizliğini haykıracaktı yüzüne ![]() ![]() Her sabah da bensiz başlayacaktı koca gün ![]() ![]() Tek cümlesi takıldı o an içime; "Oyunbozanlık yaptın be böceğim,hani beraber ölecektik ? ![]() ![]() " Babam-annem,o bugüne kadar evlat olarak mutlu edecek hiçbir şey yapamamanın acısıyla kahrolduğum güzel insanlar ![]() ![]() Helaldi şüphesiz hakları ![]() ![]() Bilerek hiç kırmamıştım onları![]() ![]() Üzerine titredikleri evlatları onlardan önce göçmüştü işte önlerinde ve dualarına muhtaçtım![]() ![]() ![]() Kaç anne ve babanın çekebileceği bir acıydı ki evladının cenazesinde bulunmak![]() ![]() Herhalde insanın uzun yaşadığına üzüldüğü nadir anlardan olsa gerek![]() ![]() Diğerlerine geçmiyorum ![]() ![]() Bu yazıyı şu an yazıyı sizlerle paylaştığıma göre"diğerlerine" artık sizler de dahilsiniz![]() ![]() Düşünün,birgün bir mail ulaşıyor mail-boxınıza"ölmüş" diye![]() ![]() Sizler kimbilir neler düşünür ve yazardınız![]() ![]() Eşim şu an yanımda ağlıyor,sanki gerçekmiş gibi![]() ![]() Oysa ki yazarın amacı "Yaşamanın ve hala nefes alıyor almanın kıymetini "göstermekti ![]() ![]() Benim de öyle![]() ![]() Lafı çok uzattım farkındayım![]() ![]() Ama hayat dediğimiz çözümü zor süreç 2 satırla özetlenemeyecek kadar girintili çıkıntılı ![]() ![]() Ben o gün kurduğum o hayalle,canımın tüm yanmasına rağmen YENİDEN DOĞDUM![]() ![]() Bilgisayar diliyle "format attım hayatıma"![]() ![]() Sahip olduklarımın farkına vardım ve hala nefes alıyor olduğum için şükrettim![]() ![]() Gözlerimi açtığım anda o kötü ve acı sahne bitmiş,oyun perde demişti ![]() Peki ya hayal değil de,gerçek olsaydı ve perde bir daha açılmamak üzere kapansaydı ![]() ![]() İşte bu final bu yazıyı buraya kadar okumanıza değmiş olmalı![]() ![]() Belki gerildiniz,kötü oldunuz ama devamını getirirseniz buna değer bence![]() ![]() Ben bu akşam melankoliğim ve biraz abartmış olabilirim![]() ![]() Hani sanatçı ve şairiz ya ondandır belki![]() ![]() Bence bu yazıyı sadece okuyarak bırakmayın ![]() ![]() LÜTFEN ARADA BİR,BURADAN ALDIKLARINIZI TARTIN,DÜŞÜNÜN VE HAYATINIZI GÖZDEN GEÇİRİN ![]() ![]() Ölümün kime ve ne zaman geleceğini Yüce Allah'tan başka bilen yok ![]() ![]() İşte bu yüzden hazır yaşıyorken ve nefes alıyorken yapabileceklerinizi yapın,ertelemeyin ![]() ![]() Sizi sevenlere ve sevdiklerinize daha fazla zaman ayırın ![]() ![]() Biraz Hıncal abi tarzı olacak ama,sevginizi ve verdiğiniz değeri haykırın onlara iş işten geçmeden ![]() ![]() Ve en önemlisi; VERDİĞİ -VERMEDİĞİ,ALDIĞI - ALMADIĞI HERŞEY İÇİN,TEKRAR TEKRAR ŞÜKREDİN YÜCELER YÜCESİ YARADAN'A ![]() ![]()
|
|
|
|