Cam Kırıkları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cam KırıklarıCam kırıkları Şehrin bunaltıcı bir yılıydı ve mevsim yazdı ![]() ![]() Sesimde özlem vardı![]() ![]() Kısık kısık çıkıyordu sesim ve uzaklaşmalıydım bu şehirde![]() ![]() Sesimin kısıldığı anlarda, özlem derin uçurumlar yaratırdı içimde![]() ![]() Yemeden içmeden kesilirdim nedense![]() ![]() Yüreğim, bedenimin dışında atardı![]() ![]() Doğduğum yere; köyüme atmalıydım kendimi![]() ![]() Bir gece kaçtım sessizce![]() ![]() ![]() Seviyordum yıldızları ![]() ![]() Gökyüzünün geceye dost olduğu anlarda, yorganım yıldızlar olurdu![]() ![]() Cırcır böceğinin ötüşlerini dinlerdim bir süre![]() ![]() Kurumaya yüz tutmuş otları toplar, sererdim altıma![]() ![]() Döşek yapardım otlardan, hem de en lüksünde![]() ![]() Köpeğin uzaktan havlamalarını dinler, güvende hissederdim kendimi![]() ![]() Akşam keyifle pişirilen çoban yemeğinin üzerine; közde pişen çayı zevkle yudumlarken, yakılan sigaranın damarlarımdaki yolculuğunu hissederdim![]() ![]() Büyük mutluluktu benim için![]() ![]() Yolculuk, sessizlik ve özlemdi beni köye çeken işte![]() ![]() ![]() O gün ben otlatacaktım sürüyü ![]() ![]() Yalnız kalmalıydım![]() ![]() Dağda ıssız bir yerde, köyden uzakta bir yerde kalacaktım![]() ![]() Gece yüzünü bana dönmeliydi![]() ![]() ![]() Yalnızca bana bakmalıydı yıldızlar![]() ![]() Kutup yıldızına bakan başka bir göz istemiyordum![]() ![]() Herkesten uzak ve her şeye yakın olacaktım böylece![]() ![]() Dudaklarımda bir türkü, önümde de sürüm![]() ![]() Tabiî ki eşeğim, ve de köpeğim![]() ![]() ![]() Uzaklaştım köyden ![]() ![]() Hayvanlar zevkle otluyordu önümde![]() ![]() Kurumaya yüz tutmuştu otlar, ama yer yer de yeşillikler vardı etrafta![]() ![]() Nasılda arayıp buluyorlar, nasılda zevkle saldırıyorlardı otlara![]() ![]() Açlık böyle bir şeydi işte![]() ![]() ![]() Dışarısı da iyice sıcamış, köyden de epey uzaklaşmıştım ![]() ![]() Karnı doyan hayvanlar, gölge bir yerde yatıp, öğleden sonraki güne hazırlanırken, sindirirken yediklerini, ben de yemeliydim bir şeyler![]() ![]() Hatta bir süre uzanıp dinlenmeliydim de![]() ![]() ![]() Eşeğin üzerindeki heybeden indirdim malzemeleri ![]() ![]() Terlemiş sırtını okşadım eşeğin; içtenlikle![]() ![]() Bir babanın evladını sever gibi okşadım başını![]() ![]() Bir çoban için çok şeydi eşeği işte![]() ![]() ![]() Hemen çalı çırpı topladım ![]() ![]() Bir yığın oluşturdum![]() ![]() Bulduğum taşlardan bir ocak yaptım sevinçle![]() ![]() Tenceremi, yağımı, bulgurumu çıkardım heybeden özenle![]() ![]() Özlemiştim pilavı![]() ![]() Ellerimi cebime götürdüm usulca![]() ![]() O da ne![]() ![]() Yoktu kibritim![]() ![]() Bir telaşla karıştırdım her yerimi![]() ![]() Yoktu işte ateşin kaynağı; yoktu![]() ![]() Düşürmüş olmalıydım bir yerlere![]() ![]() Köye uzaktım ve yakınlarda benden başka bir sürü de yoktu![]() ![]() Özellikle seçmiştim yalnızlığı![]() ![]() Yalnızlık ateşten uzak kalabilmekti belki de![]() ![]() ![]() Oysa ateşe ihtiyacım vardı benim ![]() ![]() Hadi; karnımı doyurabilirdim ateş olmadan ama![]() ![]() Damarlarımdaki nikotin ihtiyacına ne yapmalıydım![]() ![]() Ateş bulmalıydım önce![]() ![]() ![]() Bilgi varsa kullanılmalıydı elbet ![]() ![]() Bilgi, en büyük silahtı![]() ![]() Teori, pratiğe dönmeliydi![]() ![]() Ve en büyük sorunumuz, bilginin kullanılmamasıydı belki de![]() ![]() Teori pratikle vardı; ikisinin yoldaşlığı yol açardı bize![]() ![]() Bilgi yığınları ile doluyorduk; ama o bilgiyi kullanamıyorduk hayatta![]() ![]() Eğitimimizin en büyük sorunuydu bu işte![]() ![]() ![]() Gözlerim hızla taradı etrafı ![]() ![]() Avına hazırlanan bir şahinin yükseklerdeki gözleri olmuştu gözlerim![]() ![]() Burnum; en ince kokuları alıyor gibiydi![]() ![]() Kulaklarım, yerin en diplerindeki titreşimleri duyuyordu![]() ![]() Sanki ilk defa tekerleği icat eden kişinin elleri gibi heyecanlıydı ellerim![]() ![]() Titriyordum![]() ![]() Taşa şekil veren bir heykeltıraştım belki de![]() ![]() ![]() Bilimin öncüsü ellerdi işte ![]() ![]() Ateşi neden bulmuştu ki insanlık![]() ![]() Kimlerin emekleri vardı her bir ışıkta![]() ![]() İhtiyaçlar mıydı bilimin anası; yoksa bilim mi doğurmuştu ihtiyaçları![]() ![]() Sorular düşmüştü peş peşe![]() ![]() Felsefeydi bunun adı işte![]() ![]() ![]() Cam kırıkları vardı etrafta ![]() ![]() Sanki ilk defa ateşi bulacak olmanın heyecanıyla camları koydum üst üste![]() ![]() Mercek yapmalıydım![]() ![]() Güneş ışınlarını bir noktada toplamayı başarırsam, kurumuş ot parçalarını da tutuşturabilecektim böylece![]() ![]() Basit bir bilgiydi belki de![]() ![]() Ateşe ihtiyacım vardı ve hazır olanlara geliyordu ATEŞ de![]() ![]() ![]() Ve bir süre sonra kıvılcımın otları tutuşturduğuna tanık olacaktım ![]() ![]() Özlemle beklediğim yemeğimi yapacak, közde çayımı demleyecek, sigaramı bir başka keyifle içecektim![]() ![]() Bilime teşekkür ettiğimi hatırlıyorum![]() ![]() Ellerime, ellerime de![]() ![]() ![]() Liderler; merceğidir toplumların ![]() ![]() Halkın içinden çıkarlar elbette![]() ![]() Kendi kişiliğinde, halkın zekâsını, gücünü toplarlar ve milyonlarca insanın ruhlarını tutuştururlar![]() ![]() Şimşektir; liderler belki de![]() ![]() Eğer gökyüzü kapalıysa, görünürde yoksa güneş ve cam kırıkları da yoksa etrafta; ateş nasıl yakılır ki![]() ![]() Bulutlar su damlaları ile yoğunlaşmaz ise; yağmur nasıl yağar ki yeryüzüne![]() ![]() ![]() Halk balçık yığını, yakılacak kuru otlar ya da toprağa karışmaya hazır gübre ise ![]() ![]() Şimşeği yaratacak bulutlara ihtiyacımız vardır elbet![]() ![]() Bulut, elektrik yüklüyse ancak çakar şimşek![]() ![]() Bulut sadece su buharlarının yoğunlaşmış hali olarak kalırsa![]() ![]() Soğuk ve rutubetli bir buhar yığını ise halk![]() ![]() Hiç bir güç ondan bir şimşek çıkaramaz ki![]() ![]() Şimşek; yağmurun habercisidir elbet![]() ![]() ![]() Halk kitleleri bir balçık yığını mıdır ve bir heykeltıraş olmadan öyle mi kalırlar ![]() ![]() Rüzgar olmadan gemi; gemi olmadan rüzgar neye yarar![]() ![]() Denizlerin güzelliği değil midir her şeyi anlamlandıran![]() ![]() Milletlerin tarihlerini kimler yazar![]() ![]() Liderler midir topluma yön veren, tarih yazanlar nasıl tarih yazar![]() ![]() Yoksa tüm bireylerin ortak hedefleri, ruhlarının birleşmesi midir öncül olan![]() ![]() ![]() Şimdi sorumluluk zamanı değil mi ![]() ![]() Martılar nasıl uçacak maviliklerde![]() ![]() Gemileri nasıl demirleyeceğiz limanlara güvenle![]() ![]() Çocuklarımız nasıl koşacak el ele kardeşçe; ve de özgürce![]() ![]() Kuru bir ot gibi yok olmak istemiyorsak, bir kıvılcımın içimizdeki ateşi çıkarmasını istiyorsak, bulut olup yağmura döneceksek, tutuşabilmeye hazır olmalıyız![]() ![]() İçimizde,geçmişimizde yok mudur sizce![]() ![]() ![]() Hadi cam parçaları ![]() ![]() Gelin üst üste![]() ![]() Mercek olmalıyız bu günlerde![]() ![]() Bir hedefi aydınlatacaksak, amaç daha güçlü, daha yaşanır bir Türkiye ise![]() ![]() Hadi verelim el ele![]() ![]() Ayrık otları temizlenmeden güzelleşmeyecek insanlık![]() ![]() Kim bilir AÇILIMIN öyküsü budur belki de![]() ![]() ![]() Hiç doğum yapmadım ![]() ![]() Ama dokuz doğurdum bu günlerde![]() ![]() Zihnimin boşalması için teptim yolları![]() ![]() Böyle bir yazı kaldı geriye![]() ![]() Akıllı hep mi söyletecek deliye![]() ![]() ’Hayattaki düzensizliğin sebebi, herkesin iyi bir ‘düzene’ sahip olmak istemesidir; ama kimse hayatı ‘düzenlemek’ istemiyor ’’ Nedense![]() ![]() ![]() Zaman türkülerimizi derleme zamanı ![]() ![]() Hadi ne duruyorsunuz öyle![]() ![]() Türküler bizimdir; vermeyiz kimselere![]() ![]() Saygılarımla![]() ![]() ![]() Umut Güney |
|
|
|