![]() |
Başarısızlığı Öğrenmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Başarısızlığı Öğrenmekbaşarılı olamamak - başarısızlık - başarısız çocuk BAŞARISIZLIĞI ÖĞRENMEK! “Mal kaybeden bir şey kaybetmemiştir ![]() Onurunu kaybeden çok şey kaybetmiştir ![]() Cesaretini kaybeden her şeyini kaybetmiştir” Goethe Eğer başarabileceğimizi bilseydik neleri gerçekleştirmeyi hayal ederdik? Gerçekleştiremeyeceğimizi düşündüğümüz için neleri hayal etmekten, istemekten kendimizi alıkoyuyoruz?Büyük şeyler başaramayacağımıza inandıkça bunları hayal bile etmekten korkuyoruz ![]() ![]() Bir kurbağa sürüsü ormanda yürürken, içlerinden ikisi bir çukura düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, çukura düşen kurbağalar onların söylediklerine aldırmayıp çukurdan çıkmak için mücadeleye devam ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne var ki, çukurdaki kurbağa son bir hamle daha yaptı, bu kez daha yükseğe sıçramayı başardı ve çukurdan çıktı ![]() ![]() (Paul Estridge ) Etrafımızdan; sen yaparsın,ne kadar güzel yapmışsın ,harika bir şey,seninle gurur duyuyorum,yaptığın çalışma ve gayretinle başarabileceğine inanıyorum,bu sefer olmamış olsa da bir daha ki sefere başaracağına inanıyorum…sözlerini ne kadar az söylüyor ve ne kadar az işitiyoruz değil mi? Bunun yerine; bu gidişle kazanamazsın,olmamış,sen hep yanlış yapıyorsun,bu kafayla adam olmazsın,yine düşük not almışsın,neden daha yüksek not almadın?neden birinci olmadın? Sözleri bizim için başarısızlığımızı arttıran etken değil midir? Günlük hayatımızda sıklıkla hangi sözleri söylüyoruz?Hangi sözleri işitiyoruz?Hangi sözleri duymak bizi daha çok çalışmaya,gayrete götürürdü? Başarısızlık korkusu potansiyelimizi ortaya koyma, kapasitemizi kullanma konusunda en büyük engeldir ![]() İnsanlar bazen eleştirilme korkusundan ve bazen de başarısız olmaktan korktuklarından harekete geçmezler… Başarısız olmak istemiyorsak hiçbir şey denemeyiz, hiçbir şey denemezsek başarısız da olmayız! "En büyük başarı hiçbir zaman düşmemekte değil, her düştüğümüzde tekrar ayağa kalkabilmektir ![]() Konfüçyüs Başarısızlık bir son değil yeni bir yolun başlangıç noktası olabilir ![]() ![]() ![]() Büyük amaçlar için azimle ve cesaretle çalışıp başarısız olmak, amacımız olmamasından daha iyidir ![]() Taşlı , topraklı, bol virajlı tehlikeli yollarda otomobil yarışı yapan başarılı bir ralliciye bu tehlikeli yolda nasıl başarılı olduğu sorulduğunda “gitmek istemediğim yere değil,gitmek istemediğim yere değil,gitmek istediğim yere istediğim yere bakıyorum” bakıyorum” cevabını vermiştir ![]() Başarı da, başarısızlık da bize aynı uzaklıkta durmaktadır, ikisi de kafamızın içindedir ![]() ![]() Bazı kimselerin hedefleri vardır ve engellere,başarısızlıklara rağmen hedeflerine ilerlerler ![]() Asıl başarısızlık başaramayacağımıza inanmaktır… Yapılan bir bilimsel çalışmada bir köpek balığı ile normal bir balık büyük bir akvaryuma konulur ve ikisinin arası cam bölme ile ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim çaresizliğimizi bize kim öğretti?Kendi kendimize mi öğrendik yoksa ,anne ya da babamız dan mı?Yoksa öğretmenlerimizden veya çevremizden mi öğrendik? Bir şeyleri hedefliyoruz ve onu gerçekleştirmek için çaba harcamaya başlıyoruz,başlangıçta başarabiliriz diyoruz ancak önümüze çıkan çeşitli güçlüklerle karşılaştığımızda hemen pes ediyoruz,ona ne yaparsak yapalım ulaşamayacağımıza dair bir düşünceyi kafamıza iyice kazıyoruz…Ne yaparsam yapayım bunu başaramam diyen birisinin başarıya ulaştığını gördünüz mü hiç? Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez ![]() Başarısız kılınmamak ve başarısızlığı öğretmemek üzere… Metin KILIÇ Uzman Öğretmen- Psikolojik Danışman |
![]() |
![]() |
|