![]() |
Zeytinyağlı Soslar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeytinyağlı SoslarZeytinyağı ile sarımsak Akdeniz mutfağının ayrılmaz bir parçası ve simgesidir ![]() ![]() Zeytinyağı balık yemeklerinde, özellikle fırın ve ızgaralarda sos olarak kullanılagelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Sicilya usulü zeytinyağlı sos (Sal Moriglio): Zeytinyağına limon suyunda çırpılmış otlar (örneğin kekik, maydanoz, biberiye) ve döğülmüş sarmısak ilavesi ile yapılır ![]() Piedmonte usulü sos (Bagna Cauda): Döğülmüş sarmısağın, çeşitli baharatlı bitkilerin (örneğin kekik) zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır ![]() Cenova usulü sos (Pesto): Dövülmüş çam fıstığı ile fesleğenin zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır ![]() Dalmaçya usulü zeytinyağlı sos: Rafine edilmemiş koyu ev tipi zeytinyağında dövülmüş sarmısağın dinlendirilmesi ile yapılır ![]() Marsilya usulü zeytinyağlı sos (Ailade): Dövülüp zeytinyağında dinlendirilmiş sarmısaklı karışıma dövülmüş ceviz ilavesi ile yapılır ![]() Yunan usulü zeytinyağlı sos (Skordalia): Ufalanmış ve ıslatılmış bayat ekmek veya patates püresi içine dövülmüº ceviz, zeytinyağı ve sirke ilavesi ile yapılır ![]() ![]() Limonlu balık sosu: Eşit miktarda limon suyu ile zeytinyağına döğülmüş sarımsak veya sarımsak tozu ilave edip karıştırılarak hazırlanır ![]() ![]() Sirke ve soğanlı balık sosu Taze soğanı ayıklayıp ince doğrayın ve bir kaba alın ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|