Yöresel Aşure Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yöresel Aşure TarifiYöresel Aşure malzemeler - Yöresel Aşure yapılışı - Aşure tarifi ![]() * 1,5 su bardağı aşurelik buğday * yarım su bardağı nohut * yarım su bardağı kurufasulye * yarım su bardağı kuru üzüm * 10-15 adet kuru kayısı * 1 su bardağı yer fıstığı * 7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum) * 1 adet elma * 2 su bardağı şeker * tuz * 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi * tarçın YAPILIŞI; 1 Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın![]() 2 Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün Sıcak su ile akşamdan ıslatın Bir tencereye aktarın Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın![]() 3 Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın![]() 4 Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin ( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir Ben sulu yapyorum Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor Ayrıca biz sulu seviyoruz )5 Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz )10-15 dakika kadar daha kaynatın![]() 6 Altını kapatın Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin Bir çimdik tuz katın ve karıştırın (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)7 Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır![]() Afiyet olsun |
|
|
|