![]() |
Şiran Ketesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiran KetesiMALZEMESİ 1 su bardağı un Yarım su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz İçini Yağlamak İçin 5-6 yemek kaşığı margarin (eritilmiş ve soğutulmuş) TARİF Derin bir karıştırma kabının içine unu havuz gibi eleyerek yerleştirelim ![]() ![]() Yavaş yavaş suyunu da ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım ![]() İyice yoğrulan, haskıllanan hamurun ele yapışmaması ve kulak memesinden biraz daha sert olması gerekir ![]() ![]() İri yumruk büyüklüğündeki bezenin-pazının üzerini nemli bir bezle örterek en az 30 dakika kadar dinlenmeye, kıvam almasını beklemeye bırakalım ![]() Dinlenen iyice özleşen hamuru tahta sininin üzerine, altına ve üstüne un serperek yerleştirelim ![]() Bir oklavayla 50-55 cm çapında büyük bir yufka şeklinde açalım ![]() Yufkanın üzerine 5-6 yemek kaşığı kadar eritilmiş ve ılıtılmış margarini kaşıkla gezdirelim ![]() Sonra yufkanın herhangi iki tarafını ortaya doğru katlayalım ![]() Yine aynı katlı kısımları tekrar üstlerine katlayıp, 10-15 cm eninde uzun bir dikdörtgen yufka şekline getirelim ![]() Bu dikdörtgen yufkayı iki ucundan tutarak, spiral gibi, birbirinden ters yönlere doğru burarak uzatalım ![]() Esnetilip, uzatılan ve yuvarlak burulmuş hale getirilen yufkayı kendi ekseni etrafında içe doğru sarıp, bir salyangoz şeklini verelim ![]() Salyangozun en dıştaki ucunu içe doğru sokuşturup, elimizle bastıralım ![]() Hamuru bu şekliyle 15 dakika kadar bekletelim ![]() Sonra üzerine elimizle bastırıp, bir miktar un serpip, oklavayla 30 cm çapında açalım ![]() Kızdırılmış saç üzerinde ya da yağsız tavada altını üstünü çevirerek iyice kızartalım ![]() Keteyi servis tabağına aldıktan sonra sıcakken, üzerini katı yağla yağlayıp, servise sunalım ![]() |
![]() |
![]() |
|