![]() |
Besinleri Doğru Şekilde Saklamak ve Pişirmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinleri Doğru Şekilde Saklamak ve Pişirmekbesinlerin saklanması ve pişirilmesi - sağlıklı beslenme - hangi besin nasıl saklanır - et nasıl pişirilir - yemek pişirme püf noktaları Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’ nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan, doğru besinlerin satın alınması kadar, bu besinlerin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesinin vitamin kaybını önlemek ve kanserojen öğelerin açığa çıkmasını engellemek için önemli olduğunu söylüyor ![]() Zeytinyağı tüketimi, mikrodalga kullanımı, havaların ısınmasıyla artan mangalda pişirme yöntemleri gibi güncel konulara dair Diyetisyen Binnur Okan, pek çok önemli bilgi veriyor ![]() Yağ Hakkında - Yağ ne kadar ısıya maruz kalırsa o kadar kanserojen hale gelir ![]() ![]() - Zeytinyağı yanma noktası en düşük yağ olduğu için ısıya çok az maruz bırakılmadır ![]() ![]() ![]() - Yemek et ile pişiyorsa ekstradan yağ eklemeye gerek yoktur ![]() ![]() - Yağın saklanmasına da dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() Sebzelerin Pişirilmesi - Sebzelerin mümkün olduğu kadar kısa sürede ve az suda pişirilmesi gerekir ![]() ![]() - Sebzeleri kesip doğrarken vitamin kaybını en aza indirmek için metalle mümkün olduğunca az temas ettirilmelidir ![]() ![]() - Pişirmede döküm tencere, paslanmaz çelik ve tahta kaşık kullanılması önerilir ![]() ![]() ![]() - Pişen yemeğin soğuması için uzun süre dışarıda bırakılması bakteri oluşumuna neden olur ![]() ![]() ![]() - Yemeğin ısıtılırken 100 derecede kaynatılması gerekir, dolayısıyla mikrodalga fırın en sağlıklı ve en güvenilir pişirme ve ısıtma yöntemlerinden biridir ![]() Etlerin Pişirilmesi - Et, tavuk, balık grubunun pişirilmesinde sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak bilinse de haşlama, eğer haşlama suyu kullanılmazsa yüzde 70 oranında B vitamini kaybına neden olur ![]() ![]() - Mangalla pişirmenin kanserojen öğelerin oluşumunu tetikleyen bir yöntem olduğu bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuru Baklagiller - Kuru baklagillerin içinde ciddi oranda protein vardır ![]() ![]() ![]() - Kuru baklagiller, mümkün olduğunca kuru ve serin yerlerde, bez torbalarda saklanmalıdır ![]() ![]() Bazı Pratik Bilgiler - Sütlü tatlılar pişirilirken şeker ocağın altını kapattıktan sonra eklenmelidir ![]() ![]() ![]() - Kesme tahtalarının mümkün olduğu kadar et, balık, sebze ya da ekmek için ayrı ayrı kullanılmasında büyük fayda vardır ![]() - Su damacanaları doğrudan güneş ışığına bırakılmamalı, içme suyu uzun süre bekletilmemelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|