Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
cevizli, faydaları, sucuğun

Cevizli Sucuğun Faydaları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Cevizli Sucuğun Faydaları



cevizli sucuk faydaları - cevizin faydalari nasil yapilir - CEVİZ TOPRAĞI - yeşil kabuklu cevizin faydaları -hamileliğin hangi döneminde ceviz yenmelidir - hamileliğin hangi ayında ceviz tüketilir - hamilelerde cevizin faydaları - hamileler için taze ceviz - hamileler icin cevizin faydalari ve zararlari

Ceviz


Tazesini sonbaharda ve kurusunu yıl boyunca severek yediğimiz çok besleyici ceviz meyvesini veren Ceviz ağacı, Cevizgiller’in örnek bitkisidir Yapraklarını döken ve 40 dolayında türü olan ceviz ağaçlarının en yaygın bilineni ve ülkemize çok iyi uyum sağlamış olanı, Adi ceviz (J regia L) türüdür


150-200 yıl yaşayabilen, 20-25 m kadar boylanıp 350-400 metrekarelik alanı yoğun bir gölgeyle kaplayabilen bu türün geniş küre biçiminde tacı vardır Gençken ağacın gövdesi gümüşi renkte ve düz bir kabukla örtülüyken yaşlandıkça kabuğun rengi koyulaşıp üzeri çatlaklarla dolar Koyu yeşil renkli bileşik yaprakları ince ve uzun 5-8 yaprakçıktan oluşur


Birevcikli bir bitki olan ceviz ağacının erkek ve dişi çiçekleri, aynı ağacın üzerinde mayıs ayında açar Eylül-ekim ayında dişi çiçeklerden olgunlaşan ceviz meyvesinin dışını saran yeşil kabuğuna, gövek ya da tetir denir Bu kabuk soyulunca ve ortaya çıkan açık kahverengi sert kabuk kırılınca, bu kez sarımsı açık yeşil ince bir kabukla sarılmış olan ceviz tohumu ortaya çıkar Rengi beyaz olan bu tohuma, ceviz içi ya da iç ceviz adı verilir


Ceviz içi tazeyken yemiş olarak yenilir Sert kabuklu halindeki cevizler kurutulduktan sonra kırılır Ortaya çıkan tohum öylece yenildiği gibi sucuğu, tatlıları ve mezeleri yapılarak; kek, çörek ile bazı yemeklere katılarak bolca tüketilir Ceviz ağacının odunundan elde edilen kereste, mobilyacılıkta fevkalade değerli bir malzeme sayılır

BESİN DEĞERLERİ


100 gr ceviz içinin içerdiği besin değerleri şunlardır: 700 kalori; 8-24 gr protein: H gr karbonhidrat: 0 kolesterol; 62-75 gr yağ: 15 gr lif; 145 mgr fosfor: 200 mgr kalsiyum: 2 mgr demir; 0,8 mgr sodyum; 195 mgr potasyum: 37 mgr magnezyum; 0,35 mgr B1 vitamini: 010 mgr B2 vitamini: 0,3 mgr B3 vitamini; 0,3 mgr B6 vitamini; 22 mcgr folik asit: 6 mgr E vitamini ile eser miktarlarda D ve P vitaminleri

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI


Yukarıdaki değerler incelendiğinde, yüksek oranlıları bir yana bırakılsa bile ceviz içinin çok önemli bir yağ ve protein kaynağı olduğu ortaya çıkar Bunun yanı sıra;


o Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur: Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür Ayrıca cevizin içerdiği linoleik asidin yanı sıra alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma rizikosunun önemli oranda azaldığını göstermektedir Düzenli olarak dört hafta süreyle ceviz tüketimi, kötü kolesterol düzeyini düşürürken iyi kolesterol düzeyini artırmaktadır


o Ceviz yenmesi yüksek tansiyonu düşürmekte, romatizmal artritte yangıları büyük ölçüde azaltmaktadır


o Ceviz, kansere yakalanma rizikosunu azalttığı gibi kan şekeri düzeyini de ayarlar: Bu son yararlı etkisi nedeniyle şeker hastalarına günde üç adet ceviz yemeleri öğütlenmektedir


o Ceviz ağacının körpe ya da kurutulmuş yaprağı, göveği ya da ceviz içinin çeşitli tıbbi etkileri vardır: Peklik vericidir; iştah açıcıdır; bedeni güçlendirici toniktir; kanı temizler ve kemiklerin zafiyetine karşı etkili olur


Bütün bu etkileri sağlamak üzere, cevizin taze ya da gölge, havadar yerde kurutulmuş yapraklarıyla %2′lik bir infüzyon yapılır Yani, l litre kaynar suya 20 gr yaprak atılır, 10-15 dakika demlendirilerek yapılan infüzyondan günde 2-3 bardak içilir Yaprakların içine, sonbaharda gövek ya da ceviz içi katılabilir


Dikkat: Ceviz içi pek güçlü bir besin olduğundan aşırı miktarlarda yenilmemelidir Aksi takdirde yağlanma ve şişmanlamaya yol açar Ayrıca, mide ve bağırsağı bozucu etkiler yaratacağından, anlaşmış ceviz içi kesinlikle yenilmemelidir


AĞACININ ÜRETİLMESİ


Ceviz ağacı, tohumuyla (yani ceviz dediğimiz kurumuş meyveleriyle) çoğaltılabilir Ancak bu yöntemle elde edilecek çöğürler uzun zamanda fidan haline gelmekte ve çoğu kez iyi cevizden kötü ceviz ürünü veren ağaçlar ortaya çıkmaktadır


Ceviz ağacının çeşitli çelikleriyle üretilmesi de mümkündür Ama bu çeliklerin, köklenme ve başka yere şaşırtıldığında tutma oranı düşük olmaktadır Bu nedenle en iyisi, ceviz tohumlarıyla elde edilen çöğürlerin, makbul ceviz çeşitlerine aşılanmasıdır En hızlı ve emin üretim yöntemi budur Bizim için tutulacak yol, inanılır üreticiler tarafından çeşitli aşı yöntemleriyle aşılanarak elde edilmiş sağlıklı ve ürün çeşidi belli fidanları alıp bahçemize kasım ayında, eğimli arazide 10 m ve düz arazide 12-14 m aralıkla dikmektir


AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ


İklim isteği: Ceviz ağaçlarının yıllık 800-1800 saatlik soğuklama gereksinimi vardır Bu nedenle ceviz ağacının en verimli olduğu alanlar, kara ikliminin hâkim olduğu yerlerdir Böyle bölgelerde ceviz ağaçları, en düşük -28 ve en yüksek +38 dereceye dayanıklılık gösterirler Ve yazları bol güneşli, kışları soğuk ılıman geçen yörelerdeki sert rüzgârlardan korunmalı vadilerde en iyi ürün sonucunu verirler


Toprak isteği: Ceviz ağaçları, toprak bakımından pek seçici değildir Bununla birlikte taban suyu düzeyi kışın 2,5-3 m’den yukarı çıkmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı ve alüvyonlu toprakları sever Dağ eteklerinde toprağı az, taş yığınları arasındaki alanlarda bile çok iyi yetişir


Kirece karşı dayanıklı olan ceviz ağaçları alkali toprakları sever, fakir topraklarda, bile iyi yetişir Ancak zengin topraklarda; hele sulama, gübreleme ve yabani ot mücadelesi yapılarak verimi artırılan topraklarda ceviz ağaçlarının gelişmesinin ve ürün veriminin arttığı gözlemlenmektedir


Sulama: Ceviz ağacı kazık köklü bir bitki olduğundan, kuraklığa ve susuzluğa karşı dayanıklıdır Ancak çok kurak ve sıcak yaz mevsiminde ceviz fidanları ile yetişkin ağaçların sulanması, fidanların gelişmesinde ve yetişkin ağaçların ürün veriminde iyi sonuçlar yaratır


Gübreleme: Ceviz ağacı yetiştirdiğimiz bahçe için yapılacak ve toprak analizleri sonuçlarına göre ceviz fidanlarına ve yetişkin ceviz ağaçlarına iyi yanmış çiftlik gübresi ile kompoze fenni gübre verilmesi, gene fidanların gelişmesine ve yetişkin ağaçların ürün veriminin artmasına katkılı olur


Budama: Ceviz ağaçları fazla budanmayı sevmez Ağaç tacının içini sıklaştıran gereksiz dalların alınması, kurumuş ve kırılmış dalların kesilip çıkarılması ve bütün budama yerlerinin aşı macunuyla kapatılması ağaçlara yararlı olur


Hasat (Derim): Ülkemizde ceviz ağaçları, genellikle eylül ortalarından ekim başlarına kadar uzayan yaklaşık bir aylık süre içinde hasat edilir Hasadın zamanının geldiğini gösteren en belirgin özellik, cevizlerin göveğinin çatlaması, olgun cevizlerin her an ağaçtan dökülecek duruma gelmesidir Ağaçtaki meyvelerin 1/3′ü bu duruma geldiğinde derime başlanmalıdır


Hasatta geç kalınırsa karga ve sincapların ürüne vereceği zarar artar Erken davranılırsa meyveyi saran yeşil göveğin soyulup ayıklanması güçleşir En iyi derim şekli, dut ağaçlarında olduğu gibi dalların silkelenerek çevresi iyice temizlenmiş ağaçların meyveleri yere döküldüğünde toplanmalarıdır Ağaçların dibinin temizlenmesi, cevizlerin iyi görünmesini sağlar Ceviz ağaçlarının dallarına sopa vurup meyveleri dökmek bir yıl sonraki ürüne büyük oranda zarar vereceğinden kesinlikle tavsiye edilmez


Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Ceviz ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan ciddi bir mücadele sürdürülmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.