![]() |
Sebzeleri Hazırlama ve Doğrama |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sebzeleri Hazırlama ve Doğramasebze hazırlama yöntemleri - sebzelerin doğranması - sebze doğrama şekilleri - sebzeleri hazırlamanın püf noktaları Sebzelerin hazırlanmasında üç temel sıra izlenir: 1) Yıkama: Sebzeler bol akarsu altında yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Ayıklama: Sebzelerin sap, kılçık, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Doğrama: Sebzeleri, yemek tariflerinde belirtilen özelliklerine uygun olarak doğramak gerekirse de, en iyi yöntem, iri parçalar halinde, keskin bir bıçakla, olanaklar ölçüsünde hızla doğramak ve hiç bekletmeden pişirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yiyecek hazırlanmasında sebze yemeklerinin ve salataların şekil, görünüş, tat ve kompozisyonunu ilgilendiren özelliklerine göre, çeşitli doğrama yöntemleri vardır: a) Kuşbaşı doğrama: Patates ve kereviz gibi soyulması gereken bazı sebzeler, soyularak, kabak ve havuç gibi bazıları kazınarak, patlıcan gibi bazı sebzeler de alacalı soyularak, ya da soyulmadan 2-3 cm ![]() ![]() ![]() b) Küp (Zar) biçimi doğrama: Salata, garnitür, çorba ve karışık sebze yemeklerinde uygulanan bu yöntemle, soyulan sebzeler önce 1 santimetrelik dilimler şeklinde ve bıçak soldan sağa doğru çekilerek parmak gibi doğranır ![]() ![]() c) Kibrit biçimi doğrama: Özellikle, çorba ve bazı garnitürlerle salatalar için kullanılan bu yöntemde havuç, pırasa, patates ve kereviz gibi sebzeler, 5-6 cm ![]() ![]() ![]() d) Tütün kıyımı doğrama: Yeşil yapraklı sebzeler, lahana, marul, kıvırcık salatalar ve çorba /garnitür ve salatalarda kullanılmak üzere tütün kıyımı biçiminde doğranırlar ![]() ![]() ![]() ![]() e) Halka doğrama: Kabak, havuç, patlıcan gibi sebzelerden, çapları küçük olanlar tam daire, daha büyük olanlar yarım, ya da dörtte bir daire olarak istenilen kalınlıklarda dilimlenir ![]() ![]() f) Verev doğrama: Tencere yemekleri ve garnitürlere hazırlanan havuç, pırasa gibi bazı sebzeler, uzun, parmak kalınlığında parçalara ayrıldıktan sonra 2-3 santimetre aralığında verev olarak kesilirler ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|