Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sağlıklı, yaşamak

Sağlıklı Yaşamak

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Yaşamak



Sağlıklı Yaşamak

Ömür boyu kötü beslendiğiniz duygusuna kapıldığınız oluyor mu?


Bütün hayatınız yenmemesi gerekenler üzerine mi kurulu?


Sağlıklı beslenme sizin için karton çiğnemek ile eş değerde mi?


O zaman hayata bakış açınızı değiştirmenin zamanı geldi Yeni bir beslenme modeline sahip olmak, kanser gibi önemli hastalıklar riskini azaltmak ,hatta metabolizmanızı hızlandırmak istiyorsanız o zaman sağlıklı gıdalarla tanışmanızın zamanı geldi Eğer sadece kilo vermek yada sadece yemek zamanı geldiği için yemek yiyorsanız önemli bir gerçeği kaçırdınız demektir Gıdalar iyileştirici ve size enerji verecek bir çok maddelerle doludur Süpermarkete gidip rafların arasında gezdiğinizde aşağıdakilere lütfen bir göz atın

YULAF EZMESİ

İçindeki lifler sayesinde kolesterol ve kan şekerini dengeler

SOYA FASULYESİ

Soya ürünlerindeki maddeler kanser önleyicidir Kadınlarda hormonları dengeler Kalp hastalığı, kemik erimesi, göğüs ve prostat kanseri riskini azaltır

DENİZ ÜRÜNLERİ

Kan şekerini dengeler Beyni güçlendirir Kötü kolesterolü düşürür

ACI BİBER

Antiviral etkisi olan güçlü bir metabolizma hızlandırıcısıdır

Mide kanseri riskini azaltır Vücudun yağ yakma kabiliyetini güçlendirir

HAVUÇ

Katarakt gibi görme bozuklukları riskini önler Serbest radikallerden vücudu korur Boğaz ve ciğer kanseri riskini azaltırİçinde B1,B2,C vitaminleri bulunur, sindirim sistemini çalıştırır

ÜZÜM

Damar sertliğini önleyici özelliğe sahiptir Etkili madde ise üzümün kabuğundadır Yüksek tansiyonu düşürür Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar Kan yapar Süt veren annelerin sütünü çoğaltmaya yarar

BROKOLİ

Brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzeler karaciğeri çalıştırarak bizleri kanserlerden ve tümörlerden koruyucu etkiye sahiptirler

Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli vitamin deposudur Uzmanlara göre her gün bir miktar yendiğinde kadınlarda göğüs kanseri riskini azaltır

DOMATES

İdrar söktürmede üstüne yoktur Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasına yardım eder Sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı giderir

Arı sokmalarında ve yanıkların tedavisinde suyu yararlıdır Damar sertliğine , romatizmaya iyi gelir Güçlü bir antioksidandırKalın bağırsak, prostat, mesane kanseri riskini azaltıyor İçinde bulunan asitlerden dolayı sindirim sistemini kolaylaştıran bir özelliğe sahiptir Domatesin %97'si su'

dur

SARIMSAK

Her türlü hastalığa karşı vücudun direncini arttırır Alternatif tıpta çeşitli hastalıkları tedavi etmede kullanılır Sarımsağın antiseptik, idrar arttırıcı ve tansiyonu düzenleyici etkileri de bulunur

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı bir vitamin deposudur Diğer yağlara oranla çok daha sağlıklıdırA,D,E, ve K vitaminleri içerir

Bu vitaminler sayesinde hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını gaciktirir Beynin daha uzun süre sağlıklı ve zinde çalışmasını sağlar

Her yaştaki insanın vitamin ihtiyacını karşılar Zeytinyağı içinde bulundurduğu dengeli yağ asitleri ve doğal oksidanları ile yağlar arasında en hafif ve en sağlıklı olanıdır Yapılan istatistikler Akdenizlilerin kalp hastalıklarına başka bölgelerde yaşayanlardan daha az yakalandığını gösteriyor

Çünkü Akdenizliler binlerce yıldır mutfaklarında zeytinyağı kullanıyorlar

Ona boşuna "doğadaki mucize" ve "sıvı altın" dememişler

Kereviz

Gut hastalığını ve romatizmayı iyileştirir Tok tuttuğu için diyet yapanlara özellikle önerilir Cinsel gücü artırırA,B,C vitaminleri,fosfor ve çeşitli madensel tuzlar içerir

Bal

Yüzyıllardır soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisinde kullanılır Bir tatlı kaşığı bir tatlı kaşığı kekik ile yendiğinde astıma iyi geldiği söylenir Yatmadan önce yenecek olan bir kaşık bal rahat uyumanızı sağlar Aynı zamanda dezenfektan ve antiseptiktir

Patates

Çiğ olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir Baş ağrısına karşı rendelenmiş yada halka halka doğranmış patatesi şakaklarınıza koyun Kaynatılmış kabukları tansiyonu düşürür Mide ülseri,kabızlık ve hazımsızlık sorunlarında ise suyundan faydalanılır

Lahana

Lapası göğüse uygulandığında öksürüğe,alt karna uygulandığında ise sistite iyi gelir Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonları önler İdrar söktürücü,toksin atıcı ve antiseptiktir

Ihlamur

Ihlamurun yatıştırıcı, idrar söktürücü, terletici ve uyku düzenleyici özellikleri vardır Şifalı bitkiler arasında önemli bir yeri olan ıhlamurun ilaç içmesi sakıncalı hamile kadınların soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarında etkili olarak kullanıldığı görülmüştür

Su

Her ne kadar bazılarımız “su bile içsem yarıyor”dese de,su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengelediği için toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar Böylece vücut zararlı maddelerden temizlenir Uzmanlara göre beynimizin %80’i sudur Su eksikliği beynimizdeki mineral yoğunluğunu ve kullanımınıda sınırlar Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor

Rezene

Genellikle sakinleştirici, gaz ve sancı giderici özelliktedirSüt veren annelerde sütü arttırırİdrar söktürür yaprakları yaraların iyileşmesini kolaylaştırır

Tarçın

İştah açar,bulantıyı giderir, ishali keser Vücudu kuvvetlendirici özelliği vardırBağırsak gazlarına iyi gelirMikrop öldürücü etkisinden dolayı besin zehirlenmelerine karşı koruyucu rol oynar

Lavanta

İdrar söktürücü Ağri kesicidir Safrakesesi rahatsızlıklarında etkilidirKalp atışlarını düzenler,kan basıncını düşürürKuvvetli bir bitki olmasından dolayı kesinlikle fazla kullanılmamalıdır

Mersin Yaprağı

Yaprak ve meyvelerindeki tanen ,kabız yapıcı ve mikrop öldürücüdürİdrar yolu iltihaplarında kullanılırAyrıca sakinleştirici özelliği vardır

Menekşe

Terletici ,dolayısıyla ateş düşürücüdürİçindeki saponin sayesinde göğüs yumuşatıcı ve idrar söktürücüdürAyrıca sakinleştirici etkiside vardır

Safran

Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verirKabız etkisi vardır, Adet söktürücüdür

Kantaron

Ülser ve gastrite iyi gelirAntiseptik ve mikrop öldürücüdürYaraları iyileştirici özelliğe sahiptir CİVAN PERÇEMİ: İdrar söktürücü, mide ve bağırsak gazlarını giderici ve iştah açıcıdırKan dolaşımını arttırarak vücuda zindelik verirAyrıca ağrı kesici ve spazm çözücü özelliğe sahiptir

Biberiye

Dolşım ve sinir sistemini aktif hale getirirYaşlı insanlarda damar sertliğine bağlı hafıza zayıflıklarında etkili olarak kullanılırGut ve romatizma hastalığından acı çeken (16yy’da) Macaristan kraliçesi Elizabeth Biberiye suyu ile yaptığı banyolar sayesinde sağlığına kavuşmuştur

İyi bir uyarıcı olan biberiye saça canlılık ve parlaklık verir ve saçın uzamasını hızlandırır

Fesleğen

Hindistan kökenli olup nanenin ve kekiğin akrabasıdırRahat bir gece geçirmek için güzel bir fesleğenli çorba ve fesleğenle demletilmiş bir içecek kadar yararlı ne olabilirki? Emziren annelere sütlerinin çoğalması için tavsiye edilir İştah açar

Roka

Yaprakları kanı temizliyor,kan dolaşımını düzenliyorVitamin ve mineral bakımından çok zengin olduğundan vücudun direncini arttırırYaprakları ve tohumu öksürüğü keser ,iştah açar

Sarmısak

Halk arasında doğal ilaç olarak bilinirÇiçek köklü sebzelerden biri olan sarmısak ,hücrelerin yaşaması için gerekli olan özler içerirSarmısak doğadaki en güçlü panzehirlerden biridirGünümüzde, bağırsak parazitleri tedavisinde kullanılıyorAynı zamanda hipertansiyona karşı da etkili koruma sağlıyorUzmanlara göre çok sarmısak yemek tehlikeli olabilirAşırı doz anemi,astım gibi hastalıklara yol açabilirDoğrusu ise günde bir iki diştir

Soğan

Antiseptik,toksin atıcı,idrar söktürücü, kan dolaşımını düzenleyici,nefes açıcı, kolestrol,şeker ve tansiyon düşürücü özellikler sahiptirSoğan, mide şişkinliklerini rahatlatır ve kabızlığı önlerArı ve böcek sokmalarında bir dilim soğan acıyı alırSoğan suyu yanıklara, kesiklere,hayvan ısırıklarına faydalı olurSuyunun günde iki kere sürülmesi siğillerin kaybolmasına yardımcı olabilir

Sirke

Sirke,sistit ve gut enfeksiyonlarını tedavi etmekte yararlı olabilirAteşi düşürürTuzla karıştırılarak içildiği zaman sistemi zehirden arındırırBal ile birlikte alındığında yüksek tansiyona,mide ülserine,bağırsak enfeksiyonlarına ve uykusuzluğa iyi gelir

Hardal

Dolaşımı canlandırır,soğuk algınlığına karşı korur,depresyona ve uyuşukluğa iyi gelirHardal tohumu suyu göğüs enfeksiyonlarına,romatizmaya ve artrite faydalıdırZehirlenmelerde bir fincan suya bir kaşık hardal konarak içildiği takdirde kusturur

Zeytinyağı

Zeytinyağının bağırsak,idrar yolları,safra kesesi rahatsızlıklarında ve gastritin giderilmesinde’de etkisi vardırÇocukların beyin gelişimini vekemiklerinin güçlenmesini hızlandırırBaşta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerirBu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidirCildi besler,saçları korurİçerdiği LİNOLENİK asit sayesinde yağsız inek sütüne katıldığında(bir kaç damla) anne sütünden kesilmiş (dört buçuk ay’dan sonra)bebekler için ideal doğal besin olduğu söylenirZeytinyağının en önemli özelliklerinden biride kalp,damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidirKalp kırizi riskini azalttığı gözlenmiştir

Kekik

Antiseptik,iştah açıcı,tansiyon yükseltici özelliği vardırKaynar suda bekletilerek yapılan kekik suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor

Limon

Turunçgiller ailesinin en önemli üyelrinden birisidirİyi bir mineral deposu olan limonda A,B1,B2,B3 veözellikle Cvitaminleri bulunuyorLimon, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı,kan dolaşımınada yararlıdırSabahları aç karına yarım bardak suyla karıştırılarak içilen limon suyu,aşırı asidlerin tahriş ettiği mide mukozasını yatıştırırGrip ve soğuk algınlığında bir limonun suyu bir tatlı kaşığı vebir su bardağı ılık su ile karıştırılarak içildiğinde rahatlatıcı etki yaparTuzlu su ile karıştırılıp içilirse karaciğeri,sindirimi vekalp atışlarını olumlu etkiliyor

Zencefil

Hindistandan yeryüzüne dağılmıştırThai,Çin,Hint yemeklerine o büyülü tadı veren zencefildirParfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalanılıyorKörpe kök ve sapları pişirilerek yendiği gibi yatıştırıcı ve gaz söktürücü ilaç olarakda kullanılıyorİştah açıcıdırSolunum yolları rahatsızlıklarında tavsiye ediliyor

Ispanak

Temel Reis’in güç kaynağı olan ıspanak tam bir sağlık dostudurIspanak bir çok uzmzn tarafından doğal eczane olarak kabul ediliyorİçinde sadece demir değil kalsiyum,potasyum,fosfor gibi mineralleride içeriyorHalk arasında tohumları kalp kuvvetlendirici ve yatıştırıcı olarak kullanılıyorÖzellikle gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan hastalara öneriliyor

Muskat

(küçük Hindistancevizi)Bu bitkini anayurdu Moluk Adala’rıdırKüçük hindistancevizi etlere,böreklere ve keklere çok yakışır,hatta sıcak şaraba katılırSindirimi kolaylaştırması için bebek mamalarında kullanılırKüçük hindistancevizi bütü olarak alınmalı ve gerektiği kadar rendelenmeliEğer uyku ile problemiz varsa, bir bardak sütün içerisine bir bıçak ucunun dörtte biri kadar hcevizi tozu ilave edin içinUzmanlar öyle diyor

Maydonoz

Yaprakları,sapı,tohumu ve kökü kullanılırTatlılar hariç ,salata,çorba dahil hertür yemeğe ,zevke göre istenilen miktarda konabilirKaraciğeri ve dalağı olumlu yönde etkilediği söyleniyorİştah açar,hazmı kolaylaştırırİçinde bol miktarda C vitamini bulunur

Nane

Nane çay olarak içildiğinde,mide ve bağırsak gazlarını,ishal,mide bulantısı ve kalp çarpıntılarını önleyici etkisi vardırMide ülseri olan kişilerin bu çayı dikkatli kullanması gerekirTaze yada kuru olarak yemeklerde,soslarda ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır

Dereotu

Bu bitkinin sadece yaprakları değil, tohumuda kullanılırYaprakları salatalara ve bazı yemeklere tat vermesi için kullanılırTohumu ise bazı keklere,tatlılara,salatalara konurMide zayıflığına veuykusuzluğa karşı kullanılır

Ihlamur

Soğukalgınlığına karşı en iyi doğal ilaçtırVücudu terleterek atei düşürür ve öksürüğü keserÖzellikle bal karıştırılarak içildiğinde, hastaliğa karşı vücudu güçlendirir

Defne

Güzel kokulu ve iştah açıcı olmasından dolayı mutfaklarımızda, balık, et ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanılırSindirim bozukluklarına, uykusuzluğa,romatizmaya,halsizlik gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor

Yoğurt


Her gün 125 gr yoğurt tüketmek hazımsızlık,mide ve bağırsak hastalıklarını önlerCildi pürüzsüzleştirir,saçlara parlaklık verirA,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerirSüt şekerini laktik asite dönüştürdüğünden kalorisi düşüktürBundan dolayı beslenme uzmanları diyet yapan kişilere yoğurdu öneriyorlar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.