![]() |
Acemi mutfak sözlüğü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Acemi mutfak sözlüğüAlaca soymak :Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir ![]() Aperatif :Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir ![]() Aroma :Meyvelerdeki hoş kokuya denir ![]() ![]() Bağlamak :Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir ![]() ![]() Barsama :Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı ![]() Benmari :Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur ![]() ![]() ![]() Boca Etmek :Bir kerede hepsini dökmek ![]() Buket Garni :Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik ![]() Çentmek :Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak ![]() Çeşni :Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir ![]() Demlemek :Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması ![]() Fiske :Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır ![]() Flambe :İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır ![]() Fondan :Şekerleme haline gelmiş beyaz krema ![]() Füme :Kurutarak saklama yöntemlerinden biri ![]() ![]() Gato :Pastaların pandispanyasına verilen addır ![]() Göz göz olmak :Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir ![]() Gratine Etmek :Genellikle gratine edilecek yemeğin üzerindeki sosa rendelenmiş peynir serpilerek fırın ızgarasında kızartılması işlemidir ![]() Harç :Kullanılan malzemelerin doğranarak karıştırılması ![]() Islatmak :Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi ![]() Jelatin :Toz yada tabaka halinde satılan bir kıvam verici ![]() Karanfilli Soğan :Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır ![]() Kef :Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük ![]() Konkase Domates :Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur ![]() ![]() Közlemek :Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi ![]() Krim :Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım ![]() Kuzu Gömleği :Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı ![]() Labne :Hiç tuzu olmayan yumuşak krem peynir ![]() ![]() Lapa :Taneli gıdaların genellikle pirinç suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmiş şekli ![]() Marinat :Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar ![]() Meyane (Beyaz):Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır ![]() ![]() Meyane (Kahverengi) :Bu meyane de aynı biçimde yapılır ![]() ![]() Nektarin :Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve ![]() Özemek :Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak ![]() Pastörize :Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi işlemi ![]() Pembeleştirmek :Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak ![]() Plaki :Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türü ![]() Poşe Etmek :Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir ![]() ![]() Silkme :Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek ![]() Soğan (Piyaz) :Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() Sote Etmek :Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmeleri ![]() Tavuk Ütüleme :Tavuğun tüylü kısımlarının aleve tutularak tüylerinin yakılarak yok edilmesi ![]() Terbiye Etmek :Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak; veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak ![]() Tuzlama :Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan yöntem ve bu yolla hazırlanan yiyecek ![]() Yedirmek :Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye eklenerek karışımının sağlanması ![]() |
![]() |
![]() |
|