![]() |
Şerbet Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şerbet Nasıl Yapılırşerbet nedir - tatlı şerbeti nasıl yapılır - şerbet çeşitleri - şerbetin tarihçesi - şerbetin kökeni - Osmanlı'da şerbet - Osmanlı şerbet geleneği - günümüzdeki şerbetlerŞerbet, şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya meyve aromalı ferahlatıcı içecek veya tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvı ![]() Şurup sözcüğü de sık sık şerbet ile aynı anlamda kullanılır ![]() ![]() ![]() Kökenbilim Şerbet kelimesi, içmek anlamına gelen Arapça Şariba kelimesinden gelir ![]() ![]() ![]() Tarihçe Yüzlerce çeşidi olan şerbet, modern içeceklerin keşfinden önce, özellikle sıcak doğu medeniyetlerinde ferahlatıcı olarak yüzlerce yıldır içilegelmiştir ![]() ![]() ![]() Osmanlı devrinde padişah çocuklarının doğumlarında, doğumdan sonra ziyarete gelenlere şerbet dağıtılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde bazı yörelerde çiftlere söz kesildiğinde şerbet içilir, şerbet içme törenleri yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı döneminde pazar yerleri ve panayırların vazgeçilmezi olan ibrikli seyyar şerbetçiler günümüzde de turistik bir öğe olarak yaşatılmaya çalışılmaktadır ![]() Şerbet çeşitleri Şerbet kültürü çok geniş bir coğrafyaya yayıldığı için yüzlerce çeşidi türetilmiştir ![]() ![]() Günümüze kadar üretilen şerbetlerden bazıları şöyle sıralanabilir: mevlid şerbeti, düğün ve loğusa şerbeti, böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, ağaç çileği, portakal, mandalina, şeftali, turunç, gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin çiçeği, demirhindi, keçiboynuzu ve Antep fıstığı şerbeti ![]() Kaynatılarak yoğunluğu arttırılan şuruplar suyla inceltilerek şerbet haline getirilir ![]() ![]() Tatlı şerbeti Şerbet, başta baklava olmak üzere birçok hamur tatlısında tatlandırıcı olarak kullanılır ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|