![]() |
Kurban Eti Nasıl Saklanmalı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Eti Nasıl SaklanmalıKurban Eti Nasıl Saklanır - Kurban eti buzdolabında nasıl saklanmalı - kurban etlerinin saklanması - Kurban eti nasıl değerlendirilir Kesilen kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu biliniyor ![]() ![]() Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, etlerin saklanması hakkında bilgiler verdi ![]() ![]() ![]() `Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük parçalar bozulmaya sebep olur Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez ![]() ![]() Yeşillenmiş et yenilmemeli Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır ![]() ![]() ![]() Soğuk kasılması, eti sertleştirir Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar ![]() ![]() Kurbanlık seçimi, hayvanlardan bulaşan hastalıklar, kurban kesimi, hayvanı yatırma yöntemleri, kesimde hijyen, karnın açılması ve organlarının çıkarılması gibi bilgilerin bulunduğu rehberde, etlerin korunması ve tüketilmesiyle ilgili bölümde, tüketicilerin dikkat etmesi gereken önemli ayrıntılara yer veriliyor ![]() Kesimden sonra kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen yerde, 14 derecenin altında hava almadan dinlendirilmesinin önerildiği rehberde, şu bilgiler yer alıyor: ``Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KESİMDEN SONRA TÜKETİLEN ETİN HAZMI ZOR OLUR Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğuna işaret edilen rehberde, taze etin pişirilmesi ve hazmının zor olduğu bilgisi veriliyor ![]() ![]() Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açtığı belirtilen rehberde, şunlar kaydediliyor: ``Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etlerin küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiğine değinilen rehberde, etlerin buzlukta (eski 2 derece) birkaç hafta, derin dondurucuda (eksi 18 derece) ise 3 ay saklanabileceği bildirildi ![]() DONMUŞ ETLERİ, KALORİFER YA DA SOBA ÜZERİNDE ÇÖZDÜRMEYİN Buzdolabından çıkarıldıktan sonra çözdürülen etlerin tekrar dondurulmaması tavsiyesinde bulunulan rehberde, şu öneriler yer alıyor: ``Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|