06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
ElmaSalçalı Yaban Kazı Kızartması
ELMA SALÇALI YABAN KAZI KIZARTMASI
Servis (Kaç Kişilik): 4-5
Malzeme Listesi:
1 kilo ağırlığında bir yaban kazı,
25 gram margarin yağı,
1 elma,
1 tutam merzengüş veya kimyon,
yeteri kadar tuz,
4-5 yaprak marul veya kıvırcık salata
Yapılışı:
Yaban kazının tüylerini ve iç organlarını iyice temizledikten, imkanlar müsaitse 2-3 gün temiz kar yığınına gömülür, aksi takdirde buzdolabına konur Sonunda yıkanıp iyice kurulanır İnce tüyleri alazlamak için tütsülenir, kazın içi ve dışı bol su da iyice temizlenir Ardından kimyonla veya merzengüş otu ile yaban kazının dış yüzeyi ovulur Elmanın kabuğu soyulup yıkanır ardından yaban kazının temizlenmiş karın boşluğunu konur 25- 30 gr margarin ayrı bir tavaya konularak ateşe yerleştirilir İyice kızdırılmış yağın içine yaban kazı tuzlanır ve yerleştirilir Arada bir çevrilerek tüm yüzeyi nar gibi kızartılır, sonra yaban kazı tavadan çıkarılmadan ateşten çekilir ve orta derecede ısıya ayarlanmış bir fırına verilir
Yaban kazı pişerken ara sıra tavanın dip tarafında yığılmış su bir kaşık yardımıyla alınarak yaban kazının üzerine gezdirilir Kazın et suyu çok yetersizse, kaynar su katmak mümkündür Yaban kazının pişip pişmediğini anlayabilmek için bir çatalı hafifçe yaban kazının buduna sokun, kolayca giriyor ve kırmızı renkte kan çıkmıyorsa yaban kazı artık pişmiştir Çünkü yaban kazının en sert yeri bududur Pişen yaban kazı fırından alınarak ve dipte birikmiş olan suyu çekilir, yerine kalan margarin yağı konulur ve tavanın üzeri örtülü tekrar 5-6 dakika fırına sürülür ardından çıkarılır 10-15 dakika süreyle soğutulur Öte yandan sebze yaprakları akan suyun altında temizce yıkanır ve suyu süzülür Yıkanan marullar tabağa düzenli bir şekilde sıralanır Soğumuş yaban kazı parçalara ayrılır yaprakların üzerine konulur Yaban kazının içinde pişmiş olan elmalar iyice ezilip püre yapılır, tavadan alınmış salçayla karıştırılır, ayrı bir salça tabağına konulur ve yaban kazıyla birlikte servise sunulur
|
|
|