Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilinmeyenleri, tarih, yakın

Yakın Tarih Bilinmeyenleri

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yakın Tarih Bilinmeyenleri

Trablusgarp Savaşı ile başlayıp hiç ara vermeden İstiklal Savaşı ile sona eren 11-12 yıllık savaş döneminden sonra Cumhuriyet ilan edildiğinde Anadolu bitmiş tükenmişti
Köylerde çift sürecek öküz, sapanın kolunu tutacak erkek kalmamıştı Kadınlar, eşeklerle tarla sürmeye çalışıyorlardı İşte bu ortamda 1924 yılında Cumhuriyet yönetimi ilk madeni paraları piyasaya sürdü Bunlar, 100 para (25 kuruş), 5 kuruş ve 10 kuruşlardı Cumhuriyet'in ilk yıllarında Osmanlı'dan kalma madeni ve kağıt paraların kullanımına devam edildi İstanbul Darphanesi, her yıl sürekli olarak yeni paralar basarak, Osmanlı madeni paralarını dolaşımdan çekti

Cumhuriyet ilan edildiğinde , 1081'i bayan, 9021'i erkek olmak üzere 10102 ilkokul öğretmeni vardır Bunların da yalnız 2734'ü mesleki eğitim görmüştür Diğerleri ya yalnız ilköğretim görmüş, ya medreseden ayrılmış, ya da hiçbir öğretmenlik ehliyeti taşımayanlardan oluşmuştur

Cumhuriyet ilan edildiğinde , 13 milyon nüfusta 39 mühendis bulunmaktaydı ve kişi başına düşen milli gelir 50 Dolar civarındaydı Hükümet bütçe yapacak bir ekonomiye bile sahip değildi

Cumhuriyet ilan edildiğinde , 140 fabrika vardı ve imalat 1300000 TL idi

Cumhuriyet ilan edildiğinde , top atışlarıyla ilk kutlayan vilayet Niğde olmuştur

Cumhuriyet ilan edildiğinde , hekim sayısı yalnızca 500 idi

Cumhuriyet ilan edildiğinde , Türk Yükseköğretim Kurumları yalnızca İstanbul'da "İstanbul Darülfünunu (1842), Mühendis Mektebi (1884), Orman Mekteb-i Alisi (1857), Baytar Mekteb-i Alisi (1842), Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi (1826), Mekteb-i Mülkiye (1859), Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu (1883), Sanay-i Nefise Mektebi (1917) olarak sıralanabilir

Kurtuluş Savaşının Türklerin galibiyetiyle sonuçlanması İngiliz iç politikasını, hatta İngiltere'nin dünyadaki rolünü de etkiledi İngiltere Başbakanı Lloyd George 19 Ekim tarihinde Avam Kamarasında yaptığı veda konuşmasında şöyle der :
“ İnsanlık tarihinde dahiler pek ender görülür Fakat kötü talih, Tanrı bir dahiyi Türkiye'de dünyaya getirdi ve biz onunla çarpışmak zorunda kaldık Mustafa Kemal gibi bir dahiyi yenmemiz imkansızdı

Yeni Başbakan Bonar Law göreve başlarken yaptığı konuşmada;

“ Artık tek başımıza dünyanın jandarması gibi hareket edemeyiz ” der İngiltere artık bir süper güç olmadığını itiraf etmektedir Ayrıca Türklerin direnişi sonunda İngiliz iç politikasını da etkilemiş ve İngiltere Hükümetini istifa etmek zorunda bırakmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com