![]() |
Diz Vurmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diz VurmakDİZ VURMAK ![]() Kağan’ın işareti üzerine davullar, borular durdu ![]() - Tunga Tigin! Bugün sen kılıç oyunu yapacaksın! Bakalım senden özge bahadırlar var mı? Bu alpların içinde sana denk bir er çıkarsa onu yüceltirim ![]() ![]() Tunga Tigin, yere diz vurup “Buyruk Kağanındır” dedi ![]() ![]() ![]() - Ötüken’in yenilmez yiğidi, Bozkurt ailesinin kolu bükülmez bahadırı, Gök Türkler’in yüce beği Tunga Tigin’le boy ölçüşmek istiyen varsa beri gelsin! Bir an ortalıkta çıt çıkmadı ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben Çuluk Kağan’ın savaşta yoldaşı, bilgide eşi Apa Tarkan’ım! - Ben kılıcı çakından keskin, svaşta yağıya baskın ağaç söken Kül Çur’um! - Ben, kırk defa Çin’e akın etmiş, üç kardeşi savaşta, dört eçisi uğraşta, ataları dövüşte, dedeleri kırışta ölmüş Binbaşı Makaraç Alp’ım! - Ben yüzbaşı Işbara Alp’ım! İşte Bozkurtların Ölümü'nde okuduğumuz bu bölümündede bahsedildiği üzere Türk Kültürü'nde yer alan önemli bir gelenek ''yere diz vurmadır'' ![]() ![]() ![]() Bu gelenek Türklerin en ulu kişisine karşı bir saygı ve selamlama ifadesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genel manada Kağan'ın otağında veya tahtında otururken verilir ![]() Baş eğmeyen manasındada kullanılan ''Türk'' ismi 3 nesne karşısında bunu bozar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|