Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dolması, hanımın, istanbul, mutfağı, pırasa, zübeyde

Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul



Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul
Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul




Mazlemeler:
Yarım kg orta yağlı kuzu ve dana eti karışımı (makinede 1 kez çekilmiş)
2 kuru soğan
1 kase pirinç
2 kaşık domates salçası
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Sıvıyağ – Tuz

Yapılşı:
Pırasaların baş kısımlarındaki beyaz yerleri haşlansa da sert olduğundan, her birinden 3 parmak kalınlığında kesilir Pırasalar 5 santim uzunluğunda doğranır ve yıkanır Büyük boy herhangi bir tencereye yarısından 2 santim daha fazla olacak şekilde su ve tuz konarak yüksek ocak ateşte kaynamaya bırakılır Doğranan pırasalara bıçak yardımı ile çok derin olmayan çizikler atılarak kaynamış olan tenceredeki suyun içerisine atılır Ortalama 10 dakika içerisinde yumuşamış olan pırasalar tencereden alınıp süzülür ve soğuk sudan yeniden geçirilir Dirileşen ve yumuşayan pırasaların yaprak yaprak zar şeklinde soyulur Büyük boy teflon tencerenin alt zeminine alınan kuzunun kemikleri yıkanarak yerleştirilir Plastik boş bir kapta yarım kg kuzu ve dana karışımı makineden 1 kez çekilmiş kıymamız konulur İçerisine 1 adet kuru soğan doğranır ve 1 yemek kaşığı domates salçası eklenerek yoğrulmaya başlanır (tercihen domates salçası ancak biber de olabilir) Beyaz suyundan arındırılmış 1 kâse pirinç ile 1 tatlı kaşığı pul biber, karabiber, tuz ve yarım çay bardağı ayçiçek yağı (fındık yağı da olabilir) eklenerek yoğrulmaya devam edilir İç harç tam olarak harmanlandıktan sonra pırasalar yaprak yaprak zar şeklinde ayrılır ve içlerine 1 tatlı kaşığı harcımızdan koyarak sarılır Zar gibi ayrılmayan pırasalar ise tencerenin alt zeminine et kemikleri gibi dizilebilir Sarılmış olan pırasa dolmalarının üzerine 1 er ceviz büyüklüğünde 4-5 parça tereyağı konur Farklı bir kâsede 1 çay bardağı zeytinyağı ile 1 kaşık salça ve 1 çay bardağı su karıştırılarak tenceredeki pırasa sarmalarının üzerine dökülür Yemeğimiz orta ocak ateşte pişerken kaynama başlayınca biraz suyunu çekene kadar kısık ocak ateşe alır ve çiğliğini yitiren pırasaların altı ortalama kısık ateşten 10 dakika sonra alınır Yemeğin ortalama pişme süreci 40 dk olup, 4-6 kişilik servis edilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.