Arpa Şehriyeli Ispanaklı Kuzu Yahnisi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Arpa Şehriyeli Ispanaklı Kuzu YahnisiArpa Şehriyeli Ispanaklı Kuzu Yahnisi =malzemeler= 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı 1 soğan (doğranmış) 6 diş sarımsak (ince kıyılmış) 1 tatlı kaşığı kimyon 1 tatlı kaşığı kişniş 500 g yağsız kuzu kuşbaşı 1 tatlı kaşığı tuz bir tutam karabiber (taze çekilmiş) 75 cl (3 su bardağı) tuzsuz esmer et suyu 200 g arpa şehriye 500 g ıspanak (yıkanıp, sapları ayıklanmış) 1/2 limonun suyu =hazırlanışı= Ayçiçek yağını bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın Isınınca soğanlar, sarımsaklar, kimyon ve kişnişi koyup, sık sık karıştırarak, soğanlar saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 4 dakika) pişirin Etleri ekleyip, sık sık karıştırarak, heryanları kahverengileşinceye kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirdikten sonra, tuzun yarısı ve karabiberi serpin Esmer et suyunu ekleyip, ateşi kısarak, tencerenin kapağını kapatın ve etler iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin Etlerin pişme süresinin dolmasına 15 dakika kala, büyük bir tencereye 3 i (yaklaşık 13 su bardağı) su ve kalan tuzu koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, suyu kaynatın Kaynamaya başlayınca arpa şehriyeleri koyup, yumuşayıncaya (ama diriliklerini bütünüyle yitirmemelidirler) kadar pişirin Sonra tencereyi ateşten alıp, arpa şehriyeleri bir süzgeçte süzerek, soğuk su altında çalkalayın ve süzülmeye bırakın Kuzu etleri pişince, suyunun fazla yağını alıp atın Ispanakları tencereye ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak, ıspanakları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirin Tencereyi ateşten alıp, haşlanmış arpa şehriyeleri ve limon suyunu ekleyerek, karıştırın Yahniyi 4 çorba tabağına bölüştürüp, servis yapın
|
|
|
|