![]() |
Çayın damarları koruyucu etkisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çayın damarları koruyucu etkisiİSTANBUL (İHA) - Berlin Üniversitesi'nden, Mairo Lorenz ve arkadaşlarının European Heart Journal'ın son sayısında yayınlanacak çalışmalarında, çayın damarların iç tabakasının (endotel) fonksiyonunu düzelttiği ortaya çıktı ![]() Bir grup gönüllü üzerinde yapılan çalışmalarda çaya süt katılmasının çayın bu önemli koruyucu etkisini ortadan kaldırdığı anlaşıldı ![]() Araştırmacılar, çalışmaya katılan gönüllülerde kol atar damarında 500 ml taze çay içilmesinden 2 saat sonra yüksek rezolüsyonlu damar ultrasonu kullanarak damarlarda ortaya çıkan akıma bağlı çap genişlemesini inceledi ve aynı ölçümler aynı ölçüde çaya yüzde 10 süt katılarak tekrarlandı ![]() ![]() Daha önce deneysel olarak yapılan ve aynı sonuçları ortaya çıkaran çalışmalar da, çayın damarları koruyucu etkisini bilimsel olarak göstermiş bulunuyor ![]() Araştırmacılar, İngiltere gibi damar sertliğinin ve çay tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde çayın koruyucu etkisinin olmamasını çaya katılan süt ile açıklıyor ![]() Araştırmacılar, siyah ve yeşil çay arasında bir fark olup olmadığını incelemeye devam ettiklerini belirtiyorlar ![]() Yeşil çay içinde catechin oranın daha yüksek olduğu ve catechinin damarları koruyucu etkisi bilimsel olarak daha önce ortaya konulmuştu ![]() |
![]() |
![]() |
|