|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kÖfteler, kebablar, tarifi, yemeklerİ |
![]() |
Et Yemeklerİ, Kebablar, KÖfteler - Et Yemeklerİ, Kebablar, KÖfteler Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et Yemeklerİ, Kebablar, KÖfteler - Et Yemeklerİ, Kebablar, KÖfteler TarifiET YEMEKLERİ, KEBABLAR, KÖFTELER ÇARDAK KEBABI Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Kuzu Eti 2 adet Kuru Soğan 4 diş Sarımsak 2 adet Domates 3 adet Sivri Biber 2/3 su bardağı Süt 5 çorba kaşığı Un 1 Yumurta 1 yemek kaşığı Tereyağ 100 gr Kaşar Peyniri 1 tatlı kaşığı Salça Tuz, Kara Biber, Kekik Hazırlanışı : Önce kuşbaşı eti, soğan, sarımsak, domates, biberle kavurarak pişirin ![]() Tuz ve tereyağ ekleyin ![]() ![]() Diğer tarafta unu, yumurtayı ve sütü iyice çırparak pürüzsüz bir krep hamuru yapın ![]() ![]() ![]() ![]() Krebi bir kaseye koyarak pişen etlerden iki- üç kaşık içine doldurun ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak Sıcak Servis yapınız ![]() ![]() TAZE ETLİ BEZELYE Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg Taze Bezelyenin içi 250 gr Kuşbaşı Et 1 adet Kuru Soğan 3 adet Domates 3 kaşık Yağ 3 su bardağı Su 1 tatlı kaşığı Toz Şeker Tuz Hazırlanışı : Kuşbaşı et ile çentilmiş soğan birlikte ve et suyunu çekene kadar yağda kavrulur ![]() ![]() ![]() Domatesler öldürüldükten sonra, İç bezelye atılır ve rengi hafifçe dönene kadar kavrulmaya devam edilir ![]() Bu yarı pişmiş karışımın üstüne, 3 bardak Su, tuz, bir tatlı kaşığı şeker konur ve kapağı kapatılarak, bezelye ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir ![]() Bu yemek konserve bezelye ile yapılırsa, domateslerin kavrulması sonrası, bezelye kavrulmadan, doğrudan su ilave edilerek içine katılır ve pişirilir ![]() ![]() ETLİ GÜVEÇ Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Koyun Eti 10 adet ceviz büyüklüğünde Kuru Soğan 1 yemek kaşığı Yağ 2 orta büyüklükte Domates 3 tane Yeşil Biber 1 bardak Su Kıyılmış Maydanoz yeterince Tuz Hazırlanışı : Orta büyüklükte bir toprak güveç kullanılır ![]() Güvecin en altına kuşbaşı etler sıralanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzu etinden yapılırsa lezzetli olur ![]() ![]() Servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz güzel durur ![]() HASAN PAŞA KÖFTESİ Malzemeler : (4 kişi için) ½ kg Köftelik Kıyma, 1 Kuru Soğan, 2 dilim Ekmek İçi, 1 tutam Maydanoz 4 tane Patates 250 gr süt 200 gr kaşar peyniri 1 yemek kaşığı Salça, Biraz Su 1 Kaşık Sıvı Yağ Tuz, Kara Biber, Kimyon Hazırlanışı : Patatesleri haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar fırındayken haşlanmış patatesleri soyun, ikiye üçe bölerek robota koyun ![]() ![]() ![]() ![]() En üste kalan kaşar peynirini rendeleyip serpiştirin ![]() ![]() İSTİM KEBABI Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı İncik Eti 4 diş Sarımsak 2 adet Kuru Soğan 4 adet Domates 4 adet Sivri Biber 2 adet Patlıcan 4 yemek kaşığı Sıvı Yağ Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Kuşbaşı kuzu etini, kabuğu soyulmuş ve doğranmış iki domates,iki biber, sarmısak, soyulup dörde bölünmüş soğan, tuz, karabiber, su ve biraz yağla birlikte güzelce pişirin ![]() Onlar pişerken iki patlıcanın kabuklarını alacalı soyarak uzunlamasına beşe bölüp, yağda kızartın ![]() Kızaran patlıcanları ayrı bir kaba alın ![]() ![]() sebzelerini ayırdığınız pişmiş etten iki kaşık yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() Etin suyunu üstlerine gezdirip 180 derecelik fırına verin ![]() ![]() İZMİR KÖFTE Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kıyma 2 dilim bayat ekmek 1 adet Yumurta 2 yemek kaşığı Yağ 2 adet büyükçe Domates ½ kaşık Salça 2 bardak Su 1 küçük demet maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : ½ Kg Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılıp suyu sıkılmış iki dilim ekmek içi, yeterince tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ve 1 yumurta kırılıp güzelce yoğrulur ![]() Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp, ıslatılmış iki el arasında parmak şeklinde köfteler yapılıp, bir tarafa bırakılır ![]() Köfteler bir tavada, yalnızca renkleri hafifçe dönecek kadar kızartılır ![]() ![]() Başka bir kapta salça, yağ içinde öldürülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KABURGA DOLMASI Malzemeler : (4 kişi için) 1 kg kuzu kaburgası (Kasapta üzerine enlemesine bir cep açtırılmış) 1 adet soğan Tuz, karabiber Dolması İçin 2 çorba kaşığı sıvıyağ 1 adet soğan 1 kahve fincanı badem içi 2 su bardağı pilavlık bulgur 2 su bardağı su 1 su bardağı ince doğranmış mürdüm eriği Tuz, karabiber, nane 1 çorba kaşığı salça Kürdan Hazırlanışı : Kuzu kaburgasının içini ve dışını rendelenmiş soğan ve tuz ile ovun ![]() Bu arada tencereye sıvıyağı alın ![]() Rendelenmiş soğan ve badem içini yağda kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pişen pilavı, üzerine cep açılmış kaburgaya doldurun ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra tencereden alıp, folyosunu çıkarın ![]() ![]() ![]() Fırından alıp sıcak olarak servis yapın ![]() FIRINDA KAĞIT KEBABI Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Koyun Eti 200 gr İç Bezelye 1 adet Domates 2 adet Biber 1 adet Kuru Soğan 4 adet Fırın Poşeti (ya da yağlı kağıt) Maydanoz ve/veya Dereotu 2 kaşık Zeytinyağ Tuz, Kara Biber, Kekik Hazırlanışı : Kuşbaşı etinizi, but veya kol üstünden alırsanız daha lezzetli olacaktır ![]() Eti, halka halka doğranmış soğan, Ufak ufak doğranmış domates ve biber, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, tuz, karabiber, kekik ile harmanlayıp, üzerinden 2 kaşık zeytinyağı dolaştırın ve bir kenarda yarım saat kadar bekletin ![]() Poşetleri (ya da 2 kat yağlı kağıdı) hazırlayıp, malzemeleri eşit şekilde paylaştırın ![]() ![]() Sıcak Sıcak Servis yapınız ![]() ![]() KADINBUDU KÖFTE Malzemeler : (4 kişi için) 750 gr Kıyma 2 adet Kuru Soğan 1 kahve fincanı Pirinç 2 yemek kaşığı ve 1 bardak Yağ 4 adet Yumurta 1,5 bardak Su Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Bir tavada 2 kaşık yağda çentilmiş 2 adet Soğan hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() Kıymanın yarısı, yağsız bir tencerede suyunu salıp, çekene kadar kavrulur (isteğe bağlı) ![]() ![]() ![]() İçine 2 yumurta, karabiber, tuz ve pirinçli karışım ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() 2 adet Yumurta bir tabakta iyice çırpılır ![]() ![]() MANTARLI ET SOTE Malzemeler : (4 kişi için) 500 gr Kuşbaşı Et, 300 gr Mantar 2 adet Domates 1 adet Soğan 2 adet Sivri Biber Margarin Tuz, Kara Biber, Kekik, Nane, Pul Biber Hazırlanışı : Soğanları ince ince doğrayıp pembeleşinceye kadar kavurun, içine kuş başı etleri atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ORMAN KEBABI Malzemeler : (6 kişi için) ½ Kg Kuşbaşı Koyun ya da Kuzu Eti 200 gr İç Bezelye 2 adet Patates 2 adet Havuç 2 yemek kaşığı Yağ 1 adet Kuru Soğan 1,5 bardak Su Tuz, Karabiber, Kekik Hazırlanışı : Bir tencereye et, çentilmiş soğan, küçük küçük doğranmış havuç, yağ ile konup kavrulur ![]() Üzerine su ilave edilir ![]() ![]() Üzerine küçük küçük doğranmış patates ve bezelyeler, tuz, karabiber ilave edilip, yarım saat kadar daha pişirilir ![]() Kekik yemek pişirildikten sonra yemeğin üstüne ilave edilir ![]() PAÇA HAŞLAMASI Malzemeler : (4 kişi için) 12 adet Koyun Paçası 8 bardak Su 2 adet Limon 2 diş Sarımsak yeterince Tuz Hazırlanışı : Paçalar kazınmış ve çatallarının aralarındaki kıl keseleri kesilerek çıkartılmış olmalı ve tütsülenmiş, yıkanmış olmalıdır ![]() Düdüklü tencereye su ile paçalar, sarımsak ve tuz konur ve 2 saat kaynatılır ![]() Sonra paçaların içindeki kemikler çıkarılıp, servis tabaklarında suyu ve limon parçası ile servis yapılır ![]() FIRINDA PATLICANLI KÖFTE Malzemeler : (4 kişi için) 3 tane Patlıcan 400 gr ![]() 2 dilim Ekmek İçi, 1 adet Kuru Soğan 6-7 diş sarımsak 2 adet Domates 2 adet sivribiber 1 çay bardağı Sıvı Yağ 1 tatlı kaşığı salça 1 yemek kaşığı Tereyağ 1 çay bardağı Su Tuz, Kara Biber, Kimyon Hazırlanışı : Kıymayı ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyonla yoğurup köfteleri hazırlayın ![]() Alacalı soyduğunuz patlıcanları kalın dilimler halinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() Domatesleri biberleri ve sarımsakları zevkinize göre köftelerin üstüne yerleştirin ![]() ![]() ![]() 200 derece fırında köfteler kızarana kadar pişirin ![]() Sıcak sıcak servis yapın ![]() SALÇALI KÖFTE Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Az Yağlı Dana Kıyması 1 adet Kuru Soğan 1 adet Yumurta 2 adet Domates ya da ½ yemek kaşığı Domates Salçası 2 dilim bayat ekmek içi 1 yemek kaşığı Yağ 2 bardak Su 5-10 sap Maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmek içi, yumurta, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz iyice karıştırılıp yoğrulur ![]() ![]() Bu köfteler yağda renkleri hafifçe dönecek kadar kızartılır ![]() Ayrı bir yerde 1 kaşık yağ ile küçük küçük doğranmış domatesler ya da salça hafifçe öldürülür ![]() ![]() ![]() Arzu edilirse son kaynatma sırasında suyun içine haşlanmış patates, biber, bezelye, havuç gibi sebzeler de ilave edilebilir ![]() SEBZELİ İNCİK Malzemeler : (4 kişi için) 200 gr'lık 4 parça Incik ½ kg Arpacık Soğan 2 adet Havuç 3 adet Sivri Biber 2 adet Kereviz 2 adet Kabak ½ Kg Domates 4 diş sarımsak 3 yemek kaşığı Yağ Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : Tencereye etlerle beraber yağı, sivribiberi, sarımsağı koyarak üzerini geçeçek kadar su ilavesiyle pişirin ![]() Diğer tarafta yıkanmış ve kuşbaşı doğranmış havuç, kereviz, kabak ve arpacık soğanı hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak Sıcak Servis yapınız ![]() ![]() SEBZELİ KEBAB Malzemeler : (4 kişi için) 750 gr Kuşbaşı Et 2 adet Kereviz 1 adet Patates 3 adet Havuç 3 adet Çarliston Biber 1 çay bardağı Konserve Bezelye 10-15 adet haşlanmış Mantar ½ Kg Domates 5 dal Brokoli Kızartmak için SıvıYağ Tuz, 1 tatlı kaşığı Kekik ve Kara Biber Hazırlanışı : Etleri tuzlu suda haşlayıp, suyunu süzün ![]() Patates, havuç ve kerevizi küp doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeleri fırın tepsisinin yarısına yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 180 derece fırında 20 dakika pişirin ![]() SEBZELİ KUZU HAŞLAMA Malzemeler : (6 kişi için) 1 Kg dilimlenmiş Kuzu Budu 1 adet Kuru Soğan 6 adet Patates 3 adet Havuç 3 adet Sivri Biber 5-6 diş Sarımsak Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : İri parçalar halinde dilimlenmiş eti düdüklü tencereye koyun ![]() Soğanı ve biberleri bütün olarak, patatesler küçükse bütün, değilse ikiye üçe bölerek, havucu uzunlamasına dörde keserek etlerin üzerine ekleyin ![]() ![]() Tencereyi kapatıp, ateşe oturtun ![]() ![]() ![]() Sebzeyi, eti ve suyu hep birlikte çukur tabaklarda servis yapın ![]() Dilerseniz kereviz ve limon suyu ekleyebilirsiniz ![]() Eğer suyundan artarsa biraz un ve yumurta ile terbiye yaparak nefis bir çorba da elde edebilirsiniz ![]() SEBZELİ ŞİNİTZEL Malzemeler : (4 kişi için) 1 paket Şinitzel 6 yemek kaşığı Zeytinyağ 6 yemek kaşığı Kaşar Peyniri (rendelenmiş) 1 adet Havuç 1 adet Patates 1 adet Kabak (Taze Fasulye ya da Pırasa da olabilir) 6 adet Taze Soğan 1 sap Maydonoz Tuz, Karabiber, Kişniş, Köri Hazırlanışı : Sebzeleri 10-15 cm ![]() ![]() Şinitzellerin üzerine ½ yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ![]() ![]() Şinitzellerin geniş tarafına, etten 2-3 cm dışarıda kalacak şekilde parmak sebzelerden 2 şer adet taze soğan ve bir sap maydanoz koyup sıkıca sarın ![]() Açılmaması için kürdanla tutturun ![]() ![]() Ruloları kaba sırayla dizip, her taraflarının iyice yağlanması için hafifçe sallayın ![]() Sebzeli Şinitzellerinizi 200°C'a ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin ![]() Mercimekli Pilav ile Sıcak Servis yapılırsa çok şık olur ![]() SIĞIR ETLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI Malzemeler : (4 kişi için) 700 gr sığır eti 500 gr domates 250 gr kuru soğan, Zeytinyağ 3 diş Sarımsak Salça Maydanoz Su Tuz, Kara Biber, Kekik Hazırlanışı : Eti küçük küçük doğrayıp, kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerini Maydanozla süsleyebilirsiniz ![]() SEFTALİ KÖFTESİ Malzemeler : (4 kişi için) 1 Kg orta yağlı Koyun Kıyması 1 dilim Bayat Ekmek 2 adet orta büyüklükte Kuru Soğan 1 Kuzu Ciğeri Gömleği ½ demet Maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Bayat ekmek diliminin kabuklarını çıkartıp, ıslatın ve avucunuzda sıkın ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak suda ıslatarak yumuşattığınız kuzu ciğeri gömleğini 6 cm ![]() ![]() ![]() Köfteleri ızgara üzerine düzgün yüzeyleri üste gelecek şekilde dizin ![]() ![]() TALAŞ BÖREĞİ Malzemeler : (6 kişi için) 4 Bardak Un 5 yemek kaşığı Yağ 1 fincan Zeytinyağı ½ bardak Su Yeterince Tuz Talaş İçin Gerekenler ½ kg Kuşbaşı Koyun Eti 2 adet Kuru Soğan 1 yemek kaşığı Yağ 1 adet büyükçe Domates ½ kaşık Salça 1 bardak Su 1 Yumurta Sarısı Maydanoz Tuz, Karabiber, Kekik Hazırlanışı : Tencereye, kuşbaşı etin yarısı büyüklüğünde doğranmış etler konur ![]() ![]() Kavrulmuş etin üzerine hem domates hem de salça konulup biraz daha kavrulur ![]() ![]() ![]() Diğer tarafta, 4 bardak elenmiş una, tuz ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilerek, ılık su ile katıca bir hamur tutulur ![]() ![]() Bu hamur 6 eşit parçaya bölünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcakken servis yapınız TERBİYELİ KÖFTE Malzemeler : (4 kişi için) ½ kg Köftelik Kıyma, 1 avuç Pirinç, 1 Kuru Soğan, 1 tutam Maydanoz 1 yemek kaşığı yağ 1 limon 2 adet yumurta 1 kahve fincanı Un 1,5 su bardağı Su Kızartmak için 1 Kaşık Sıvı Yağ Tuz, Kara Biber Hazırlanışı : Kıyma, Rendelenmiş Soğan, Kıyılmış Maydanoz, tuz ve karabiber birlikte yoğrulur ![]() 15 dakika kadar sıcak suda durmuş pirincin suyu süzülerek, 2 yumurtanın yalnız beyazı ile birlikte kıymanın içine eklenir ve yoğrulmaya devam edilir ![]() ![]() İsteğe göre ayçiçek yağında rengi dönecek kadar kızartılır ![]() ![]() ![]() Bir tencerede 1 kaşık margarin içinde 1 fincan un hafifçe kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrı bir kapta 2 yumurtanın sarısı, ve bir limonun suyu çırpılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yemek Ekşili Köfte olarak da bilinir ![]() YOĞURTLU YAHNİ Malzemeler : (6 kişi için) 600 gr Koyun Kıyması 6 adet Pide Ekmek 800 gr Yoğurt 4 kahve fincanı Tereyağ 1 diş Sarımsak 4-5 dal Maydanoz Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Tavada tereyağını eritip kıymayı kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arzuya göre yanına pilav ilave edilebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|