Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dikkat, düdüklü, tencereye

Düdüklü Tencereye Dikkat

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Düdüklü Tencereye Dikkat



Düdüklü tencerele ne kadar güvenlikli üretilse de kulanım sırasında yapılan hatalar patlamasına sebep oluyor Yemek pişirirken içinde oluşan hava basıncı boşaltılmadan açılması halinde mutfaklarda gizli bir bomba tesiri yaparak tehlike arz ediyor

Mutfakların en gözde eşyalarından biri olan düdüklü tencereler, pişme süresini azalttığı için yemek yapmada büyük bir kolaylık ve hız sağlıyor Düdüklüler, ısı kullanımında da tasarruf imkanı veriyor Bu tencerelerde pişen yemekler, oksijenle temas etmediğinden yiyeceklerin besin değeri kaybolmuyor ve daha lezzetli oluyor

Ancak dikkatli kullanılmaması halinde içinde oluşan hava basıncı yüzünden kazalara sebebiyet veriyor Geçtiğimiz yıl Aydın Nazilli’de bir lokantada patlayan düdüklü tencere, lokantayı savaş alanına çevirmişti Sivas’ta düdüklüyle yemek pişiren Ali Ö, tencerenin havasını almadan kapağı açmış ve yüzünden yaralanmıştı

Geçtiğimiz günlerde yine İstanbul Zeytinburnu’nda kullandığı düdüklü tencerenin havasını almadan kapağını açan Mehtap U (27), tencerenin patlaması sonucu yaralandı Vücudunda yanıklar oluşan Mehtap U, Balıklı Rum Hastanesi’nde tedavi altında alındı

Yan yüzeyleri basınca dayalı malzemeden yapılan tencerelerin kapağında patlama tehlikesine karşı, istenilen basınca göre ayarlanabilen supap bulunuyor Basınç fazla olunca içerideki hava supaptan dışarı çıkıyor ve duyulan düdük sesi yemeğin piştiğini haber veriyor Basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışınca kazalar oluşuyor

Bu tarz ihmaller üretici firmaları kazalara karşı daha emniyetli tencereler üretmeye sevk ediyor Zaman kontrollü, kolayca açılıp kapanabilen kapaklar hatta çift emniyetli düdüklü tencereler piyasaya sürülüyor Ancak yine de bu basınçlı tencerelerde dikkat edilmesi gereken birçok özellik bulunuyor

Bunlara dikkat edin!

Yenı bir düdüklü tencere aldığınızda kullanım talimatlarını mutlaka öğrenin

Ocaktan alındıktan sonra tencerenin havasını almak için düdüğü açılmalı ve hava çıkana kadar beklemeli Basınç alma süresini azaltmak için tencere su dolu kaba oturtulabilir ya da akan suyun altına tutulabilir

İçıne konulan gıdalar ve su miktarı tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemeli

Tencereyı yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmaması önemlidir

Eskı tıp düdüklü tencerelerde kapaktaki buhar çıkışlarını mutlaka kontrol etmelisiniz Bir iğne yardımı ile buhar çıkışlarını temizleyebilirsiniz

Düdüklüde her türlü yemek pişirilebilir

Düdüklü tencerede süresini ayarlayarak birçok yemeği pişirmek mümkün Bu tencerelerde daha çok kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut gibi normalde çabuk pişmeyen gıdalar pişirilse de, bunun yanında et yemekleri, mısır, tavuk, sebze haşlamaları, çorbalar, taze fasulye ve dolma gibi yemekler için de rahatlıkla kullanılabilir Düdüklülerin kişiye ve etrafına zarar vermemesi için talimatlara göre kullanılması ve mutfağa yabancı kişilerin düdüklüye karşı uyarılması gereklidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.