Folik Asit ve Hamilelik |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Folik Asit ve Hamilelikhamilelik öncesi folik asitin önemi - hamilelik öncesi sağlıklı beslenmenin önemi - hamilelik öncesinde gereken mineraller Folik asit Hamilelik öncesi dönemde folik asit alım düzeyi, bebekte nöral tüp defektini (bebeğin beyin ve omurilik yapılanmasındaki bozukluk) etkileyen en önemli etmenlerdendir ![]() Günlük 0 4 mg folik asit alımı gereksinimi karşılamaktadır Folik asit besinlerle de alınabilir fakat bayanlarda alım düzeyi önemli olduğundan suplement olarak 0 4 mg/gün alımı önerilmektedir Koyu yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta, brokoli, bezelye, kuru fasulye, fıstık, badem ve maya folik asitin önemli kaynaklarıdır Taze sebzelerin saklama koşullarına bağlı folik asit kaybı 3 günde %70’e çıkabilir Özellikle evde dondurulmuş sebze ve meyvelerde, uzun süre buzdolabında saklandıktan sonra tüketilen sebze ve meyvelerde folik asit kaybı çok fazladır![]() Sigara içimi, alkol tüketimi, doğum kontrol hapı kullanımı gibi davranışsal faktörler de vücut folik asit düzeyini etkilemektedir ![]() Demir Hamilelik öncesi dönemden itibaren demir içeriği düşük, bitkisel yiyeceklerin ağırlıkta olduğu, tek yönlü beslenme tarzını alışkanlık haline getirmiş bayanlarda demir eksikliği sık görülmektedir Bu annelerin bebeklerinin düşük doğum ağılıklı veya prematüre olma riskleri yüksek belirlenmiştir![]() Son zamanlarda kırmızı et tüketilmemesi gereken bir yiyecek olarak gösterilmektedir Oysa kırmızı et tüketim sıklığı ve miktarı doğru olduğu taktirde kaliteli protein, demir, çinko, B12 vitamininin önemli kaynağıdır Aneminin sık görüldüğü ülkemizde kırmızı et tüketiminin önemli olduğunu bilinmelidir ancak tüketim sıklığı haftada 2 kez olacak şekilde tüketilmelidir Karaciğer, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuru kayısı, pekmez, kurubaklagil, tahıllar, kuruyemişler demirin kaynaklarıdır![]() Demirin yiyeceklerde ne kadar bulunduğundan çok vücut tarafından kullanılabilirliği önemlidir Bu nedenle demirin en önemli kaynağı et ve ürünleridir C vitamini demirin vücutta kullanılmasında yardımcı bir etmenken, kalsiyum, yüksek miktarda posa, tahıllarda fitat adlı bileşen, kafein, çayda tanen vb bileşenler demirin emilimini engellemektedir Bu nedenle özellikle demir eksikliği oluşmuş kadınlar, demir kaynaklarını tüketirken aynı anda süt ve ürünlerini, kafein içerikli kahve, koyu çay tüketmemeye, ekmeklerini kepek ekmeği yerine yulaf, tam buğday ekmeği tüketmeye ve yemeklerinin yanında sebze, meyve gibi C vitamini kaynaklarını tüketmeye dikkat etmelidirler![]() Kalsiyum Kalsiyum özellikler bayanlar için çok önemlidir Vücutta kalsiyum düzeyinin yeterli bulunması hamilelik döneminde bebeğin kalsiyum kullanımının arttığı aylarda anneyi korur Gebelikte dişlerin yapılarının bozulması annelere en somut belirtiyi verir bu konuda![]() Günlük kalsiyum ihtiyacı yetişkinler için 1000mg/ gün olarak belirlenmiştir Bu miktarda kalsiyumu günlük beslenmemizde 2 porsiyon süt/ yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kurubaklagil tüketerek önemli ölçüde karşılayabiliriz Gebelik planlanması döneminde veya hamilelikte, emziklilikte doktor kontrolünde ek kalsiyum alarak artan gereksinimi karşılayabiliriz![]() Her bayanın hamilelik dönemine aday olduğu kabul edilmektedir Öyleyse hamilelik başlamadan, diyetisyene başvurulması, beslenmenin doğru, kişisel gereksinmelere uygun, yeterli ve dengeli beslenme açısından çok önemlidir
|
|
|
|