![]() |
İsraf...... |
![]() |
![]() |
#1 |
punisher
|
![]() İsraf......Beş yaşında idim ![]() Rahmetli babaannem pirinç ayıklıyordu ![]() Bir tane yere düştü ![]() Babaannem eğildi, aramaya başladı ![]() Sağa bakıyor, sola bakıyor, bulmaya çalışıyordu ![]() Çocukluk iste, -Aman babaanne dedim ![]() - Bir pirinç tanesi için bu kadar caba harcamaya, yorulmaya değer mi? Rahmetli ilk defa sertleşti bana karşı, öfkeyle doğruldu ![]() -Sen oturduğun yerden ahkâm kesiyorsun, ' dedi ![]() - Hiç pirinç üretilirken gördün mü? İnsanlar ne kadar zorluk çekiyorlar ![]() Utancımdan kıpkırmızı olmuştum ![]() Aradan yıllar geçti ![]() Hukuk Fakültesinde öğrenciyim ![]() Alain'in proposlarini okuyorum ![]() Birden irkildim ![]() Babaannemi hatırladım ![]() Alain, bir insan yerde bir iğne görüp de eğilip almazsa, bütün uygarlığa karşı ihanet etmiş olur diyordu ![]() İlave ediyordu ![]() Bir iğnenin üretiminde binlerce insanin alın teri, göz nuru, el emeği vardır diyordu ![]() On dokuz yıl evveldi ![]() Stockholm'e gitmiştim ![]() ![]() Geceydi ![]() lavaboya gittiğimde, aynanın yanında ilginç bir not gördüm ![]() 'Lütfen traştan sonra jiletinizi çöpe atmayın, yanda bir kutu var oraya bırakın, bir tek jiletle dahi olsa, İsveç çelik sanayisine yardımcı olun' diyordu ![]() Doğrusu hayretler içinde kaldım ![]() Çocukluğumdan beri çelik eşya denince akla İsveç çeliği gelir ![]() Birçok eşya üzerinde' İsveç çeliğinden yapılmıştır' diye yazardı ![]() İste o ülke, kullanılmış bir tek ufacık jiletin bile çöpe gitmesini istemiyor, ona sahip çıkıyor, gelen turistlere rica yollu uyarıda bulunuyordu ![]() İsviçre'de zaman zaman, belli periyotlarda radyolar, televizyonlar bir haberi duyurur ![]() 'Şu tarihte, su saatte, adamlarımız gelecek ![]() Siz lütfen hazırlığınızı yapın ![]() kâğıt, ambalaj, kutu varsa, velev ki, bir ilaç prospektüsü dahi olsa, kapının önüne koyun ![]() ![]() ağaç ziyanına engel olun ![]() Japonlar son derece sade, basit, yalın mütevazı yasayan insanlardır ![]() Evlerini mobilya ile eşya ile dolduranlar Japonlara göre ruhen tekamül edememiş, hayatın manasını anlayamamış, zavallı kimselerdir ![]() ![]() Böyleleriyle; evini mezat salonuna çevirmiş zavallı, diye eğlenirler ![]() Bir insanin gösteriş için eşyanın esiri olması ne kadar acıdır ![]() Vaktiyle Japon ekonomisi darboğazdan geçiyor ![]() ![]() Zamanın başbakanı meclisi toplar ![]() Kürsüye çıkar ![]() Durumu olanca açıklığı ve tehlikeleri ile anlatır ve; -Şu andan itibaren der, -Tanrı şahidim olsun ki, Japonların iç ve dış borçları son kuruşuna kadar ödenmeden, pirinçten başka bir şey yemeyeceğim ![]() -Şu üstümdeki elbiseden başka elbise giymeyeceğim ![]() Dediklerini yapar, en üstten en alta bir israftan kaçınma kampanyası açılır ![]() Japonya bütün borçlarını öder ![]() bütün kesimlerini, tek istisna olmadan kapsadığını söylemeye gerek yok ![]() Geçenlerde Japon imparatorunun sarayını gördüm ![]() Yarabbim, ne kadar sade, ne kadar mütevazı, ne kadar gösterişten uzak ![]() ![]() ![]() *Gerekmediği halde elektriği yakmakla, suyu kapamadan bos yere akıtmakta, gece çamurlu ayakkabılarımızı temizlemeden yatmakla, yemek yediğimiz kapları yıkamadan bırakmakla biz de zalimler sınıfına geçmiyor muyuz? *Hayat çok ince, akil almaz incelikte ipliklerle örülmüştür ![]() Her şey o kadar birbirine bağlıdır ki, İlk okul okuma kitabımızdaki bir sözü hiç unutmadım ![]() Bir mıh bir nalı kurtarır ![]() Bir nal bir atı, bir at bir komutanı, Bir komutan bir orduyu, Bir ordu bir ülkeyi kurtarır diyordu ![]() ![]() Maddi durumumuz ne olursa olsun, ister zengin olalım ister fakir, hepimiz çok dikkatli olmak zorundayız ![]() Burada parayı da, maddiyatı da aşan büyük bir edep ve incelik vardır ![]()
![]() |
|