Kibirli Olmanın Sebepleri Nelerdir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kibirli Olmanın Sebepleri NelerdirKibirli Olmanın Sebepleri Nelerdir İlim: Genelde az çok ilmi olanlar, diğer insanları, hayvan gibi, ot gibi görür Kendini de, kuru fasulye gibi nimetten sayarak kibirlenir İki hadis-i şerif meali:(Âlimim diyen cahildir ) [Taberani](Toplantılarda ilimle üstünlük taslayanın gideceği yer, Cehennemdir ) [İbni Mace]İbadet: Genelde ibadet edenler, yaptıkları ibadetlerin noksanlıklarına, kabul olup olmadığına bakmadan, ibadet ettiği için büyüklenir ![]() Soy: Bize falancalar derler diyerek soyuyla övünür Bir kimse imansızsa, babası peygamber olsa da, ona faydası olmaz Nuh aleyhisselamın oğlu Kenan, Âdem aleyhisselamın oğlu Kabil, babaları peygamberken, cehennemlik oldu Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:(Bir kişi, kötüyse, soyunun üstünlüğü, ahirette ona fayda vermez ) [Taberani](Soyuyla övünen, rahmet-i ilahiden uzaktır, Cehennem odunudur ) [Tirmizi]Soyuyla üstünlük taslayan biri, “Ben falancanın oğlu filanım Ya sen kimsin?” dedi Bunun üzerine Peygamber efendimiz buyurdu ki(Hazret-i Musa’nın yanında iki kişi, soylarıyla övünmeye başladı Biri ecdadını 9 göbek geriye doğru saydı Allahü teâlâ, Hazret-i Musa’ya, “Ona söyle, iftihar ettiği 9 kişi Cehennemdedir Kendi de onuncusudur” diye vahyetmiştir ) [İ Ahmed]Güzellik: Genelde kadınlar, güzellikleriyle övünürler Erkeklerden yakışıklıyım diye gururlananlar olur (O güzelliği ben, kendime kendim vermedim) diyerek kibirden sakınmalıdır![]() Kuvvet: Kimi güçlü kuvvetlidir, pehlivandır, sıktığı taşın suyunu çıkarır Sanki bu kuvveti, Allahü teâlâ değil de, kendisi kendine vermiş gibi, kuvvetiyle büyüklük taslar![]() Servet: Malının çokluğuyla övünenler de olur Karun gibi nice zenginler, mallarıyla birlikte helak olmuş, Cehenneme gitmiştir Malla övünmek de, cahilliktir![]() Mevki: Kimi müdürdür, reistir, kraldır, makamıyla övünür Firavun, Nemrut gibi nice krallar, kibirleri yüzünden Cehenneme gittiler![]() Yakınların çokluğu: Kimi de, yakınlarının, akrabalarının çokluğuyla övünür, onlara güvenir Benim arkam var der Allahü teâlâyı bırakıp da, kendi gibi acizlerle övünüp, onlara güvenenin hâli kötüdür![]() |
|
|
|