|  | Çin Tuzu (Mono Sodyum Glutamat) Nedir? |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Çin Tuzu (Mono Sodyum Glutamat) Nedir?Çin Tuzu (Mono Sodyum Glutamat) Nedir? Kültürler arası diyaloglar arttıkça, farklı ülkelerin yemek alışkanlıklarına da daha çok tanıdık olmaya başlıyoruz  İtalyan, Meksikan, Hint yemekleri derken şimdi de uzak doğunun sağlıklı beslenme profiliyle çin yemekleri moda  Çin usulü hazırlanan yemeklerde, tarzının en belirgin özelliğini öne çıkaran çin tuzu (MSG) son yılların sıcak bir tartışma konusu  Sağlığa zararlı olduğu iddia edilen ?çin tuzu? dedikleri ve birçok hazır gıda ürünlerinde de kullanılan mono sodyum glutamatın amino asit formu (glutamat); aslında anne sütü, inek sütü, et ve mantar gibi gıdalarda doğal olarak bulunuyor    Çin tuzu (Mono Sodyum Glutamat) Geleneksel Asya ve Çin yemeklerinin neredeyse temel bileşeni olan ?çin tuzu?, bilimsel adıyla mono sodyum glutamat (MSG), dünyada en çok bilinen ve kullanılan bir lezzet artırıcıdır  Glutamik asitin sodyum tuzu olan ve sodyum glutamat olarak da bilinen MSG, birçok gıdada ve insan vücudunda proteinlerin yapı taşı; aminoasit formunda bulunur  Saf haldeyken beyaz kristal toz yapıdadır  Glutamat, anne sütü, inek sütü, peynir ve et gibi proteince zengin gıdalarla mantar ve domates gibi sebzelerde doğal olarak bulunur   Ticari boyutu Eskiden deniz yosunundan izole edilerek kullanılan MSG, bugün ticari olarak; nişasta, şeker kamışı, şeker pekmezi ve şeker pancarının fermentasyonundan elde ediliyor  Rakamlar, 2001 yılında MSG?nin 1,5 milyon ton satıldığını gösteriyor  Gıda sektöründe çok geniş bir kullanım alanı olan MSG en çok; Konserve ve hazır çorbalarda, Et ve tavuk suyu tabletlerinde (bulyon), Donmuş hazır gıdalarda, Aromalı patates cipslerinde, Soslarda, İşlenmiş et ürünlerinde kullanılıyor   Olağanüstü bir lezzet gelişimi Gıda ürünlerine lezzet artırıcı olarak ilave edilen MSG, çok tatlı olmayan bir çeşni ile et suyu gibi bir tat kazandırıyor kullanıldığı ürüne  Kullanıldığı gıdayı lezzet açısından büyük ölçüde zenginleştiren MSG?nin kötü yemek yapanlar için bulunmaz bir nimet olduğu espirisi bile yapılır  MSG?nin en önemli fonksiyonu, tükürük salgısını arttırarak lezzet profilindeki özellikleri ortaya çıkarmasıdır  Özellikle Asya ülkelerinde marketlerde satılan MSG?yi bizim ülkemizde kolayca temin etmek mümkün değil  MSG ancak endüstriyel ölçekte gıda üreten işletmelerin ya da çin lokantalarının temin ettiği bir katkı maddesi çünkü   Çin tuzunda ne kadar sofra tuzu var? Bu soru en çok da yüksek tansiyon şikayeti olanları ilgilendiriyor  Çin tuzu MSG, bildiğimiz sofra tuzunun üçte biri oranında sodyum tuzu içeriyor  Yani, aynı miktarda çin tuzu; sofra tuzuna oranla üçte bir oranında daha az tuz etkisi gösterir  Aşırı tuz tüketiminden kaçınanlar için MSG iyi bir alternatif oluyor yemeklerde  Normal tuz yerine çin tuzu kullanarak ideal lezzetin yaratılabileceği ve sodyum tuzu alımının da % 20?den % 40?lara dek azaltılabileceği bildiriliyor  MSG hakkındaki iddialar Dönem dönem bazı gıdaların sağlığa zararlı olduğu iddialarıyla sansasyon yaratılması alıştığımız haberler arasına girdi neredeyse  Çin tuzu MSG de sağlığa zararlı olduğu iddiasına maruz bırakılan gıdalardan biri oldu  Birçok hazır gıda maddesine lezzet artırıcı olarak kullanılan MSG; göz retinasına, böbrek ve karaciğere zarar verdiği, diyabet ve obeziteye neden olduğu gibi asılsız iddialara konu olmuştu bir süre önce  MSG çocuklar için güvenli mi? Evet  Çocukların da glutamatı büyükler gibi metabolize edebileceğini vurgulayan uzmanlar, anne sütünün inek sütüne oranla 10 kat daha fazla glutamat içerdiğinin de altını çiziyorlar   Yasal düzenlemeler Dünya Gıda Kodeks Komisyonu (CAC); lezzet artırıcı MSG?nin, uygun teknolojinin gerektirdiği miktarda kullanılmasına izin vermiştir  Yani kullanım miktarında sınırlama yoktur  Avrupa Birliği?nde de MSG?nin E 621 kodu ile gıdalarda kullanımına izin veriliyor  Türkiye ve ülkemizde üretilen gıdalarda MSG kullanımına, yine miktar sınırlaması olmaksızın yasayla izin verilmiştir  Üzerinde en çok çalışılan katkı Bazı kişilerin MSG-çin tuzuna karşı alerjik reaksiyon gösterdiği rapor edilse de, bilimsel araştırmalar; bu ürünün sağlığa zararlı etkileri olduğu bulgusuna henüz rastlamadı  Uzmanlar, çin tuzuna karşı alerjiniz olup olmadığınızı ise doktorunuza ya da diyetisyeninize başvurarak öğrenmenizi öneriyor  MSG, bugüne dek üzerinde en çok çalışılan gıda katkı maddesi  Yapılan yüzlerce bilimsel çalışmanın vardığı ortak sonuç, çin tuzu olarak da bilinen MSG?nin güvenli ve kullanışlı bir lezzet geliştirici olduğudur  | 
|   | 
|  | 
|  |