Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkiler, yavaşlatan, yaşlanmayı

Yaşlanmayı Yavaşlatan Bitkiler

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yaşlanmayı Yavaşlatan Bitkiler



Yaşlanmayı Yavaşlatan Bitkiler




Bitkilerden bahsederken, unutulmaması gereken bir konu, büyüdükleri toprağın cinsi, sıcaklığı, mevsimi, toplandıklarındaki halleri, kurutma prosesleri ve depoda kaldıkları sürelerin etkilerini değiştirebileceğidir Herhangi bir madde için ?bitkiseldir, bunun bir zararı olmaz? demek çok yanlıştır, bunları mutlaka doktor gözetiminde kullanmak gerekir Unutmayın bir madde yarar sağlıyorsa, zarar da verebilir, bazı durumlarda da (ilaç etkileşimi gibi) yan etkilere de neden olabilir Antioksidan özellikte olan bu bitkilere bazı örnekler;


Ekinezya:

Antioksidandır Antibiyotik ve antitoksin özellikleri vardır Soğuk algınlığı, grip semptomlarını hafifletir Yara iyileşmesini artırdığı, bağışıklığı güçlendirdiği ileri sürülmektedir


Ginkgo biloba:

Antioksidandır Hafızayı ve konsantrasyon yeteneğini güçlendirmeye yardımcı olabilir Yorgunluğu, baş dönmesi ve kulak çınlamasını azaltabilir


Sarımsak:

Antioksidan olan organosülfür bileşikleri, allik asit içerir Virüs ve bakteri enfeksiyonlarından korur, hazımsızlığı önler Üst solunum yolu hastalıklarında akciğerlerdeki ve bronşlardaki mukusu inceltir İdrar söktürücüdür Tansiyonu dengelemede etkilidir Total kolesterolü düşürücüdür Kan pıhtılaşmasını azaltıcı özellik taşır Her gün 1 - 2 diş sarımsak bağışıklığı artırmaya yardımcı olabilir


Ginseng:

Antioksidandır Uyarıcı etkisi vardır Afrodizyak olarak kullanılabilir, zihinsel ve fiziksel iyi hali artırabilir Menopoz şikâyetlerinde faydalı olabilir


Üzüm çekirdeği ekstresi:

Güçlü bir antioksidandır Damar sertliğini önler Serbest radikallerin zararlarını önler, kan dolaşımını artırır Iltihap giderici etkisi vardır Retinopatiyi önleyebilir Yara iyileşmesini hızlandırır


Soya fasulyesi:

Güçlü antioksidanlardandır İçinde genistein, daidzein denilen güçlü antioksidan olan isoflavonlar vardır Beslenmede soya fasulyesi, soya filizi, soya sütü, tofu, soya unu veya soya kıyması gibi çeşitli şekillerde tüketmek mümkündür Soya fasulyesindeki fitoöstrojenler, menopoz sıkıntılarının ve semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olabilirler


Çay:İçerisinde kateşinler ve kuarsetin adı verilen çok güçlü antioksidanlar vardır 1 bardak yeşil çayda 375 mg, 1 bardak siyah çayda 210 mg kateşin bulunur Çay konsantrasyonu kuvvetlendirir ve uyarıcı etkisi vardır Çayın bu uyarıcı etkisi ?sabah bir çayımı içip kendime geleyim? diye günün başlangıcının halkımız arasındaki ifadesi olmuştur Antioksidan etkilidir, kalp ve damar sistemi hastalıklarını önlemede yararları yazılmaktadır


Üzüm, limon, kayısı, kiraz, vişne, kuşburnu:

Bunlarda bioflavanoidler (Vitamin P) bulunur Antioksidan ve anti - kanserojendirler Yaşlılıkla birlikte oluşan kataraktı önleyebildikleri söylenmekte Ayrıca iltihap giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, alerjiyi azaltıcı etkileri vardır


Soğan, kereviz, pırasa, lahanagiller:

Bunlarda da çeşitli antioksidan polifenoller bulunur Antiaging ve antikanser etkileri vardır Kanserojen nitrozaminlerin oluşumunu bloke ederler


Domates, kayısı, kırmızı greyfurt, karpuz:

Çok güçlü bir antioksidan olan likopenden zengindirler Likopen meme, prostat kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azaltır Kalp-damar sistemi hastalıklarına karşı koruyucudur


Yabanmersini, çilek, ahududu, böğürtlen, frambuaz:

Güçlü bir antioksidan olan antosiyanin ve flavonoidleri içerir İnflamasyonlara (yangı) karşı koruyucu olup, lutein içerikleriyle katarakt ve retinopati gibi göz ile ilgili hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir


Silmarin denilen bir kimyasal bileşik içerir Antioksidandır Karaciğer hücrelerini kimyasal hasardan korur Safra üretimini ve bağırsağa akışını artırır Kronik inflamatuar hepatitlerde (karaciğer iltihabı) ve karaciğer yağlanmasında tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir Sirozda inflamasyonu azaltabilir


Turunçgiller:

Limonen, fenolik asit gibi antioksidanları içerirler Deri, meme ve akciğer kanserleri başta olmak üzere kanser riskini azaltırlar C vitamini kaynağı olmaları ile cildin elastikiyetini korurlar Vücutta bazı besin öğelerinin (demir gibi) emilimini artırırlar


Dr Hasan İnsel

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.