![]() |
Mesir Macunu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mesir MacunuMesir Macunu Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur ![]() ![]() Genel halk kitleleri arasında rağbet kazanan Mesir Macununun halkın inanışlarına göre şu faydaları olduğu söylenir: Macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mesir sözcüğü, seyir edilecek, gezilecek yer, gezinti yeri anlamına gelmekle birlikte ismini verdiği macundan dolayı bambaşka bir anlam taşımaktadır ![]() Mesir Macunun Mucidinin 15 ![]() ![]() Merkez Efendi, Kanuni Sultan Süleyman?ın annesi Yavuz Sultan Selim?in eşi Hafza Sultan?ın eşinin anısına yaptırdığı cami ve külliyesinin başına tayin edilir ![]() ![]() DARÜŞŞİFA?nın inşaasından kısa bir süre sonra, Hafza Sultan hastalanır ![]() ![]() ![]() Her sene DARÜŞŞİFA?daki muhtaç hastalar için Mesir hazırlanması, macunun ?Nevruz-ı Sultani?de yapılması, Mesirin hekimbaşı nezaretinde pişirilmesi, artan macunun şehirdeki muhtaçlara dağıtılması şeklindeki şartlarla, tahminen 1540 yılından itibaren halka Mesir Macunu dağıtılmaya başlamasıyla Mesir Şenlikleri de ortaya çıkmıştır ![]() ![]() Mesir mâcunu, 41 çeşit şifâlı nebât ve baharat karışımından yapılır ![]() Anason: İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır ![]() Çivit: Halk arasında kabakulak ve pnömorinde kullanılır ![]() ![]() Çörekotu: Gaz söktürücü ![]() Dar-ı fülfül: Öksürük kesici ve bedeni ısıtıcı olarak kullanılır ![]() Hardal tohumu: İştah açıcı ve mîdeyi yatıştırıcı olarak kullanılır ![]() Havlıcan: Öksürük kesici ve ağız kokusunu gidericidir ![]() Hıyarşenbe: Müshil olarak kullanılmaktadır ![]() Hindistancevizi ve beşbase: Kaynatılmış suyu mîde ağrılarına iyi gelir ![]() Hindistançiçeği: Hazım kolaylaştırıcıdır ![]() Kakule: Lezzet verici, iştah açıcı ![]() Kalbarda: Mîde ağrılarına iyi gelir ![]() Karabiber: Öksürük kesici, uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır ![]() Karanfil: Ağız kokusunu giderici, diş çürüklerinde ve diş ağrılarında kullanılır ![]() Kebabiye: İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır ![]() Kimyon: İştah açıcı, gaz söktürücü ve terletici olarak kullanılır ![]() Kırım tartar: Kaşıntılı deri hastalıklarında kullanılır ![]() Kişniş: Gaz söktürücü ve iştah açıcıdır ![]() Limon tuzu: Mâcunun fazla tatlı etkisini hafifletmek için kullanılır ![]() Ma-i leziz: Kalıcı tatlılık sağlar ![]() Meyan balı: Öksürük kesici, idrar arttırıcı olarak kullanılır ![]() Portakal kabuğu: Mîdeyi uyarıcı, koku verici olarak kullanılır ![]() Revan kökü: Laksatif ve hemoroit tedâvisinde kullanılır ![]() Safran: Çarpıntı giderici ve ferahlık verici ![]() Sakız: Mîdeyi rahatlatıcı ve nefes darlığında öksürük gidericidir ![]() Sarı halile: İştah kesici olarak kullanılır ![]() Sinameki: Müshil olarak kullanılır ![]() Şamlı ve şaşlı: Kadın hastalıklarına iyi gelir ![]() Şeker: Mâcunun kıvamını veren ve tatlandıran ana maddedir ![]() Resene: Mîde rahatlatıcı ve gaz söktürücü ![]() Tarçın: Kabızlığı ve karın ağrılarını giderir ![]() Tarçın çiçeği: Koku özelliği için kullanılır ![]() Teke mersini: Mâcun terkibinin daha değişik kokması için kullanılır ![]() Tiryak: İlk çağlardan beri her derde devâ olarak kullanılan muhtelif maddelerden meydana gelmiş bir terkiptir ![]() Ud-ül-kahar: Diş ağrısı ve diş nezlesine karşı kullanılır ![]() Vanilya: Uyarıcı, olarak bilinir ![]() Yeni bahar: Kuvvet verici olarak mâcunlara konulur ![]() Zencefil: Nefes darlığı, soğuk algınlığı ve astıma karşı kullanılır ![]() Zerde çöp: Kuvvet verici ve mîdeyi koruyucudur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|