06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karides Çok Faydalı
Deniz ürünleri kolesterol ve yağ açısından genelde tedbirli davrandığımız ve tüketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur Ancak 
Balık restoranlarına gidildiğinde eğer sağlığınız için dikkatli ve formuna özen gösteren gruptaysanız genel davranış balık dışında kalan diğer deniz ürünlerini temkinli tüketmek olur Deniz ürünlerinden balık, tüm sağlıkçıların gözdesidir Mutlaka her hafta 2 - 3 kez tüketilmesi önerilir Deniz ürünleri ise kolesterol ve yağ açısından genelde tedbirli davrandığımız ve tüketim miktarını biraz sınırladığımız gruptur
Karides deniz ürünleri içinde en sevilenlerden biridir Güveçte karides, ızgara karides, karides salatası gibi birbirinden lezzetli ve özel pişirme şekilleriyle çıkar karşımıza Karidesin besin öğelerine baktığımızda, iyi bir protein, selenyum ve B12 kaynağı olarak yüz güldürücüdür Düşük yağlı ve düşük kalorili denilebilir ancak yüksek kolesterol içerir
Proteine alternatif
Karides hayvansal proteine lezzetli bir alternatiftir 100 - 120 gram karides yaklaşık 23 7 gram protein (günlük ihtiyacın yüzde 30 - 40?ı) sağlarken sadece 112 kalori enerji verir ve bir gramdan az yağ içerir
Vitamin ve mineral zengini
Karides ayrıca D vitamini ve B12 vitamini için de harika bir kaynaktır Sadece 100 - 120 gram karides yiyerek günlük B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 28 2?sini almış oluyorsunuz B12 vitamini, damar duvarlarına doğrudan hasar veren ve kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörü olarak görülen homosistein seviyesini düşük tutmak için gereklidir Bunlara ek olarak karidesler omega 3 yağ asitleri için de iyi bir kaynak Karidesin yine 100 -120 gramı günlük selenyum ihtiyacının yüzde 64 2?sini karşılıyor Araştırmalar selenyum ile kanser arasında ters bir korelasyon olduğunu gösteriyor yani selenyum kansere karşı koruyucu
Birçok kişinin kafası karidesin yağ ve kolesterol içeriği ile ilgili karışık olabilir Karides oldukça az total yağ içeriyor ancak kolesterolü maalesef yüksek 100 gram veya yaklaşık 12 adet haşlanmış karideste 200 miligram kadar kolesterol var Bu sebeple bazı kişiler yüksek kolesterol içeriği nedeniyle karides yemekten kaçınırlar Ancak karides ve kandaki kolesterol seviyesini konu alan araştırmalar, karidesi hayatınızdan tamamen çıkarmanın gereksiz olduğunu gösteriyor
Kolesterole etkisi
Yapılan bir araştırmaya göre her gün 300 gram karides yiyen kişilerde LDL (kötü kolesterol) seviyesi yüzde 7 yükselirken, HDL (iyi kolesterol) seviyesinin yüzde 12 arttığı görüldü Trigliserid (kan yağı) seviyeleri ise yüzde 13 düştü
Özetle karides seviyorsanız ogün yoğun kolesterol içeren diğer hayvansal gıdaları aynı öğünde tüketmeyin Et, süt, peynir ve yoğurdun yağsız olanlarını tüketin Özellikle aynı öğünde hayvansal yağ tüketmeyin Pişirme yöntemi olarak da tereyağlı karides tercih etmeyin Sebzeli, fırınlanmış veya haşlanıp salataya eklenmiş veya ızgara şeklinde tüketmeye özen gösterin Yanında bol yeşillik tüketin
|
|
|