|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bakliyatın, faydaları, geleneksel, mutfağının, tedavideki, türk, vazgeçilmezi, önemi |
![]() |
Bakliyatın faydaları ve tedavideki önemi Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bakliyatın faydaları ve tedavideki önemi Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmeziBakliyatın faydaları ve tedavideki önemi Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez gıda maddeleri arasında yer alan bakliyat; geçtiğimiz yıllarda, "fakir ve köylü yemeği" gibi tanımlarla sofralarımızdaki önemini giderek kaybetmişti ![]() ![]() Ağustos ayında ABD'nin Tulane Üniversitesi tarafından baklagillerin kalp rahatsızlıklarını önlediği açıklanırken, şimdi de bu harika besin maddelerinin bağırsak ve mide kanserlerini de önlediği tespit edildi ![]() Protein deposu olan bakliyat, bu yüzden etin yerini tutabilecek gıda maddelerinin başında yer alıyor ![]() ![]() Ayrıca lif bakımından son derece zengin olan bakliyatın, bağırsak hareketlerini düzenlediği, tokluk hissi sağladığı için de zayıflama diyetlerinde kullanılması gerektiği ifade ediliyor ![]() Yavaş sindirildikleri için kan şekerini yükselterek enerji sağlayan bakliyatın, koroner kalp hastalıkları ve damar sertliğine sebebiyet veren kolesterolü içermediğini, lif içerikleri yüksek olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenleyip, kalın bağırsak ve mide kanserlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediğini belirten uzmanlar, "Tokluk hissi sağladıklarından zayıflama diyetlerinde de kullanılabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Nelere iyi geliyor? Bakliyat deyince akla ilk gelenler; kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve soya fasulyesi geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuru Fasulye: Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir ![]() ![]() ![]() ![]() Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|