Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağırlık, bayram, bayramında, bol, ertesi, kurban, meyveye, miktarda, sebze, verin

Bayram ertesi sebze ve meyveye ağırlık verin Kurban Bayramı?nda bol miktarda et

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayram ertesi sebze ve meyveye ağırlık verin Kurban Bayramı?nda bol miktarda et



Bayram ertesi sebze ve meyveye ağırlık verin


Kurban Bayramı?nda bol miktarda et tüketerek yağ, kolesterol ve kalori almış olabilirsiniz Hayvansal gıdalar, posa içermez Bu nedenle bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için posa ve vitamin açısından zengin sebze ve meyveye ağırlık verin




Bayramda yoğun et ve et ürünleri tükettiyseniz ihtiyacınızın üzerinde kolesterol, yağ ve kalori almış olabilirsiniz Hayvansal ürünler posa içermediği için bağırsak hareketlerinizde yavaşlama ve kabızlık problemi oluşması da muhtemeldir Bu sebeple bayram sonrası daha fazla posa ve vitamin-mineral açısından sebze ve meyveye ağırlık verin Tam tahıl ürünleri ile balık ilave etmeye çalışın, eğer kilo aldıysanız hızlı kilo vermeye çalışmayın Az ve sık yemek yemeyi hedefleyin ve daha fazla hareket edin Bol su için, bitki çayları ve sebze suları tercih edin






Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kurban etini daha uzun süre saklamak istiyorsanız aşağıdaki önerilere kulak verin, etin sağlıksız koşullarda olması önemli bir risktir Etlerin dağıtımı sırasında da temiz kaplar veya poşetler kullanın

Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıt veya temiz buzdolabı poşetlerinde saklanabilir Etler kıyma haline getirilirse saklama süresi kısalır Kıyma buzdolabında 1- 2 gün parça et ise 2- 3 gün saklanabilir

Etler soğuk depolarda 32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir



Dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin

Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın Çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın

Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün

Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletmek, insan sağlığı açısından doğru değildir

Hemen tüketilmeyecek etler, derin donduruculara konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli Sakatat ve etler aynı kaplarda saklanmamalı


Gıdaları iyi pişirin

Birçok çiğ gıdadan bazı hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir İyi bir pişirme bu tür organizmaları öldürebilir Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 OC ulaşması gerekmektedir


Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın

Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerilerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar

Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini arttırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir


Artan yiyecekleri çok dikkatli saklayın

Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz onları yeterince sıcak (yaklaşık 60 OC veya üstü) ya da yeterince soğuk (yaklaşık 10 OC veya altında) tutabildiğinizden emin olmalısınız

Eğer pişirilmiş gıdalarınızı 4 -5 saatten fazla saklamayı düşünüyorsanız bu kural hayati önem taşımaktadır


Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin

İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 OC?ye ulaştırılmasıdır


Pişmiş ve çiğ gıdalar birbiriyle temas etmesin

Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir

Örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın


Buzdolabını aşırı doldurmayın

Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir çünkü tıka basa doldurulmuş buzdolaplarında saklanan pişirilmiş gıdaların iç kısımları gerektiği kadar kısa sürede soğutulamaz ve eğer bu kısımlar uzun süre için 10 OC?nin üstünde kalırsa mikroplar kolayca gelişir ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşır


Sakatat tüketimini abartmayın

Karaciğer, dil, böbrek, yürek gibi hayvanın iç organları yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir Özellikle Kurban Bayramı?nda tüketimi artan bu besinlerin kolesterol içeriğinin yüksek olması tehlikelidir Bu besinlerin 100 gram miktarlarının kalori ve yağdan gelen kalori oranlarını yandaki tabloda inceleyebilirsiniz

Gördüğünüz gibi beyin yediğinizde aldığınız kalorinin yüzde 62?si, yürek yediğinizde ise yüzde 43?ü yağdan geliyor


Kürdanı bilinçli kullanmak gerek

Bayramlarda özellikle fazla tüketilen şeker ve tatlıların birçok diş sorununa sebep olabileceğini söyleyen ağız ve diş sağlığı uzmanları, et tüketiminin daha fazla olduğu Kurban Bayramı?nda dişlere daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor

Yemeklerden sonra diş temizliğinde sık kullanılan kürdanın şeklinin ve yapısının önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ?Kürdan mutlaka üçgen şeklinde ve inceden kalına doğru olmalı? dedi

Kürdanı, ince kısmının diş aralığına gelecek şekilde kullanmak gerektiğini söyleyen Dr Kışlaoğlu, ?Kürdanı bastırarak diş eti cebinin içine soktuğunuzda oradaki fizyoloji bozulur ve diş eti çekilmeleri yaşanabilir? diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.