![]() |
Bayram ertesi sebze ve meyveye ağırlık verin Kurban Bayramı?nda bol miktarda et |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayram ertesi sebze ve meyveye ağırlık verin Kurban Bayramı?nda bol miktarda etBayram ertesi sebze ve meyveye ağırlık verin Kurban Bayramı?nda bol miktarda et tüketerek yağ, kolesterol ve kalori almış olabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Bayramda yoğun et ve et ürünleri tükettiyseniz ihtiyacınızın üzerinde kolesterol, yağ ve kalori almış olabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurban eti nasıl saklanmalı? Kurban etini daha uzun süre saklamak istiyorsanız aşağıdaki önerilere kulak verin, etin sağlıksız koşullarda olması önemli bir risktir ![]() ![]() Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıt veya temiz buzdolabı poşetlerinde saklanabilir ![]() ![]() ![]() Etler soğuk depolarda 32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir ![]() ![]() ![]() Dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın ![]() ![]() Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün ![]() Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletmek, insan sağlığı açısından doğru değildir ![]() Hemen tüketilmeyecek etler, derin donduruculara konulmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli ![]() ![]() Gıdaları iyi pişirin Birçok çiğ gıdadan bazı hastalıklara neden olabilen organizmalar bulaşabilir ![]() ![]() ![]() Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın Pişirilmiş gıdalar oda sıcaklığına kadar soğudukları zaman üzerilerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar ![]() Pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini arttırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir ![]() Artan yiyecekleri çok dikkatli saklayın Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz onları yeterince sıcak (yaklaşık 60 OC veya üstü) ya da yeterince soğuk (yaklaşık 10 OC veya altında) tutabildiğinizden emin olmalısınız ![]() Eğer pişirilmiş gıdalarınızı 4 -5 saatten fazla saklamayı düşünüyorsanız bu kural hayati önem taşımaktadır ![]() Pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin İyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 OC?ye ulaştırılmasıdır ![]() Pişmiş ve çiğ gıdalar birbiriyle temas etmesin Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir ![]() Örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın ![]() Buzdolabını aşırı doldurmayın Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir çünkü tıka basa doldurulmuş buzdolaplarında saklanan pişirilmiş gıdaların iç kısımları gerektiği kadar kısa sürede soğutulamaz ve eğer bu kısımlar uzun süre için 10 OC?nin üstünde kalırsa mikroplar kolayca gelişir ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşır ![]() Sakatat tüketimini abartmayın Karaciğer, dil, böbrek, yürek gibi hayvanın iç organları yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir ![]() ![]() ![]() Gördüğünüz gibi beyin yediğinizde aldığınız kalorinin yüzde 62?si, yürek yediğinizde ise yüzde 43?ü yağdan geliyor ![]() Kürdanı bilinçli kullanmak gerek Bayramlarda özellikle fazla tüketilen şeker ve tatlıların birçok diş sorununa sebep olabileceğini söyleyen ağız ve diş sağlığı uzmanları, et tüketiminin daha fazla olduğu Kurban Bayramı?nda dişlere daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor ![]() Yemeklerden sonra diş temizliğinde sık kullanılan kürdanın şeklinin ve yapısının önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ?Kürdan mutlaka üçgen şeklinde ve inceden kalına doğru olmalı? dedi ![]() Kürdanı, ince kısmının diş aralığına gelecek şekilde kullanmak gerektiğini söyleyen Dr ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|