Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besinlerin, gıdalar, kışın, miktarda, tüketilmeli, tüketilmesi, tür

Kışın Hangi Gıdalar Tüketilmeli Kışın ne tür besinlerin hangi miktarda tüketilmesi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kışın Hangi Gıdalar Tüketilmeli Kışın ne tür besinlerin hangi miktarda tüketilmesi



Kışın Hangi Gıdalar Tüketilmeli



Kışın ne tür besinlerin hangi miktarda tüketilmesi gerektiğini Memorial Hastanesi Beslenme Diyet Bölümünden Dyt Seçil Kenar anlattı:



"Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyük Son yıllarda yapılan araştırmalar, antioksidan vitaminlerin (A, C, E vitaminleri) bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre zararı, doku hasarına yol açan serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırdığını gösteriyor



Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır



Vücutta savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu artırır böylece enfeksiyonlara karşı vücudu korur



Bağışıklık sistemini güçlendirmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler sık tüketilmeli, her gün üç,dört adet kuru kayısı yenilmeli, haftada bir, iki kez yumurta tüketilmeli ve aynı zamanda kaliteli protein içeriğinden dolayı düzenli süt ürünleri ve süt tüketilmeli"



C vitamininin de önemli bir antioksidan olduğunu belirten Kenar, "C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir" dedi



Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler ise bol miktarda C vitamini içeriyor



Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan E vitamini de güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor



Kenar, "yemeklere sıvı yağ koymak, haftada iki kez kurubaklagil tüketmek, haftada iki, üç kez altı, yedi fındık, iki, üç ceviz tüketimi ile E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir" dedi



Soğuk havada yağ tüketimi



Yağ tüketiminin miktarı ve çeşidinin de bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğuna değinen Kenar, "günlük tüketilen yağ miktarının fazla olması bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olur Bu yüzden yağ tüketimi kısıtlanmalı, kızartma, kaymak, cips, pasta, krema gibi yağlı besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır" dedi



Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitlerinin ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğunu belirten Kenar, zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemini olumlu etkilediğini açıkladı



Haftada iki, üç kez balık, altı,yedi fındık, iki, üç ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi de öneriliyor



Bağışıklık sisteminin uyarılması, bağırsakların enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olan probiyotik içeren besinlerin düzenli tüketilmesi de öneriliyor



Besinlerin dışında vitamin tabletleri kullanmak gerekli mi?



Dikkat edilmesi gerekenler:



? Gün içinde tüketilen karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin dengeli ve yeterli tüketilmesi önemli



? Kızartmalar, kaymak, pasta, börek gibi hamur işleri, cips, krema, sakatat, salam, sucuk gibi yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı



? Izgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalı



? Çay ve kahve yerine C vitamini içeren kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmeli



? Vücuttan toksik maddelerin uzaklaştırılması için 2-25 litre su tüketilmeli



? Haftada üç gün düzenli egzersiz yapılmalı



? Her öğünde salata ve sebze tüketilmeli



? C vitamini yüksek miktarda içeren turunçgiller, yeşil biber, karnabahar, ıspanak, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler düzenli tüketilmeli



? Haftada iki, üç kez düzenli balık tüketilmeli



? Yumurta,süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine özen gösterilmeli



? Haftada iki kez mercimek, barbunya, nohut gibi kurubaklagiller tüketilmeli

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.