![]() |
Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgiKahvaltı niçin gereklidir Yapılan birçok çalışma sonucunda kahvaltı ile güne başlamanın her yaş grubu bireyler için çok önemli olduğu tespit edilmiştir ![]() Çeşitli nedenler gösterilerek( erken saatlerde aç hissetmemek, vakit bulamak) atlatılan öğünlerin başında kahvaltı öğünü gelmektedir ![]() bir çok insan zayıflama programına başlarken öncelikle kahvaltı öğününden vazgeçmektedir ![]() Araştırmalara göre ,kahvaltı yapmayan kişiler genellikle sabahları yorgun ,gergin veya halsiz olmaktadırlar ![]() psikolojik durum arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır ![]() ![]() Sabah kahvaltı öğünü atlandığında, kuşluk vaktinde açlık hissi oluşmayabilir ![]() kahvaltı ile başlanırsa "kahvaltı yapınca daha çok acıkıyorum "düşüncesine kapılmak mümkün olabilmektedir ![]() Bu durum vücudun normal metabolik yanıtına geri dönüşün bir göstergesidir ![]() Bu durumda ,açlık hissinin normal bir sinyal olduğu bu sinyalleri reddetmek yerine kabullenmek gerekir ![]() kaynağıdır ![]() bulunmamaktadır Gece yemek sonrası ve uykuda geçirilen zaman dilimi dikkate alındığında 8- 12 saatlik açlıktan sonra vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi ve glikozu sağlayan en iyi kaynak ilk öğün olan kahvaltıdır ![]() Kahvaltı yapan kişilerin günün ilerleyen saatlerinde yapmayanlara göre daha güçlü ve dayanıklı oldukları ,konsantrasyon güçlüğü çekmedikleri belirlenmiştir ![]() GÜNE İYİ VE SAĞLIKLI BİR BAŞLANGIÇ İÇİN MUTLAKA KAHVALTIGEREKLİDİR |
![]() |
![]() |
![]() |
Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgiKahvaltı Kahvaltı gibi önemli öğünün atlanması sonucunda, sabahları güne gergin ,yorgun ve algılama problemleri ile başlanmaktadır ![]() zayıflama programlarına katkı sağladığını düşünenler, çoğunlukta hatta kahvaltıyı atladıklarında acıkmadıklarını söylemekteler ![]() Bunun yanı sıra kahvaltı yaptıklarında çok çabuk acıktıkları , ve daha çok yeme ihtiyacı duyduklarını ifade etmektedirler ![]() Ancak ortaya çıkan, bu tablo vücudun doğal cevabı , ve sağlıklı bir metabolizma işleyişidir ![]() Yapılan bütün çalışmalar, her yaş grubu bireyler için kahvaltının çok önemli olduğunu bizlere göstermektedir ![]() Uzun süren açlıktan sonra (yaklaşık 8-10 saat ) vücudumuz için gerekli yegane enerjikaynağı kahvaltıdır ![]() Kahvaltı ile beynin tek enerji kaynağı olan glikozu elde etmeye başlamış oluruz ![]() öğrenme ve her yaş grubu insanlar için daha sağlıklı bir yaşam oluşturabilmek için , kahvaltı mutlaka yapılmalı ve ailelerin özellikle ,çocukları için kahvaltı konusunda , iyi bir örnek teşkil etmeleri gerekmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgiBilinçli Beslenme İçin Öneriler - Şimdiki yaşam biçiminizi denetleyin ![]() Neyi,nezaman,niçin yediğinizi ve içtiğinizi izleyerek başlayın ![]() ![]() Beslenme tarzınızı ve alışkanlıklarınızı değiştirmek istediğinizde besin tüketiminizi kaydedin ![]() - Hedef belirleyin Amacınızı bilin ve gerçekçi olun ![]() ![]() ![]() - Değişim için plan yapın ![]() Büyük hedefleri bölün ![]() ![]() ![]() - Sabırlı olun ![]() Yavaş yavaş değişiklik yapın ![]() ![]() ![]() Başarılı olma birkaç ay veya daha uzun bir zaman alsa bile hedefe ulaşmada küçük adımların önemini hatırlayın ![]() - İlerlemenizi izleyin ![]() Yolunuzu kaybederseniz nerede kaybettiğnizi bulup ,yeniden başlayın ![]() ![]() - Sağlık danışmanlarından yardım isteyin ![]() Diyetisyenden yardım isteyin ![]() - Kendinizi ödüllendirin ![]() Değişiklik zordur,bunu onaylayın ![]() ![]() ![]() - Planınızı her ay veya ayda iki kez tekrar değerlendirin ![]() Yaptğınız değişikliklerin hangisinin hedefinize uygun olduğunu gözleyin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgiBesin Piramidi Besin piramidi ,sağlıklı ve yeterli beslenme diyetinin yapı taşlarını içerir ![]() Her besin grubu, besin öğelerinin bir kısmını karşılamaktadır ![]() ![]() Sonuçta ,hiçbir besin grubu birbirinin yerine geçmez ![]() ![]() Besin Piramidinin verdiği mesajlar: 1 - Çeşitlilik, 2 - Denge , 3 - Aşırı gıda veya besin tüketiminden kaçınma, Mesajları ile bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesine ,yardımcı olmakta ve yaşam kalitesini arttırmaktadır ![]() Dengeli ve yeterli beslenmede her zaman hedef çeşitli gıdalarla beslenmektir ![]() BESLENME PİRAMİDİ VE İÇERİKLERİ: Beslenme piramidi neleri içerir? Her ülkenin kendine ait bir besin tüketim piramidi vardır ![]() ![]() 1 - Ekmek,tahıl,pirinç ve makarna grubu: Piramidin tabanı ,ekmek tahıl ürünleri,pirinç ve makarna gibi tahıllardan yapılmış besinleri içerir ![]() ![]() Bir çok tahıl ürünü ,özellikle zenginleştirilmiş veya tam tahıl ürünü olanlar,B vitaminlerini ve demiri de sağlayabilirler ![]() ![]() Tahıl ürünleri genelde ,Bvitaminleri( tiamin,riboflavin,niasin ) ve demirle zenginleştilirken folik asitle katkılandırılır ![]() Günlük tahıl ürünü oldukça ,tüketiminizin yarısını veya en az üç porsiyonunu ,tam tahıl ürünü şeklinde tüketmeye çalışmak sağlığı korumak adına önemlidir ![]() Ekmek grubundaki porsiyon miktarlar yetişkin ve sağlıklı orta aktivitedeki bireyler için 6-11 porsiyon,olarak önerilmektedir ![]() Toplumların tüketim alışkanlıklarına göre değişim gösterebilmektedir ![]() ![]() Önerilen sağlıklı miktarda , tüketildiğinde halk arasındaki yanlış inanışa göre ŞİŞMANLATMA özelliği taşımazlar ![]() ![]() 2-Sebze grubu: Çeşitli vitamin ve minerallerin ayrıca posanın en iyi kaynaklarıdır ![]() Bu aktif kaynaklardan etkin biçimde yararlanmak için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca bu sebzeleri iyi yıkayarak tarımsal atıklardan uzaklaştırmaya çalışın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Meyve grubu: Meyveler , sebzelerde olduğu gibi değişen oranlarda A ve C vitamini çeşitli mineraller ve posa kaynağıdırlar ![]() ![]() Koyu sarı meyvelerin çoğu, kavun,kayısı,mango ise A vitamininin çok iyi kaynağıdırlar ![]() ![]() Günlük 3-5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi günlük vitamin , mineral v posa ihtiyacınızın büyük bir çoğunluğunu karşılamanıza yardımcı olacaktır ![]() Günlük meyve tüketiminizi arttırmak için: - Mevsimine uygun meyveleri mutlaka ara öğün veya ana öğünlerde tüketin ![]() - Çeşitli meyveleri öğünlerde bulundurmaya çalışın ![]() - Sağlıklı olması yönünden atıştırma olarak kuru meyveleri yanınızda bulundurun - Herhangi bir davet veya toplantıda özellikle kilo problemi olan bireyler de ağır şerbetli tatlılar yerine meyve tabaklarını tercih edin ![]() - İçecek olarak doğal meyve sularını tercih edin - Her türlü yemeğinize meyveleri ekleyin 4-Süt,yoğurt ve peynir grubu: Bu grubun içinde sütün dışında, sütten elde edilen yoğurt ,peynir, süzme peynir,yayık ayranı dondurulmuş yoğurt ,dondurma ,puding ve milk shake gibi besinler de yer almaktadır ![]() Süt ,yoğurt ve peynir,vücudumuz için gerekli kalsiyum ve riboflavininin en iyi kaynağıdırlar ![]() ![]() ![]() Günlük süt tüketiminizi arttırmak için Öneriler: - Günlük ihtiyaçlar göz önüne alındığında ve özellikle bebekler ,büyüme çağındaki çocuklar, menapoz dönemindeki kadınlar,yaşlılar için kalsiyum ihtiyacı dikkate alınarak ,yemeklerinizde süt grubunda yer alan besinleri bulundurmaya dikkat edin ![]() - Atıştırma yaptığınızda kolesterol,böbrek taşları vBulletin sağlık sorunlarınızı da dikkate alarak kalsiyumdan zengin süt ürünlerini tercih ediniz (Süt, yoğurt, ayran,peynir) - İçeceklerinizde yağdan zengin krema yerine süt kullanın - İçecek olarak ayranı tercih ediniz - Çocuklarınızı bebeklik çağından itibaren peynir ve süt tüketimine alıştırın ![]() - Yemeklerin yanında yoğurt veya ayran veya cacık tüketerek ihtiyaçalarınızı karşılayabilirsiniz 5-Et,kümes hayvanları,balık,kuru baklagiller,yumurta ve yağlı tohumlar grubu: Bu grubtaki tüm besinler çeşitli oranlarda çok iyi birer protein kaynağıdırlar:sığır,tavuk,hindi,balık eti,kabuklu deniz ürünleri,av hayvanları,yumurta ,kurubaklagiller,yağlı tohumlar ![]() Et grubu besinlerin diyet yağı açısındanda bir kaynak olduğu görülebilir ![]() ![]() ![]() Bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen kuru baklagiller ,çok iyi birer protein kaynağıdırlar ve bu nedenle et grubu içinde yer alırlar ![]() ![]() Kuru baklagiller ,kompleks karbonhidratlar ve posa yönündende çok iyi kaynaktırlar, ve doğal olarak hem kolesterol hemde yağ içermezler ! Yağlı tohumlar ve bunların yağları ,protein ve bazı vitaminlerin kaynağı olmalarına karşın,yağ (çoğunlukla doymamış) ve enerji içerikleri yüksektir ![]() Kurubaklagillerin yarım kupası bir porsiyon sebze veya et grubu besine eş değerdedir Öneriler: ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Katı ve sıvı yağlar,tatlılar: Piramidin en üstünde hangi besinler yer alıyor? Salta sosları,sıvı yağlar,krema katı yağlar,krem peynir,şekerler,hafif içecekler,meyve suları,reçeller, şekerlemeler,tatlılar ![]() Çok küçük miktarlarda ,tüm bu besinler yemeklere lezzet katarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Öneriler: ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgi |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgiİnsanın beslenmesi için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minarellerin yeterli miktarlarda alınması gerekmektedir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Bu gruptaki besinler protein ,demir, çinko ve B vitaminlerinden zengindirler ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Bu grup ,kemiklerimiz ve dişlerimizin sağlığı için gerekli olan kalsiyumdan zengindir ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() C vitaminini ,bazı mineraller ve posa ihtiyacımızı bu grup besinlerden karşılarız ![]() ![]() Yeşil yapraklı sebzeler , C vitamininin yanı sıra A ve B vitaminlerinden,havuç A vitamininden zengindir ![]() ![]() Mevsiminde doğal olarak yetişen meyve ve sebzeler özelikle tercih edilmelidir ![]() Özellikle yaz aylarında likopen ve A vitamininden zengin olan domates ve kış aylarında da portakal ve mandalina tüketimine özen gösterilmelidir ![]() 4 ![]() ![]() Bu grup besinler temel enerji kaynağımız olarak günlük beslenmemizde yerini almaktadır ![]() ![]() Genel olarak ,yetişkin bir kişi için her öğünde 2 dilim ekmek veya günlük 6-11 porsiyon tahıl grubu gıda tüketimi yeterli olmaktadır ![]() Enerji ihtiyacı yüksek olan işçi sporcu vBulletin ![]() ![]() Ş,şmanlık sorunu olan fiziksel aktivitesi sınırlı ve, sedanter yaşama sahip veya yaşlı bireylerde, ekmek veya tahıl grubu diğer besinlerden 1 porsiyon tüketmek , şişmanlık sorununu ortadan kaldırmak adına kullanılabilir ![]() 5 ![]() ![]() Lezzet vermek amacıyla kullanılan yiyecek grubudur ![]() ![]() Yağların , şekerlerin ve özelikle hazır sos veya lezzet arttırıcıların fazla kullanılması , fazla alınması çeşitli sağlık sorunlarına ve özellikle şişmanlığa ,kolesterolün yükselmesine ,diş çürüklerine, şeker hastalığına neden olabilmektedir ![]() DENGELİ VE YETERLİ BESLENME , açısından günlük besin tüketiminde , değişik besin gruplarının bir arada ve yeterli miktarlarda alınması ,sağlığın korunması açısından son derece önemlidir ![]() |
![]() |
![]() |
|