|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| bilgi, diyetlerin, hakkında, nelerdir, riskleri, sağlık, vejetaryen |
Vejetaryen diyetlerin sağlık riskleri nelerdir? hakkında bilgi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vejetaryen diyetlerin sağlık riskleri nelerdir? hakkında bilgiVejetaryen diyetlerin çoğu dikkatli düzenlendiği takdirde besin ögeleri yönünden yeterlidir ![]() Özellikle vejeteryan diyet az da olsa bazı hayvansal besinleri içeriyorsa tüm besin ögelerini bu diyetle karşılamak mümkündür Süt, peynir ve veya yumurta yiyen vejeteryanlarda hiçhayvansal besin yemeyenlere oranla besin ögesi yetersizliklerine çok az rastlanır Ancak veganlar, fruvitaryanlar ve zen makrobiyotik diyetuygulayanlar protein, riboflavin, B12 vitamini, demir, kalsiyum ve çinkoyu yeterince alamayabilirler ![]() RİSK GRUPLARI B12 vitamini yetersizliği yönünden riskli gruplardan biridir Burisk özellikle hayvansal besinleri hiç tüketmeyen veganlar için önem taşımaktadır Laktovejetaryenler süt ve türevlerinden,laktoovovejetaryenler de bunlara ek olarak yumurtadan yeterli B12 vitamini almaktadırlar Veganlarda genellikle serum total B12 vitaminidüzeyleri bir miktar düşük olmasına karşın beklenenin aksine klinik ve biyokimyasal yetersizlik belirtilerine sık rastlanmaz Bununnedenlerinden biri gelişmiş ülkelerdeki veganların düzenli olarak vitamin B12 içeren multivitamin ilaçlarının kullanmalarıdır Azgelişmiş ülkelerde ise diyete kontamine olan bakteriler B12 vitamini sentezleyerek alıma katkıda bulunmaktadırlar Ayrıca vejetaryenlerdeB12 vitamininin enterohepatik dolaşımının daha etkin olduğu, ince bağırsaklara safrayla ve besinlerden bakteri kontaminasyonu ile gelen vitaminin geri emiliminin yüzde 100 e kadar ulaştığı bildirilmektedir ![]() Böylelikle yetersizliğin başlaması 20-30 yıla kadar uzamaktadır ![]() MİDE BOZUKLUKLARI Vejetaryenlerde yetersizliği kolaylaştırabilecek en önemli faktör mide veya pankreas bozukluklarıdır Bu durumda yetersizlik 1-3yıl gibi daha kısa sürede ortaya çıkabilir Vejetaryen annelerinbebeklerinde B12 vitamini yetersizliği görülebilir Annenin sütündekivitamin miktarı da oldukça düşüktür Bebekler ilk 4 ay normal iken dahasonra uyuşukluk, hareketsizlik gibi yetersizlik belirtileri göstermeye başlarlar Gelişme geriliği görülebilir Anneye kobalamin verilmesi,sütün vitamin içeriğini de artırır Bebeğe verilen kobalamin düzelmesağlar Vejetaryen yetişkin ve çocuklarda dengeli bir diyet tüketildiğitakdirde demir depoları bir miktar düşük olmasına karşın aşikar anemi omnivorlardan (hem hayvansal hem bitkisel yiyenlerden) farklılık göstermemektedir Ancak Kanada ya göç etmiş laktoovovejetaryenlerdedemir yetersizliği anemisi rapor edilmiştir Bunda mayalandırılmamıştam buğday unundan yapılmış çapati, taninden zengin baharat ve çayların çok tüketilmesinin rolü olduğu belirtilmiştir ![]() ÇAY-KAHVE TÜKETİMİ Vejetaryenlerde hem olmayan demirin emilimini artıran C vitamini kaynaklarının her öğünde ve yeterince alınması, emilimi azaltan çay kahve vBulletin içeceklerin aralarda tüketilmesi ve çok fazla içilmemesi,gebelikte ihtiyacın artması ve zayıflama diyetlerinde diyetle alınabilen miktarın düşük olması nedeniyle demir preparatlarının kullanılması, demir emilimini bozan antiasit gibi ilaçların kullanımına dikkat edilmesi durumunda aynen omnivorlarda olduğu gibi demir yetersizliği anemisinden korunmak mümkün olmaktadır
|
|
|
|