![]() |
İşte yasaklı besinler... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İşte yasaklı besinler...İşte yasaklı besinler ![]() ![]() ![]() Özellikle hanımlar! ![]() ![]() Doğru beslen kanseri yen - 6 / Ayşegül Aydoğan Son kitapları "Kanseri Beslenerek Yenebilirsiniz"de beslenme ve diyet uzmanları Aysun - Murat Gökçen çifti, kanserden korunmada olduğu kadar kanser tedavisi sırasında da yediklerimizin ne kadar önemli olduğunu özel beslenme reçeteleri hazırlayarak vurguluyor ![]() Meme ve yumurtalık kanserinin oluşumunda beslenmenin rolüne dikkat çeken Gökçen çifti, kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanserinde riski büyük ölçüde arttıran faktörün genetik değil, diyet - beslenme ve yaşam şekli olduğunu savunuyor ![]() ![]() Lifli yiyeceklere yönelin Gökçenler'e göre kadınlara özgü bazı beslenme alışkanlıkları istatistiklerle paralellik gösteriyor ![]() "Bu durumda akla 'Acaba kadınlar beslenmesini bilmiyorlar mı?' diye bir soru geliyor ![]() ![]() Gökçen çifti, meme kanseri - beslenme ve yağ alımıyla ilgili yapılan diğer araştırmaları şöyle anlatıyor: "Meme kanseriyle besinlerle alınan yağ arasındaki bağlantıyı araştıran başka bir çalışmada ise günlük yağ alım oranının toplam kalorinin yüzde 40'ından yüzde 30'a düşürülmesi, riskin azalması için yeterli olmadığı belirtiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartma, riski 3'e katlıyor Meme kanseri olan bir kadının yumurtalık kanserine yakalanma riskinin iki kat fazla olduğunu da hatırlatan Gökçenler, bu konuyla ilgili de şunları söylüyor: "Özellikle yumurtalık kanseri üzerine yapılan bir araştırmada, haftada 5 veya daha fazla defalar kızartılmış yiyecekler yiyen kadınlarda kanser riski, haftada 3 defadan daha az kızartma yiyen kadınlara göre 3 kat daha yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BU DA ÖRNEK BİR DİYET Gökçenler'in meme ve yumurtalık kanseri tedavisi sırasında uygulanmak üzere hazırladığı örnek diyet şöyle: Sabah Taze meyve sulu ve taneli cornflakes veya yulaf ezmesi Siyah veya yeşil zeytin Domates, salatalık, yeşil biber Tam buğday ya da yulaf ekmeği Öğle Salata (Özel yapım *) Yoğurt (en az yüzde 50 yağı alınmış) Öğleden sonra Yulaflı diyet bisküvi Nar veya havuç suyu Akşam Sebzeli balık (havuç, soğan, patates, biber, domates vBulletin ![]() Mercimek çorbası Tam buğday ya da yulaf ekmeği Yatmadan Önce Kestane ve taze meyve * Özel yapım salata Kırmızı lahana ve havuç rende, soya filizi, brokoli, maydanoz, roka, yeşil sivri biber, domates, kırmızı soğan kıyılacak ![]() ![]() ![]() NOT: Salatalar her seferinde taze yapılacak Ekmek ama hangisi? Ekmek çeşitleri içinden de sağlıklı ve besleyici olanı tercih edilmeli ![]() ![]() En çok tüketilen beyaz ekmek, besleyici değeri en az, kalori değeri ise en çok olandır ![]() Kepek ekmeği bağırsakları düzenli çalıştırır ve kabızlıktan korur ![]() ![]() Çavdar ekmeği ve mısır ekmekleri de içerik olarak değerlidir ![]() Mısır ekmeğine biraz yağ konulur ![]() ![]() Tam buğday unundan yapılan ekmek çok sağlıklıdır ![]() ![]() ![]() Yulaf ekmeği, ekmeklerin prensidir ![]() ![]() ![]() Yukarıda anılanlar, pirinç ve bulgur başta tüm tahıl gurupları için de geçerlidir ![]() Unutmamak gerekir ki aşırı miktarda saflaştırılmış besinler, yemek borusu, karaciğer, mide ve pankreasın kansere karşı olan direncini azaltır ![]() GÖKÇEN ÇİFTİNİN ÖZEL MÖNÜSÜNDEN ![]() ![]() ![]() Buğdaylı mercimek (6 kişilik) MALZEMELER 1 çorba kaşığı fındık yağı n 1 adet ince kıyılmış sarı soğan 2 diş kıyılmış sarmısak n 2 su bardağı mercimek 1 çorba kaşığı keten- tohumu n Yarım su bardağı aşurelik buğday n 2/3 su bardağı kıyılmış ceviz 1 çorba kaşığı balzamik sirke 1 çorba kaşığı ısırganotu n 1 tatlı kaşığı kekik 1 çorba kaşığı zeytinyağı HAZIRLANIŞI Bir gece önceden mercimek ve aşurelik buğdayı yıkayıp bol suda ıslatın ![]() Pişireceğiniz zaman mercimek ve buğdayın suyunu süzün, zeytinyağı, soğan, sarmısak ve bir miktar su ilavesi ile birlikte suyunu çektirecek şekilde haşlayın ![]() Fırını ısıtın ![]() Haşladığınız karışımı diğer kalan malzemelerle (fındık yağı hariç) birlikte iyice karıştırın ![]() Fındık yağıyla yağlanmış tepsiye dökün ![]() Fırında yarım saat pişirin ![]() Servisten önce 10 dakika dinlendirin kaynak: e-kolay ![]() |
![]() |
![]() |
|