Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kültürü, mutfağı, rus, yemek

Rus Yemek Kültürü - Rus Mutfağı

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Rus Yemek Kültürü - Rus Mutfağı



Rus salatası ile tanınırlarPatates, lahana gibi kış sebzeleri diyette ağırlığı Borç çorbası lahanadan oluştururBizde yapılan Borç çorbası lahanadan yapılır Salatalarda havuç, turp kullanırlar







Daha çok çavdar ekmeği tüketirlerTuzlu ve füme balık tüketimi yaygındırMeyvelerden en çok elma ve nar tüketilirÇok çeşitli turşuları vardırBaşta lahana turşusu gelirYoğurt tüketimi, Türk asıllı olanlar arasında yaygındır

Ülkenin ulusal içkisi, votka Çeşitleri ise saymakla bitmiyor "Limonnaya" denilen limonlu votka, içine bir limon kabuğu ilave edilip 2 hafta bekletildikten sonra içiliyor Servis anına kadar kadehleriyle birlikte buzlukta donduruluyor Servis yapılırken asla parmak değmemesi gerekiyor Çünkü bardakta parmak izi Rus sofra geleneklerine aykırı Köpüklü votka 'Kovskaya', kırmızıbiberli aromalı votka 'Pertsovka', ardıç, zencefil ve karanfil aromalı votka 'Ohotniçya' ve tatlı votka 'Stolichnaya' akla gelen örneklerden birkaçı Votka, meze, havyar, füme balık ve et ile salamura ürünler eşliğinde içiliyor 'Ryabin Cognac' üvezden yapılan bir içki

Votka ile portonun karıştırılarak ve meşe fıçılarda bekletilerek hazırlanan 'Starka', arpa ve çavdardan yapılan az alkollü 'Kvas', hafif tatlı Gürcü şarabı ve Ermeni konyağı olarak tanınan Ararat da sevilen içkilerden Son yıllarda biraya da rağbet arttı

En popüler içecek ise çay Semaver denilen büyük metalik ya da bakır çaydanlıklarda hazırlanıyor Ruslar siyah çayı çok seviyorlar Rus geleneklerine göre çay içimi bir merasimi andırıyor Çay, kulplu büyük cam bardaklarda sunuluyor Şeker ya da bal dilin altına alınıyor ve çay yudumlanıyor

Rus Mutfağının Özel Tatları
Ordövr tabağı-Zakuski

Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: 'Zakuski' Rusların meze olarak adlandırdıkları bu tabak aslında çeşitli soğuk ve sıcak büfe yemeklerinden oluşuyor Rus geleneklerine göre en az 3-4 çeşit içeren Zakuski, tepsi içinde masa ortasına konan zengin bir ordövr tabağı İçinde füme somon ya da mersinbalığı, söğüş et, haşlanmış deniz ürünleri, çeşitli salatalar, soslu patates, domates, biber, patlıcan ve enginar dolmaları, yumurta, havyar ve çeşitli kızartmalar yer alıyor Beraberinde Zakuski votka içiliyor

Çorbalar- Supy

Rus mutfağında çorba her şey demek Çünkü içeriğinde yok yok Balıktan, sebzeye, ete kadar değişik besinleri içeren çorbalar komple bir öğün sayılabiliyor
Çeşitli sebzelerin yanı sıra et ya da balıkla hazırlanan 'Ucha çorbası' defneyaprağı, karabiber, maydanoz, yabani rezene gibi baharatla zenginleştiriliyor
Artık dünya mutfağının çorbalarından olan Borsc ve Shtci, balık ve etin yanı sıra pancar, lahana ve patates ile hazırlanıyor Her ikisinin de özelliği smetana denilen ekşi krema ile sunulması

'Rassolnik çorbası'nın özelliği salamura salatalıkla hazırlanması 'Soljanka çorbası' ise mantar ya da balıkla hazırlanıyor Acı sevenlere önerilir

'Okroska', balık ve etle zenginleştirilmiş soğuk bir çorba Bir diğer soğuk çorba ise ıspanakla hazırlanan "Botwina "

Sebzeler-Ovoschi

Rus mutfağının en çok kullanılan sebzeleri; lahana, pancar, turp, patates, fasulye, mantar, soğan ve salatalık Dondurucu iklim nedeniyle meyve ve sebze açısından zengin değil Ancak diğer bölgelere göre daha ılıman bir iklim sergileyen yerlerde patlıcan, kabak, biber ve domates yetiştiriliyor

Et- Masnye Bliuda

Antik çağlarda Rus sofralarında dana ve sığır etleri pek nadir görülürdü Çünkü bu hayvanlardan tarım için yararlanılırdı Günümüzde ise pek çok gelenek gibi bu da değişti Şimdilerin Rus mutfağında haşlama, ızgara ve kızarmış etler revaçta En çok da ünü sınırlar ötesine taşan 'Beef-Stroganoff' adlı et ve mantarla hazırlanan yemek Odun sobasında pişirilen dil, yürek, böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar ise eski geleneksel et yemeklerini oluşturuyor

Et tercihleri coğrafi yapıya göre değişebiliyor Örneğin; Ukraynalılar domuz ve ördek etini, Asya bölgesi ise at, keçi ve inek etini tercih ediliyor Sibirya'da ayı ve geyik eti yeniyor Tavuk ise tüm ülkenin geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Her bölgenin ortak özelliği ise et yemeklerinin elma, tuzlu mantar ve ham orman yemişleri ile yenmesi

Balık-Ryba

Gerek tatlı su gerekse tuzlu su balıkları açısından çok zengin olan Rus mutfağında bu besinler çeşitli usullerle hazırlanıyor Haşlama, ızgara ya da kızarmış balıklar değişik soslarla sunuluyor

Tatlılar- Sladkie Bliuda

Her ne kadar Rus mutfağının özellikleri arasında tatlılar pek söz sahibi olmasa da değişik meyvelerle hazırlanıp ihtişamla sunulması dikkat çekiyor Orman meyveleri, konserve meyveler, meyve şekerlemeleri ve bal genelde tatlıların baş malzemelerini oluşturuyor 'Risel ve Kompot', komposto meyve, jöle ve peynirle hazırlanıyor 'Pasha ve Kulic' Ortodoks Rusların Paskalya bayramının geleneksel tatlıları olarak tanınıyor Pasha, meyve şekerlemeleriyle süslenmiş piramit şeklinde bir pasta Kulic ise üzeri kremayla kaplı büyük bir ekmek şeklinde kek Pudin, İngiliz pudinglerine benziyor Varenk, çilek, vişne ya da reçel içeren bir hamur tatlısı



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.