![]() |
Lokman Hekim Efsanesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lokman Hekim Efsanesi![]() Lokman Hekim Efsanesi Yöre: Adana Adana ve çevresinde yüzyıllardır yaygın olarak Lokman Hekim efsaneleri anlatılmaktadır ![]() Lokman Hekim, inanışa göre bütün hekimlerin piri, üstâdıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokman Hekim Çukurova'yı adım adım dolaşmış, bütün bitkileri incelemiş ![]() ![]() "Ey Lokman, artık araman bitsin, ben ölümsüz hayatın devâsıyım ![]() ![]() Lokman Hekim, sesin geldiği bitkiye doğru yürüyüp koparmış ![]() ![]() Bunun üzerine Cebrail, pir-i fani kılığında Misis Havraniye tarafına bir gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci bir Lokman Hekim hikayesi de şöyledir: Lokman Hekim doktor ve eczacıymış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Senin hastalığının çaresi yok, öleceksin ![]() ![]() Adam ölümden kurtuluşun olmadığını öğrenince çok üzülmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ağacın altına gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağrıları iyice azan adam: "Gidip şu zehri içeyim de ölüp kurtulayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Lokman: "Ben, sana ala ineğin sütünü nereden bulayım, sütü yılana içirip, nasıl tasa kusturayım ![]() ![]() ![]() O gün bu gündür tas ve yılanın eczacılık ve tıp biliminin simgesi olması, halk tarafından Lokman Hekim'e dayandırılır Kaynak: "Şahmeran, Lokman Hekim ve Adana Efsaneleri", Yrd ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lokman Hekim Efsanesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lokman Hekim EfsanesiLOKMAN HEKİM EFSANESİ Şahmaran'ın ölümünün ardından Tahmasp, yüreği acılar içinde, günlerce dağ bayır dolanıp, Şahmaran'ın yasını tutuyormuş ![]() ![]() ![]() Tahmasp, Şahmaran'la karşılaştığı mağaranın girişine vardığında Bilge Yılan'ın onu beklediğini görmüş ![]() ![]() "Bak Tahmasp, sakın Şahmeran'ın öldüğünü yılanlara söyleme, bu sırrı seninle birlikte saklayalım ![]() ![]() ![]() ![]() Bilge yılan konuşmasını bitirdikten sonra yerinden ağır ağır doğrularak Tahmasp'ı mağaranın içine çekmiş ![]() ![]() ![]() Tahmasp mağaranın girişini dolduran her renkten ve türden binlerce çeşit yılanın karşısına geçip gözyaşları içinde onlarla vedalaşmış ![]() Vedalaşmanın ardından Bilge Yılan Tahmasp'la birlikte mağaranın ağzına yakın bir yere kadar ilerlemiş ve orada diğer yılanların duymayacağı bir şekilde sesini alçaltarak konuşmaya başlamış; "Şahmaran senin ölmemen için kendini feda etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre Bilge Yılan'ın ardından bakan Lokman Hekim gözlerinden akan yaşları silerek kendini yollara vurmuş ![]() Geçtiği yerlerde bitkiler, çiçekler, ağaçlar ona sesleniyormuş ![]() ![]() ![]() Zamanla bütün otların ve çiçeklerin dillerini öğrenmeye başlamış Lokman Hekim ![]() ![]() ![]() ![]() Lokman Hekim, bir gün geçtiği köylerden birinde büyük bir kalabalıkla karşılaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|