![]() |
Ahmedi Kimdir Eserleri Örnekler Divan Şairleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmedi Kimdir Eserleri Örnekler Divan ŞairleriAHMEDİ ( 14 ![]() Ahmedi , 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıldırım Bayezid ile Timur arasındaki çekişmeyi ve savaşı gören, sevdiği padişahın yenilgisine çok üzülen şair , Timur tarafından da takdir edilmiş , fakat bu zalim hükümdarı bir türlü sevememiştir ![]() Bazı kaynaklarda Nasreddin Hoca’ya atfedilen meşhur bir hikayenin aslında şair Ahmedi ile Timur arasında geçtiği rivayet edilir ![]() “ Şairin olgunluğuna ve tespitlerinin isabetine güvenen Timur , bir hamama bir gün bir çok güzeli toplamış ![]() -Molla , sen güzelden anlarsın ,bunlara bir değer biç ,der ![]() Ahmedi , her güzele , kimisi şu kadar altın ,kimisi şu kadar gümüş diyerek doğru değer biçince Timur , -Bre Ahmedi , bana da bir değer biç, benim değerim ne kadardır ? der ![]() Ahmedi ,” Sen seksen akçe edersin ![]() ![]() -Nasıl olur ? diye itiraz eder ![]() ![]() Ahmedi ise , -Benim de değer biçtiğim odur , yoksa sen beş para etmezsin , cevabını verir ![]() Timur’un bu cevaba hiddetlenmediği , aksine cesaretinden dolayı şaire iltifatlarda bulunduğu söylenir ![]() ![]() Timur’un ölümü dolayısı ile şu mısraları söylemiştir ![]() Felek yire gövürüben Temur’u Konukladı et ile mar u muru felek dünya,kader gövürüben:geçirerek konukladı :ziyafet verdi mar u mur :yılan ve karınca |
![]() |
![]() |
|