Telepinu Efsanesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Telepinu EfsanesiTelepinu Efsanesi Telepinu, büyük Fırtına Tanrısı'nın oğludur Bolluk ve bitki tanrısıdır Telepinu kaybolduğu zaman ocakta ateşler sondu Tapınaklarda tanrılar bunaldı Ağıllarda koyunlar boğuldu Ahırlarda sığırlar oldu Koyun, kuzusunu; inek, danasını bıraktı![]() Telepinu, kaybolduğu zaman; tarladan ekinleri beraber götürdü Artık arpa, buğday bitmez oldu Koyunlar, sığırlar ve insanlar çiftleşmez; gebeler doğurmaz oldular Ağaçlar kurudu, filizler çürüdü, kaynaklar kesildi![]() Ülkeyi kıtlık burudu İnsanlar, tanrılar, açlıktan kıvrandılar Büyük Güneş Tanrısı, bir ziyafet hazırladı Bin tanrıyı çağırdı Yedilerse de doymadılar, içtilerse de kanmadılar![]() Bunun üzerine fırtına tanrısı oğlu Telepinu'yu araştırdı Telepinu ise kızarak kaçmış, bütün iyi şeyleri beraberinde götürmüştü![]() Büyük tanrılar, küçük tanrılar Telepinu'yu aramaya çıktılar Güneş Tanrısı, kartalı öncü gönderdi ve "Git yüksek dağları, dereleri, yamaçları araştır " dedi Kartal gitti Telepinu'yu bulamadı Geri döndü Güneş Tanrısı'na: "Kudretli tanrı! Telepinu'yu bulamadım " dedi![]() Fırtına Tanrısı, Baştanrıça'ya: "Ne yapalım? Açlıktan öleceğiz " dedi Güneş Tanrıçası, Fırtına Tanrısı'na: "Ne istersen yap, Telepinu'yu aramaya kendin git " dedi![]() Fırtına Tanrısı, Telepinu'yu aramaya gitti Onun şehrindeki evinin kapısını çaldı Fakat o, evde değildi Kapı, açılmadı Kendi evine dönerek tahtına oturdu![]() Tanrıça, kartalı bir daha gönderdi Ona: "Git Telepinu'yu ara!" dedi Fırtına tanrısı, tanrıçaya: "Büyük tanrılar, küçük tanrılar onu aradılar; fakat bulamadılar Bu kartal mi onu bulacak? Bunun gözü keskinse onların gözleri de keskindir " dedi![]() Tanrıça, yine kartalı gönderdi: "Git, yüce dağları ara, tara!" dedi Kartal, uçtu, yüce dağları araştırdı, bulamadı Şu haberi getirdi: "Ben, onu bulamıyorum "![]() Tanrıça, bu defa Arı'yı gönderdi: "Git Telepinu'yu sen ara! Bulursan onun ellerini, ayaklarını sok! Onu al getir Mum al, onu yıka, temizle ve bana getir " dedi![]() Fırtına Tanrısı, Tanrıça'ya dedi ki: "Büyük tanrılar, küçük tanrılar onu aradılar; fakat bulamadılar Bu Arı mı onu bulacak?"Tanrıça, Fırtına Tanrısı'na dedi ki: "Sen Arı'yı bırak O, gidip onu bulacak "Arı, oradan uçtu Aramaya başladı Her tarafı dolaştı Irmakları, kaynakları araştırdı Sonunda Telepinu'yu uyurken buldu Telepinu, acele evine geldi O zaman ocaklara ateş geldi, ağıllara koyun, ahırlara sığır doldu Ana, çocuğunu; koyun, kuzusunu ve inek, danasını doğurdu![]() Kaynak: "Türk Mitolojisi", Murat Uraz Düşünen Adam Yayınları, İstanbul, Şubat 1992 |
|
|
|