|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kanuni, sultan, süleyman, süleymanın, şiirleri |
![]() |
Kanuni sultan süleyman şiirleri, Kanuni sultan süleymanın şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanuni sultan süleyman şiirleri, Kanuni sultan süleymanın şiirleriKanuni sultan süleyman şiirleri, Kanuni sultan süleymanın şiirleri ![]() kanuni sultan süleyman'ın şiirleri,kanuni sultan süleymanın şiiri,kanuni sultan süleyman şiirleri Kanıni Sultan Süleyman'ın hastalığındayazmış olduğu en meşhur şiir; Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi Ko bu ays u isreti çünkim fenâdur âkibet Yâr-i baaki ister isen olmaya tâat gibi Olsa kumlar sagisinca ömrüne hadd ü aded Gelmeye bu sise-i çarh içre bir sâat gibi Saltanat didükleri ancak cihân gavgaasidur Olmaya baht u saâdet âlem-i vahdet gibi Ger huzûr itmek dilesen ey Muhibbî fârig ol Var midur vahdet makaami gûse-i uzlet gibi ***************** Kanuni sultan süleyman şiirleri Pâdişâh-ı 'aşkam u dil defter u dîvân bana Derd u mihnet sözlerin yazdum yeter 'unvân bana İnlerem tanbûr-veş bagrum delindi ney gibi Bezm-i gamda mesken oldı kûşe-i hicran bana Buseye bir cân nedür bin cân virürdüm cân ile Yarım ağız buse ikrar eylese yârum bana Öldürür gerçi ki gamzen 'âşıka virmez amân Leblerün Îsî-nefes her lahza virür cân bana Yanayum pervâne veş şem'-i cemâli nûrına Şem'-i hüsne çün Muhibbi didi dilber yan bana ***************** Kanuni sultan süleyman şiirleri Bana dildârın cefâsı hoş gelir Nitekim gayre vefâsı hoş gelir Derdi ile hoş geçer dil dilberin Derd sanma kim devâsı hoş gelir Zahm-ı peykânı kızıl güldür bana Bülbülüm hâr-ı belâsı hoş gelir Yâreme merhem durur çün zahm-ı dost Cânıma tîr-i belâsı hoş gelir Ey Muhibbî âleme şâh olmadan Dilberin olmak gedâsı hoş gelir ***************** Kanuni sultan süleymanın şiirleri Celîs-i halvetim varım habîbim mâh-ı tâbânım Enîsim mahremim varım güzeller şâhı sultânım Hayâtım hâsılım ömrüm şarâb-ı Kevser’im Adn’im Bahârım behcetim rûzum, nigârım verd-i handânım Neşâtım işretim bezmim çerâğım neyyirim şem'im Turunc ü nâr ü nârencim benim şem'-i şebistânım Nebâtım sükkerim gencim cihân içinde bî-rencim Azîzim Yûsuf’um varım gönül Mısr’ındaki hânım Stanbul’um Karaman’ım diyâr-ı milket-i Rûm’um Bedahşân’ım ve Kıpçak’ım ve bağdâ’ım Horasân’ım Saçı varım kaşı yâyım gözü pür-fitne bîmârım Ölürsem boynuna kanım meded hey nâ-Müslümân’ım Kapında çünki meddâhım seni medh iderim dâim Yürek pür-gam gözüm pür-nem Muhibb’îyem ve hoş hâlim Kanuni Sultan Süleyman- Muhibbi |
![]() |
![]() |
|