06-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bebek Ek Besini / Bebek Ek Besini hakkında
Bebek Ek Besini
Meyve suyu ve püresi: İlk verilecek ek gıdadır Öncelikle elma suyu(tercihen tatlı) ile başlanır Elma iyice yıkandıktan sonra soyulur cam rendede rendelenir süzülerek soyu elde edilir İlk denemede 1-2 çay kaşığı veriniz Daha sonra her gün taze hazırladığınız meyve suyunun miktarını arttırarak bir haftanın sonunda tam bir elmanın suyu verilebilir Her hafta armut, mandalina, portakal, havuç, şeftali gibi değişik meyve suları denenebilir Meyve sularına şeker eklenmemelidir Çilek gibi alerji yapma ihtimali yüksek olan meyveleri daha ileride veriniz Aynı hafta içinde birden fazla meyve çeşidi vermeyiniz Dördüncü aydan itibaren muz dahil olmak üzere meyve pürelerine başlanabilir
Domates suyu: Domatesin kabukları soyulup, ezilerek tel süzgeçten geçirilir Tülbent içinde sıkılarak pürtüksüz ve çekirdeksiz suyu alınır Anne sütü alan bebeklerde 4-6 aylarda yapay beslenen bebeklerde daha erken başlanabilir
Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası 4 aydan sonra çocuklara verilebilir Bir silme yemek kaşığı tarhana bir bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir
Kuru Baklagiller: Et ve yumurta almayan aileler çocuklarına verebilirler Kırmızı veya sarı mercimek iyi pişirildiği taktirde bebek için iyi protein kaynağı olurlar Diğerleri de dış zarları alınarak iyi pişirilip verile bilir
Mercimek Çorbası: ½ çay bardağı mercimek, ½ çay bardağı bulgur veya pirinç, yarım havuç, yarım su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişme suyu dökülmez Tahta kaşıkla ezilerek kevgirden geçirilir Kıvamı koyu olursa su ilave edilir ve yarım tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ konur 4 aydan itibaren bir tatlı kaşığı ile başlamak suretiyle, 7 aylıktan itibaren günde 3-4 yemek kaşığı verilebilir (miktar çocuğun isteğine göre ayarlanır) Mercimek sebze çorbasının içine koyularak da pişirilebilir
Havuç Çorbası: 2 su bardağı suya bir yemek kaşığı pirinç, 3 küçük havuç eklenerek 45 dk pişirilir Ezilip süzgeçten geçirilerek tekrar ateşe konulup isteğe göre 1 tatlı kaşığı irmik veya tereyağı-sıvı yağ eklenebilir
Patates Püresi: 1 orta boy patates kabuğuyla haşlanır, soyulur ve ezilir 2-3 dövülmüş bisküvi ile karıştırılarak tam sütle 150 ml Tamamlanır Çocuk tatlı beğeniyorsa şeker veya meyve suyu ile tatlandırılabilir Yapay beslene süt çocuklarına 3-4 aylıkta anne sütü alanlarda 6-7 aylarda verilir
Yumurta: su içine yumurta yıkanıp konur Kaynama derecesindeki suda 10 dk pişirilir Akı ayrılarak sarısı verilir Sarısı ya sütle ezilerek veya sadece ezilip yada sebze çorbasıyla karıştırılarak çocuğa verilir Aydan sonra akı birlikte verilir
Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyu çekene kadar pişirilip yukarda hazırlanan sebze çorbası ve diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir Kıyma en uygun et verme şeklidir Köfte: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur Köfteler dibi yağlanmış tavada kapalı olarak pişirilir İlk başlarken çeyrek köfte ile başlanır, gittikçe artar
Tavuk eti, balık eti, karaciğer vBulletin pişirilip kemiğinden ve kılçığından iyice ayrılır, ezilerek verilir veya sebze çorbasının içine eklenir
Sütün Hazırlanışı: İnek sütünü ve süte ilave edilecek suyu en az 10 dakika ayrı ayrı kaynatırız İlk bir ay ile dört ay arasında iki birim süte bir birim su ilave ediniz (40 ml süte 20 ml su) Dördüncü aydan sonra sütü sulandırmaya gerek yoktur Her 100 ml sütün içine bir kesme şeker veya bir tatlı kaşığı şeker ilave ediniz Bebeğinizin kabızlığı varsa bir çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir
Sebze Çorbasının Hazırlanışı: En erken 3 aydan sonra başlanabilir Bir orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak küçük olarak doğrayınız, 2 su bardağı su kaynama derecesine gelince malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir Tel süzgeçten hiç ezmeden geçirilerek suyu alınır Bir tatlı kaşığı irmikle 5 dk kaynatılarak çorba yapılır
Ilık olan çorbayı birkaç çay kaşığı miktarından başlayarak veririz Bebeğiniz tolere ettiği sürece miktarı giderek arttırınız ve tam bir öğün şeklinde veriniz Sebze çorbası bebeğe alıştırıldıktan sonra veya bir hafta verilip bir sorunla karşılaşılmamışsa; sulu sebze püresine geçilir (Bir hafta içinde)
Sulu Sebze Püresi: Bir orta büyüklükte patates, bir küçük havuç veya taze kabak küçük olarak doğrayınız 2 su bardağı su kaynama derecesine gelince malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir Almaya yakın 1 yemek kaşığı pirinç katılır (veya tatlandırmak için irmik katılır) Ateşten alınıp ezilir, püre haline getirilir Daha sonra 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir Bundan tam öğün olarak verilir Bu sebzeleri tolere ediyorsa daha sonraki dönemlerde taze fasulye, mercimek, bezelye, domates, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak en son eklenir), gibi gıdalarda tek tek eklenebilir Çocuk büyüdükçe sebze çorbası şeklinde yapılıp daha koyu olarak hazırlanır Katılan suyu ilerleyen aylarda et suyu, kemik suyu şeklinde de yapılabilir Bu çorbanın içine 2 kez çekilmiş ve pişirilmiş dana kıymasından bir yemek kaşığı yedirmek yayarlı olur
Muhallebi: 5 aydan itibaren (ilk 4 ayda anne sütü almayan çocuklarda daha erken başlanabilir) sebze püresinde 1-2 hafta sonra başlanır Genellikle akşamda tek öğün olarak verilir Bir su bardağı soğuk süte (bir kahve fincanı su), muhallebinin hazırlanmasında kullanılan süt ilk dönemlerde sulandırılmalı giderek süte geçilmelidir; bir tatlı kaşığı pirinç unu ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişiriniz Pişirdikten sonra bir tatlı kaşığı şeker ilave edebilirsiniz 6-7 aylarda pirinç ununa yulaf, mısır, buğday unları eklenebilir
Yoğurt: Yoğurt yapmak için pastörize edilmiş veya kaynatılmış süt ılımaya bırakılır Eli yakmayacak sıcaklığa gelince 100 ml (bir çay bardağı) yoğurt eklenir Sütün üzeri kapatılarak kalın bir örtü ile örtülür, ılık bir yerde 5-6 saat mayalandırılır Bebeklere her gün taze yoğurt verilir
İlk denemede birkaç çay kaşığı yoğurt veriniz, her gün miktarını giderek arttırınız Eğer bebeğiniz yoğurdu sevmezse daha önce denediğiniz meyvelerden birini içine koyabilirsiniz Mümkün olursa yoğurdu pekmezle beraber vermeye alıştırmak kansızlığı önlemede faydalı olacaktır
Ek Besin Verilirken Dikkat Edilecek Noktalar:
İlk kez verilecek besinler açken denenmelidir
Her yeni gıdaya tek tek başlanmalı ve çok az miktarda (bir çay kaşığı)
verilmeli Bebeğin alımına uygun olarak 3-4 gün içinde miktarı arttırılmalıdır Böylece besin maddesine alerjisi tespit edilebilir
Bebek istemediği bir besini almak için zorlanmamalıdır 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir
Ek gıdalara tek öğün olarak başlanır Bebek 6 aylık olduğunda anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün olarak verilebilir
Ek gıdalara geçerken önce tekli grup (yoğurt, meyve suları) kullanılır, daha sonra çoklu karışımlara (sebze çorbası, kabak dolması) geçilir
Bebeklere doğal ve taze hazırlanmış besinler verilmelidir Dondurulmuş yiyecekler, konserve, katı maddeli hazır besinler verilmemelidir
Bebek için hazırlanan besinler 2 saat içinde tüketilmelidir
Besinlerin hazırlanmasında kaynamış su kullanılmalıdır
Tüm besimler sadece kaşık ile verilmelidir Ek gıdaların verilmesinde biberon kullanılmamalıdır
Bebeğin beslenmesinde kullanılan kaplar bir tencere içerisinde ağzı kapatılmış olarak en az 5 dk süre ile kaynatılmalıdır (malzemeler plastik olmamalıdır)
Meyve-sebze pürelerini hazırlarken vitaminlerin kaybolmaması için cam rende kullanılmalıdır
Ek gıdalara başlama döneminde çocuğun tuz ihtiyacı yoktur ve tuzsuz besinleri kolayca alabilir Bu nedenle ilk bir yıl içinde yiyeceklere tuz katılmaması önerilir
Beslenme saatleri hem anne hem de çocuk için mutlu geçen anlar olmalıdır Anne rahat olmalı acele etmemelidir
|
|
|