Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alırdı, amerikadan, osmanlı, vergi

Osmanlı Amerikadan Vergi Alırdı

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Amerikadan Vergi Alırdı

ABD 1812 yılına kadar Osmalı'ya haraç veriyordu
Buna sebep olan olaya gelince 1795'te Cezayir'in şanlı denizcileri (Barbarosun torunları) İspanyol limanı Cadiç açıklarında Amerikan ticaret gemisi Maria'yı, güvenlik açısından olsa gerek, aramak istedi Geminin kaptanı direnince gemiye ve içindekilere el koydular Amerikalı denizciler 'savaş esiri' sayıldı

Bu olayın Amerika'daki yankıları büyük oldu Etkisi geçmeden de başta Douphin isimli gemi olmak üzere, on ticaret gemisi de aynı akıbete uğradı Olay Amerikan Kongresi'nde günlerce tarşıldıktan sonra Cezayir donanmasını etkisiz kılacak bir savaş filosu kurulmasına karar verildi Bu amaçla Başkan GeorgeWashington'un emrine 688000 altın dolar tahsis edildi Donanma kısa sürede kuruldu Cezair Beylerbeyliği Donanmasıyla birkaç kez savaştı, fakat yenildi Sonunda Amerika bükemediği eli öptü; Cezayirle barış antlaşması imzaladı Amerika'nın İngilizce'den başka bir dille (Türkçe) yazılmasına rıza gösterdiği tek antlaşmadır

Buna göre; Osmanlı Devleti'ne bağlı Cezayir beylerbeyliği, Akdeniz ve Atlantik'te dolaşan Amerikan bandıralı ticaret gemilerini korsanların şeriinden koruyacak Buna karşılık olarakta Amerikan hükümeti, Osmanlı Devleti'ne her yıl 640000 dolar ve 1200 Osmanlı altın lirası (Osmanlı altın lirası bulunamazsa eşdeğeri olan 21600 dolar) seneviyye (haraç) ödeyecekti On iki maddelik antlaşma ABD Başkanı G Washington'la Cezayir beylerbeyi Hasan Dayı tarafından imzalandı

Amerika yıllar boyu anlaşmaya sadık kaldı Ancak Osmanlı'nın zayıflamasından istifade ederek haraç ödemeyi bıraktı Hikaye bu kadar Ve bu hikaye günümüzde insana ne kadar tuhaf geliyor Yalnız unutmayalım ki, o yıllarda ABD yirmi yaşlarında beş milyon nufuslu küçücük bir devletti, Osmanlı ise o dönemin tartışılmaz tek süper devletiydi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com