![]() |
BAKLAVA[Hakkında Her şey] |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() BAKLAVA[Hakkında Her şey]Baklava hamurunun hazırlanması ve açılması: Burada tarifleri verilen tatlıların hepsi yufka esaslıdır ![]() ![]() Yufka ne kadar ince açılırsa, baklava damağa o kadar hoş gelir ![]() ![]() Üst üste 8-10 yufka açılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yufkaların aynı incelikte olması için, hepsini birden oklavaya sarıp açarken, arada bir alt ve ortadakilerini üste çıkarmak gerekir ![]() ![]() Tariflerin hepsinde hamur hazırlama ve açma işlemi aynıdır ![]() ![]() Ölçüler 40 cm ![]() ![]() ![]() ![]() Hamurun hazırlanması: Mermer mutfak tezgâhı veya pürüzsüz tahta masa üzerine 800 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamur sert gelirse, biraz daha su katılarak yumuşatılabilir,fakat sert hamurun baklavası daha makbuldür biraz açımda zorlanırsınız fakat daha gevrek ve lezzetli olur ![]() ![]() Ellerinizin içi ile hamuru bir ileri bir geri bastırarak yayın; yaklaşık 50-60 cm ![]() ![]() Hamuru iki ucundan içe doğru katlayın; üzerini nemli bir bez ile kapatıp 15 dakika kadar dinlendirin ![]() Dinlendirdiğiniz hamuru, iki elinizin avuç içleri ile, sürekli uzunlamasına, çok kuvveti ve hızlı olarak bastıra bastıra yoğurup tekrar aynı şekilde katlayın; nemli bez altında 15 dakika kadar daha dinlenmeye bırakın ![]() İki kez daha bu işlemi tekrarladıktan sonra, hamuru yuvarlaya yuvarlaya düzgün, ince uzun bir silindir şekline sokup bıçak ile ikişer parmak boyunda 15-20 eşit parça halinde kesinyaklaşık 50-55gr ![]() Hamurun açılması: Bundan sonraki aşamalarda, yani hamur açma işlemlerinde size buğday nişastası gerekecek ![]() ![]() ![]() Kesik kısımları alt ve üste getirerek, hamur parçalarını hafifçe nişastalayın ![]() ![]() Hamurlar ikişer ikişer üst üste koyup avuçlarınızın içi ile bastırın; alttaki hamuru üste çıkarıp tekrar bastırın ![]() Hepsini bastırdıktan sonra, hamurların kenarlarındaki nişastaları fırça ile süpürür üzerilerine nemli kalınca bir bez kapatın ![]() 20 dakika kadar daha dinlendirdiğiniz hamurları, merdane ile, teker teker, sürekli kenarlara bastırarak, 20 cm ![]() ![]() Açtığınız hamurları, üzerine nişasta serpip 8-10’ar istifleyin ![]() ![]() ![]() Dinlenen hamurların her birini tezgâhın üzerine alıp nişasta serptikten sonra avuçlarınızın içi ile kenarlarına bastıra bastıra yassılaştırın ![]() ![]() ![]() Hazırlanan yufkaları teker teker oklavaya sarın ![]() ![]() Oklavayı iki kenarından çok sıkı tutup kuvvetlice ileri-geri silindir gibi yuvarlayın ![]() Yufkaları tezgâhın üstüne teker teker serin; bu arada yufkaların üzerine püskürtürcesine nişasta serpin ![]() Sonra yufkaların hepsini birden oklavaya sarın; yine oklavayı kuvvetlice ileri-geri yuvarlayıp yufkaları büyütmeye çalışın ![]() Yufkaların hepsini birden oklavaya sarıp yuvarlama ve aralarına püskürtürcesine nişasta serpip teker teker tezgâha serme işlemini iki kez daha tekrarlayın ![]() ![]() Böylece yaklaşık 80-90 cm ![]() ![]() Cevizli baklava ve Fıstıklı baklava: Malzemesi: Hazırlanmış olan yufkalar, 300 gr ![]() ![]() 500 gr ![]() ![]() Şerbet için 1200 gr ![]() 800 gr ![]() Yarım limonun suyu ![]() Yapılışı: Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin ![]() ![]() ![]() Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın ![]() Tepsinin içini hafif yağlayın ![]() ![]() ![]() Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş ceviz içini veya fıstık içini serpin ![]() ![]() Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin ![]() Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin ![]() ![]() Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün ![]() Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin ![]() ![]() ![]() Not: Ceviz yerine harç olarak aynı miktarda öğütülmüş antepfıstığı içi kullanırsanız, fıstıklı baklava yapmış olursunuz ![]() Kaymaklı baklava : Malzemesi: Hazırlanmış olan yufkalar, 500 gr ![]() ![]() *Kaymak için 500 gr ![]() 100 gr ![]() ![]() Şerbet için 1200 gr ![]() 800 gr ![]() Yarım limonun suyu ![]() *Kaymağın hazırlanışı: Sütü bir tencerede kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı: Tezgâha üst üste sereceğiniz yufkaların ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın ![]() ![]() ![]() Tepsinin içini hafif yağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin ![]() Tepsinin kenarlarını bıçak ile düzeltin ![]() ![]() ![]() Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin ![]() ![]() ![]() Fıstıklı Kuru baklava : Malzemesi: Hazırlanmış olan yufkalar, 400 gr ![]() 500 gr ![]() ![]() Şerbet için 1400 gr ![]() 600 gr ![]() ![]() Yapılışı: Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin ![]() ![]() ![]() Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın ![]() Tepsinin içini hafif yağlayın ![]() ![]() ![]() Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş fıstık içini serpin ![]() ![]() Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin ![]() Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin ![]() ![]() Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün ![]() Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin ![]() ![]() ![]() Çikolatalı baklava : Malzemesi: Hamuruna kakao da katılarak hazırlanmış yufkalar, 300 gr ![]() 500 gr ![]() ![]() Şerbet için 1200 gr ![]() 800 gr ![]() Yarım limonun suyu ![]() Yapılışı Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin ![]() ![]() ![]() Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın ![]() Tepsinin içini hafif yağlayın ![]() ![]() ![]() Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş fıstık veya ceviz içini serpin ![]() ![]() Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin ![]() Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin ![]() ![]() ![]() Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün ![]() ![]() ![]() ![]() Dilerseniz, şerbeti verdikten sonra baklavanın üzerine çok hafif çikolata sosu dökebilirsiniz ![]() ![]() Ev baklavası : Malzemesi: Hazırlanmış olan yufkalar, 500 gr ![]() 500 gr ![]() ![]() Şerbet için 1 kg ![]() 1000 gr ![]() Yarım limonun suyu ![]() Yapılışı: Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin ![]() ![]() ![]() Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın ![]() Tepsi içini hafif yağlayın ![]() ![]() ![]() Bu yufka katlarının üzerine ceviz içini serpin ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek ve her katın arasına ( son üç kat hariç) ceviz içi serperek, tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin ![]() Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin ![]() ![]() Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün ![]() Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 40-45 dakika kadar pişirin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|