|  | Nesnenin Çeşitleri: |  | 
|  06-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Nesnenin Çeşitleri:Nesnenin Çeşitleri Belirtili ve belirtisiz olmak üzere ikiye ayrılır   Belirtme hâl eki alanlara belirtili; yalın hâlde olanlara da belirtisiz nesne denir   Her gün gazete okuyorum   Gazeteyi her gün okuyorum   ]Belirtisiz nesnenin kullanılması ile belirtili nesneninki arasında belirgin anlam farkı vardır  Nesnenin yeri de önemlidir  Belirtili nesnenin cümle içinde belirli bir yeri yoktur  Kullanıldığı yere göre cümleye değişik anlamlar katar   Bunu bana bir çocuk anlatı  Vurgulanan: herhangi bir çocuk Bir çocuk bana bunu anlattı  Vurgulanan: bu Her hafta bir kitabı okurum  Belirli kitaplardan birini Bir kitabı her hafta okurum  Belirli bir tek kitabı ]Belirtisiz nesne daima yüklemden hemen önce gelir  Yüklemle belirtisiz nesne arasına “de, dahi, bile” edatlarından başka bir kelime giremez  Her hafta bir kitap okurum   Bu günlerde herkes böyle şeyler anlatıyordu  Gezi sırasında sincap bile gördük   *Bazı nesneler belirtme hâl eki almadıkları hâlde anlamca belirtili nesnedir  “Küçük bir çırak tutmalıyız  ” derdi  Gaz lâmbası ışığında Ömer Seyfettin okurduk   | 
|   | 
|  | 
|  |