![]() |
SEYFİ BABA Mehmet akif ersoy |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() SEYFİ BABA Mehmet akif ersoySeyfi Baba Geçen akşam eve geldim ![]() - Seyfi Baba Hastalanmış, yatıyormuş ![]() - Nesi varmış acaba? - Bilmeyiz, oğlu haber verdi geçerken bu sabah ![]() - Keşki ben evde olaydım ![]() ![]() ![]() Bir fener yok mu, verin ![]() ![]() ![]() Gecikirsem kalırım beklemeyin ![]() ![]() ![]() Hem uzun, hem de bataktır ![]() ![]() ![]() - Daha a'lâ, kalınız Teyzeniz geldi, bu akşam, değiliz biz yalınız ![]() Sopa sağ elde, kırık camlı fener sol elde; Boşanan yağmur iliklerde, çamur tâ belde ![]() Hani, çoktan gömülen kaldırımın, hortlayarak; 'Gel! ' diyen taşları kurtarmasa, insan batacak ![]() Saksağanlar gibi sektikçe birinden birine, Boğuyordum! müteveffâyı bütün âferine ![]() Sormayın derdimi, bitmez mi o taşlar, giderek, Düştü artık bize göllerde pekâlâ yüzmek! Yakamozlar saçarak her tarafından fenerim, Çifte sandal, yüzüyorduk, o yüzer, ben yüzerim! Çok mu yüzdük bilemem, toprağı bulduk neyse; Fenerim başladı etrâfını tektük hisse ![]() Vâkıâ ben de yoruldum, o fakat pek yorgun ![]() ![]() ![]() Bakıyordum daha mahmurluğu üstünde onun: Kâh olur, kör gibi çarpar sıvasız bir duvara; Kâh olur, mürde şuâ'âtı düşer bir mezara; Kâh bir sakfı çökük hânenin altında koşar; Kâh bir ma'bed-i fersûdenin üstünden aşar; Vakt olur pek sapa yerlerde, bakarsın, dolaşır; Sonra en korkulu eşhâsa çekinmez, sataşır; Gecenin sütre-i yeldâsını çekmiş, uryan, Sokulup bir saçağın altına gûyâ uyuyan Hânüman yoksulu binlerce sefilân-ı beşer; Sesi dinmiş yuvalar, hâke serilmiş evler; Kocasından boşanan bir sürü bîçâre karı; O kopan râbıtanın, darmadağın yavruları; Zulmetin, yer yer, içinden kabaran mezbeleler: Evi sırtında, sokaklarda gezen âileler! Gece rehzen, sabah olmaz mı bakarsın, sâil! Serserî, derbeder, âvâre, harâmî, kaatil ![]() ![]() ![]() Böyle kaç manzara gördüyse bizim kör kandil Bana göstermeli bir kerre ![]() ![]() ![]() Ya o bîçâre de râhmet suyu nûş eyliyerek, Hatm-i enfâs edivermez mi hemen 'cız! ' diyerek? O zaman sâmi'anın, lâmisenin sevkıyle Yürüyen körlere döndüm, o ne dehşetti hele! Sopam artık bana hem göz, hem ayak, hem eldi ![]() ![]() ![]() Ne yalan söyliyeyim kalbime haşyet geldi ![]() Hele yâ Rabbi şükür, karşıdan üç tâne fener Geçiyor ![]() ![]() ![]() Giderim arkalarından ![]() ![]() ![]() ![]() Yolu buldum, diyorum, gelmiş iken hâlâ ben! İşte karşımda bizim yâr-ı kadîmin yurdu ![]() Bakalım var mı ışık? Yoksa muhakkak uyudu ![]() Kapının orta yerinden ucu değnekli bir ip Sarkıtılmış olacak, bir onu bulsam da çekip Açıversem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gâlibâ bir çıkan olmuş ![]() ![]() ![]() Girerim ben diyerek kendimi attım içeri, Ayağımdan çıkarıp lâstiği geçtim ileri ![]() Sağa döndüm, azıcık gitmeden üç beş basamak Merdiven geldi ki zorcaydı biraz tırmanmak! Sola döndüm, odanın eski şayak perdesini, Aralarken kulağım duydu fakîrin sesini: - Nerde kaldın? Beni hiç yoklamadın evlâdım! Haklısın, bende kabâhat ki haber yollamadım ![]() Bilirim çoktur işin, sonra bizim yol pek uzun ![]() ![]() ![]() Hele dinlen azıcık anlaşılan yorgunsun ![]() Bereket versin ateş koydu demin komşu kadın ![]() ![]() ![]() Üşüyorsan eşiver mangalı, eş eş de ısın ![]() Odanın loşluğu kasvet veriyor pek, baktım Şu fener yansa, deyip bir kutu kibrit çaktım ![]() Hele son kibriti tuttum da yakından yüzüne, Sürme çekmiş gibi nûr indi mumun kör gözüne! O zaman nîm açılıp perde-i zulmet, nâgâh, Gördü bir sahne-i üryân-ı sefâlet ki nigâh, Şâir olsam yine tasvîri otur bence muhâl: O perîşanlığı derpîş edemez çünkü hayâl! Çekerek dizlerinin üstüne bir eski aba, Sürünüp mangala yaklaştı bizim Seyfı Baba ![]() - Ihlamur verdi demin komşu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sen otur, ben ararım ![]() ![]() ![]() - Olsa içerdik, iyidir ![]() ![]() ![]() Aha buldum, aramak istemez oğlum, gitme ![]() ![]() ![]() Ben de bir karnı geniş cezve geçirdim elime, Başladım kaynatarak vemeye fincan fincan, Azıcık geldi bizim ihtiyarın benzine kan ![]() - Şimdi anlat bakalım, neydi senin hastalığın? Nezle oldun sanırım, çünkü bu kış pek salgın ![]() - Mehmed Ağ'nın evi akmış ![]() Dama çıktım, soğuk aldım, oluyor on beş gün ![]() Ne işin var kiremitlerde a sersem desene! İhtiyarlık mı nedir, şaşkınım oğlum bu sene ![]() Hadi aktamıyayım ![]() ![]() ![]() Oturup kör gibi, nâmerde el açmak iyi mi? Kim kazanmazsa bu dünyâda bir ekmek parası: Dostunun yüz karası; düşmanının maskarası! Yoksa yetmiş beşi geçmiş bir adam iç yapamaz; Ona ancak yapacak: Beş vakit abdestle namaz ![]() Hastalandım, bakacak kimseciğim yok; Osman Gece gündüz koşuyor iş diye, bilmem ne zaman Eli ekmek tutacak? İşte saat belki de üç Görüyorsun daha gelmez ![]() ![]() ![]() ![]() Ba'zı bir hafta geçer, uğrayan olmaz yanıma; Kimsesizlik bu sefer tak dedi artık canıma! - Seni bir terleteyim sımsıkı örtüp bu gece! Açılırsın, sanırım, terlemiş olsan iyice ![]() İhtiyar terliyedursun gömülüp yorganına ![]() ![]() ![]() Atarak ben de geniş bir kebe mangal yanına, Başladım uyku teharrîsine, lâkin ne gezer! Sızmışım bir aralık neyse yorulmuş da meğer ![]() Ortalık açmış, uyandım ![]() Önce amma şu fakîr âdemi memnûn edeyim ![]() Bir de baktım ki: Tek onluk bile yokmuş kesede; Mühürüm boynunu bükmüş duruyormuş sâde! O zaman koptu içimden şu tehassür ebedî: Ya hamiyyetsiz olaydım, ya param olsa idi! |
![]() |
![]() |
|